Irigykedhetnek Romániára a házasságot promózó magyar politikusok

2020.02.14. 19:15 Módosítva: 2020.02.14. 21:15

Bálint nap van, a szerelem és a szerelmesek nemzetközi ünnepe, ami mellett egy olyan hideg, racionális és érzelemmentes intézmény sem menet el csak úgy, mint amilyen az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Úgyhogy Valentin-nap alkalmából a hivatal készített egy összeállítást arról, hogy hol dúl az unióban a leginkább a statisztikai értelemben is értelmezhető szerelem, vagy hát kapcsolat, a házasság. Ebből kiderül, hogy 

az EU-ban a ciprusiaknál ünneplik a legtöbb lagzit, Luxemburgban pedig a legkevesebbet. Magyarország pedig nagyjából a középmezőny elején áll a házassági kedvben. 

A grafikon azt mutatja, hogy 1000 lakosra hány házasságkötés jutott 2018-ban, illetve pár ország esetében, ahol nem volt arra az évre elérhető adat, 2017-ben. Ahogy föntebb említettük, a házasságkötésben Ciprus az EU verhetetlen bajnoka, ahol ezer ciprusira 7,8 esküvő jutott egy évben. A második helyen Románia áll 7,4 házassággal, a harmadik és negyedik helyen pedig Litvánia és Lettország 7, illetve 6,8 szertartással. 

Magyarországon 2018-ban 5,3 házasságkötés jutott minden ezer magyarra, amivel nagyjából a közép-kelet-európai régió többi országával egy szinten állunk. A szomszédos országokban a már emlegetett Románia után Szlovákiában dúl leginkább az adminisztratív értelemben vett szerelem, itt ezer lakosra 5,7 házasság jut, a legkevésbé pedig a szlovéneknél volt divatos a házasság két éve, itt a szám csak 3,5.

Ezzel Szlovénia inkább a déli, latin nyelvű országok trendjét követi, az uniós rangsor sereghajtói a spanyolok, portugálok, olaszok és franciák, ezekben az országokban kevesebb mint négy házasság jutott minden ezer lakosra. A sor végén pedig Luxemburg áll, ahol mindössze 3,1 esküvő jutott minden ezer luxemburgira.