Minél képzettebb a nő, annál kevesebb ideig maradna otthon a gyerekkel

2020.02.20. 14:44

Az UNICEF az Indotek támogatásával végeztetett nagy mintás, reprezentatív felmérést az anyák és a munka kapcsolatának megítéléséről. A Publicus végezte a felmérést, és összességében egymásnak némileg ellentmondó dolgokat gondolunk erről a problémáról. 

Szinte mindenki, azaz megkérdezettek 92 százaléka gondolta úgy, hogy egy együtt élő pár esetén az a helyes, ha a férfi és a nő is hozzájárul a család jövedelméhez. És jó eséllyel nem is csak a pénz miatt, a válaszadók több mint fele nem értett egyet azzal, hogy egy kapcsolatban a férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása. Ugyanakkor a legtöbbek, azaz 85 százalék szerint egy ideális világban a kisgyereket nevelő anyáknak nem kellene dolgozniuk.

Ha csak a kisgyerekekre fókuszálunk, ott jócskán eltér a válaszadók magatartása aszerint, hogy mennyire képzettek. A gyerekes, és nem GYES-en vagy GYED-en lévő nők 84 százaléka mondta azt, hogy gyermeknevelés mellett visszament dolgozni is. A többség a gyermek világra hozatala után 3,3 évvel áll újra munkába, Budapesten átlagosan 2,5 évet töltenek otthon az anyukák. Leggyorsabban a diplomás nők térnek vissza dolgozni (2,6 év), a leghosszabb ideig a szakmunkás végzettségű nők maradnak távol a munkaerőpiactól (4,2 év).