Melyik a leginkább elöregedett magyar régió?

2020.03.03. 13:32

Európa egyik legkomolyabb problémája lesz a következő évtizedekben a népesség elöregedése, amit éppen ezért érdemes részleteiben megérteni. Valami ilyesmi motiválhatta az Európai Unió statisztikai hivatalát, amikor Ageing Europe címen összeállítottak egy nagyon érdekes és informatív adatvizualizációs projektet.

Ebben rengeteg, az elöregedéshez kapcsolódó témában lehet adatokat, grafikonokat és térképeket találni, az idősebbek egészségügyi állapotáról, társas életéről és munkaerőpiaci részvételéről. Sőt, egy egész Európát régiónként mutató térképen azt is megmutatja az Eurostat, hogy melyik régióban milyen arányban élnek 65 évnél idősebbek, pontosabban éltek 2018-ban.

Ebből pedig az is kiderül, hogy melyik Magyarország legelöregedettebb és legfiatalosabb része.

Régiók szerint bontva Magyarország leginkább elöregedett részeinek a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl és Budapest számít, ahol több mint 20 százalék fölötti a 65 évnél idősebbek aránya. Ezzel szemben a legfiatalabb lakosságú része az országnak Pest megye, ahol csak 16,5 százalék az idősek aránya. Itt az Eurostat egy kicsit csalt, mert hivatalosan Budapest és Pest megye egy régiónak számít, Közép-Magyarországnak, akkor viszont nem látszott volna, mekkora a különbség a főváros és a környéke demográfiai helyzete között.

A magyar régiók amúgy nem tartoznak a leginkább elöregedettek közé, ezek mind Németországban vagy Olaszországban találhatók. 2018-ban Európa két legelöregedettebb régiója a Németország keleti részén, Szászországban található Chemnitz és a Genovát is magában foglaló északolasz Liguria voltak, ahol a lakosság 28,5 és 28,4 százalékát tették ki a 65 évnél idősebbek.

(Bal felül tud nagyítani az ábrán, a kurzorral tudja mozgatni is a térképet)

A legfiatalabb európai régió pedig csak technikailag európai, földrajzilag nem igazán: ez Mayotte, a francia tengeren túli területnek számító sziget Madagaszkár fölött, ahol a lakosságnak csak 2,7 százaléka idősebb 65 évnél. Szintén elég fiatalos Törökország nagy része vagy Belső-London, ahol a lakosság közel 92 százaléka fiatalabb, mint 65 év.