Budapesten majdnem kétszer annyi az átlagkereset, mint Szabolcsban

2020.05.28. 17:50

A KSH közzéteszi megyénként is azt az átlagkeresetet, amit mér. Ez alapján elég idén első negyedévben is látványosak a különbségek az átlagosan legjobban fizető főváros és a kevésbé pörgő gazdaságú megyék között.

Azt nem árt észben tartani, hogy a KSH ezeket a munkáltató székhelye alapján sorolja a béreket egy-egy megyéhez, csak a legális, teljes foglalkoztatásban állókat veszi be az adatai közé és csak az öt főnél nagyobb szervezeteket vizsgálja. A lehetséges adókedvezmények nélküli számok ezek, azokkal magasabb mindenhol az átlagbér. Ha az is érdekli, itt olvashat még róla.

Ahogy azt sem, hogy ez átlagbér, nem medián.  Ez többek közt azt is jelenti, hogy ahol nagyobb az egyenlőtlenség, ott lehet, hogy alig fog valaki a megadott átlag közelében keresni, csak néhányan nagyon sokkal többet, többek pedig igen keveset. Fordítva azért nem igazán lehetséges, mert a közfoglalkoztatás havi 54 400 forintjánál kevesebbet nem kereshet senki teljes munkaidőben, fölfelé viszont nincs ilyesmi korlát. A KSH mediánt itt nem közöl.

Ha ráviszi a kurzort egy megyére, akkor a pontos  számokat is megnézheti.

  • Csok