Nem arra utalnak a jelek, hogy mindjárt itt a nyájimmunitás

2020.06.03. 16:57

Abban sehol nem is titkolják, hogy a koronavírusban regisztráltan megbetegedettek száma súlyosan vagy kevésbé, de érdemben alatta lehet a betegek valódi számának. No, de fordítva megnézve, a felmért gyógyultak száma alapján mit mondhatunk?

A New York Times pontosan ezt akarta megnézni az eddig publikált mintavételek alapján. És arra jutottak, hogy lényegesen kevesebb emberben voltak kimutathatóak az antitestek, mintsem hogy a küszöbön álló nyájimmunitásról beszélhetnénk.  Nagyjából 60 százalékos átfertőzöttségtől lehetne erről beszélni egyébként.

Ez a megállapítás sajnos viszont még mindig viszonylag sokféle lehetséges körülményt jelenthet. Számolnunk kell azzal is, ha esetleg lényegesen rosszabbak a felhasznált tesztek, mint vártuk. Vagy épp mégse lesz mindenkiben antitest, hiába esett túl a betegségen.

De a legkézenfekvőbb magyarázatot sem kell kidobnunk: hogy ha durva lépéseket hozunk azért, hogy ne terjedjen a betegség, akkor utána elég kevéssé fog terjedni.  Itt olvashat még mérési nehézségekről, itt pedig arról, hogy Magyarországon a lakosság alig egy százaléka kaphatta el a vírust, vagy még annyi se.