dzsumbuj

A tökéletes országimázs

2001. 07. 31., 15:45 | Frissítve: 2001. augusztus 01., szerda 11:13

Mit kell tennünk, hogy a Főváros utcáin kipirult arcú külföldiek kántálják: "Budapest, Budapest, a legjobb"? A Biciklisfutár Világbajnokságon fény derült arra is, hogy miért nem tűnik el az igaz sport.

Ha az ember történetesen nem egy tibeti kolostorban, hanem mondjuk Európa keleti felén tölti mindennapjait, könnyen lehet olyan érzése, hogy a világ csak egy irányba halad, mégpedig az érthetőtől a zavaros, a tökéletestől a töredezett felé. Többek közt így megy ez a sporttal is. Ha megnézzük, hogy az Olimpia rendezési jogát egy, az emberi jogokat cinikusan semmibe vevő rezsim kapta, vagy, hogy a világversenyek tulajdonképpen a doppingfejlesztők és tesztelők közti üldözéses versenyről szólnak, és, hogy a csapatokat szakemberek helyett populista politikusok irányítják, joggal gondolhatjuk, hogy a sport hajdani szellemiségét mára sikerült teljességgel száműzni kultúránkból. Ritkán azonban vannak napok, mikor a véletlenek értelmes mintába rendeződnek, mintha be akarnák bizonyítani nekünk, hogy itt nem csak úgy, össze-vissza mennek a dolgok, hanem szépen, tervszerűen, valami okos rend szerint. A vasárnap reggel például tipikusan nem egy ilyen napnak indult.

Délelőtt még a Millenniumi Országjárót olvastam, a lapot, amely nemzeti büszkeségünket hivatott felszítani. Közben pedig azon gondolkoztam, hogy ilyen kevés, az üres propaganda elég lenne a lelkesedéshez? A kérdésre néhány órával később, meglepő helyen kaptam választ: a Biciklisfutár Világbajnokságon.

Hol a verseny?

Világbajnokságról lévén szó, eleinte azt hittem, rossz helyen járok. A Népstadionban ugyanis, bemelegítő törzskörzést végző biciklisták helyett csevegő, sörözgető, táncoló tömegbe futottam bele. Csak a több száz kerékpár, és a bulizók biciklismezei utaltak arra, hogy eltévedésről szó sincs. -Látom elkezdődött a verseny- mutattam a pályán körözőkre.

-Csak szórakozásból bicikliznek. Még van idő a kezdésig.-válaszolta egy Warsawa Carkillers feliratú pólóban üldögélő srác.
-De így kifárasztják magukat a versenyre.
-Szeretnek biciklizni_

A párbeszéd után jobbnak láttam felhagyni a racionális magyarázatok keresésével. Nem firtattam, miért nem aggódik senki a program négy órás csúszása miatt, miért táncolnak a versenyzők, vagy, hogy a csapatok, taktikai megbeszélés helyett miért inkább szerteszéjjel beszélgetnek, az ellenfelekkel. A mezőny indítása sem okozott nagyobb zavart. A zene rövid időre elhalkult, az indulók felsorakoztak a placcra fektetett bringák előtt, a jelre rövid kavarodás támadt odalenn, majd a versenyzők eltűntek a Népstadion körül kialakított pályarendszer irányába.

A lelátókon folyt tovább az élet. Egy fekete fickótól (lehetett vagy negyven) San Francisco-i futáremblémával díszített bringamezt akartam venni, de közölte, hogy a cuccait nem eladás végett pakolta ki. Ezeket cseréli, hozzak helyette valami jellegzeteset, innen Pestről. Pénz nem kell. E momentum után tűnt csak fel, hogy a stadionból szinte hiányoznak a szponzor emblémák, továbbá nem láttam tévéseket, és a nézők is hiányoztak. Csak biciklisek és matricákkal takart márkajelzésű bringáik töltötték meg a stadiont. Ezek biztosan egy másik bolygóról jöttek!

Indítás előtt
Ksőbb Kacsától, az egyik magyar befutótól megtudtam, ők mégiscsak a Földön élnek, ráadásul egyszerre több helyen is. A futárok egy része ugyanis a versenyek után nem tér vissza hazájába, hanem beáll dolgozni a helyszínen. Kacsa például New Yorkban futárkodott néhány hónapig, és állítja, hogy az elkövetkezőkben Pesten is fogunk majd találkozni néhány, csak angolul beszélő futárral.

Indítás után
A sprint versenyszámnál már joggal gondolta minden résztvevő, hogy a hangulat elérkezett a tetőpontjára. Azonban hiába éljenezték meg a száz méteres betoncsíkon száguldó versenyzők mindegyikét, hiába a számok közti spontán akciók (utánfutós biciklik, sprint - kerékpár nélkül, váratlan születésnapi ünnepség a pályán), a tetőpont még hátravolt.

Eufória - kerékpárral

A sötétedéssel bezáró stadionból a verseny helyszínét az Óbudai-szigetre tették át a szervezők, közös, lassú és fegyelmezett átvonulásra kérve a bicikliseket. A menet az első sarokig tudta teljesíteni a fenti követelményeket. Ezután már csak közös és lassú átvonulásról beszélhettünk. A világ minden tájáról összegyűlt négyszáz biciklis, villogó lámpákkal, csöngetve, kurjongatva vonult végig a Thököly úton. A Felvonulás tér, a tömeg áthaladtáig megint belekóstolhatott abba a mámoros hangulatba, amiért ezeket a tereket tulajdonképpen megtervezték. A Dózsa György út már leginkább egy dél-amerikai karneválra emlékeztetett, már amennyiben a résztvevők szamba helyett a kerékpárt választják. -Ez őrület!-hajtogatta mellettem egy angol srác. -Szerencsés vagy, hogy ebben az országban élhetsz!

És bár még mindig messze volt a katarzis, az utca emberének ennyi is elég volt, hogy kis időre feledtesse, ő tulajdonképpen morcos kelet-európai lakos. A gyalogosok értetlenül álltak, és integettek, az autósok pedig a szokásostól eltérően nem hajtottak dühösen a tömegbe. Egyikük villogó lámpával kísérőautónak szegődött a spontán örömünnep mellé.

Teljes szélességben
Hogy ki emelte először magasba a kerékpárját, nem tudni. Én már csak azt láttam, hogy a menet áll az Árpád-híd közepén, az emberek fütyülnek, énekelnek, és körös-körül bringák emelkednek a fejek fölé. Több száz. Azután megszólalt a kórus: Budapest, Budapest, is the best!


Árpád híd, 21:50
Vannak pillanatok mikor a véletlenek váratlanul értelmes mintába rendeződnek, mintha be akarnák bizonyítani nekünk, hogy itt nem csak úgy, össze-vissza mennek a dolgok, hanem szépen, tervszerűen, valami okos rend szerint. Ilyenkor a világ barátságos helynek tűnik, ahol mindenki hasonlóan érez. Hiába álltak mind a négy sávban biciklisek, nem akadályozták a forgalmat. Nem volt kit akadályozni: a vezetők kezet ráztak a felvonulókkal és tapsoltak. A lassan elinduló menetben pedig időnként újra megszólalt a kántálás: Budapest, Budapest_ Ehhez az országimázshoz még tendert sem kellett kiírni. Ide valami több kellett. Talán ezt kellene erősítenünk.
hirdetés
hirdetés