hatkontinens

Sába királyné földje: Jemen

2000. 12. 05., 16:27 | Frissítve: 2001. január 24., szerda 21:35

Jemenben még alig-alig kezdték meg kitermelni a kőolajat, így az ország szegénysége is hozzájárult az arab építőművészet és kultúra remekeinek konzerválásához. A csillogó üvegpaloták helyett itt hamisítatlan középkori hangulat fogadja az érkezőket.

Az ország nem vált a tömegturizmus színterévé, így önállóan fedezhetjük fel a több száz éve mozdulatlan, Csipkerózsika-álmát alvó tájak, városok varázsát.

Főváros a hegyek ölelésében: Szanaa

Ismerkedésünket Jemennel az egyesülés utáni fővárosban, a közel egymillió lakosú Szanaa-ban kezdjük. A hajdani Észak-Jemen fővárosa a Jemeni-hegyvidék 2200 méter átlagmagasságú, kellemes klímájú fennsíkján terül el. A nagy múltú város házai az arab középkori építészet remekei. Az óváros sikátorait hagyományos stílusban épített, hat-nyolcszintes lakóházak övezik, amelyek nem ritkán négy-ötszáz évesek.

A városközpont 1988 óta az UNESCO védelme alatt áll, ezért új házakat is csak a hagyományos stílusban lehet építeni. A toronyházszerű lakóépületekben generációk élnek együtt. Minden szinthez jellegzetes funkció társul. A földszinten általában raktárhelyiségeket vagy a bazárhoz tartozó üzlethelyiséget, esetleg istállót találunk. A közbülső szinteken a hálószobák, és a konyha helyezkedik el, a legfelső emeleten pedig a vendégszoba, és a közösségi összejövetelek színhelye, a mafradzs kapott helyet.

Az épületek a középkorban gyakorta ismétlődött törzsi háborúk emlékeként Jemen más hegyvidéki tájaihoz hasonlóan itt is erődszerűek. Az óváros számos kapuja közül a leghíresebb a Bab el-Jemen, amely a minden arab város szívét jelentő bazársorra nyílik.

Az árusok hatalmas kék ponyvái alatt mindazon áruféleséget megtaláljuk, amely hajdan Jement naggyá tette. A tömjén és a mirha mellett egzotikus fűszerektől és kávétól roskadoznak a polcok. A bazár talán legegyedibb része az ezüstművesek utcája. Az árusok egymással versengve kínálják a főként jemeni zsidó kézművesek által készített karkötőket, ékszereket és a leghíresebb jemeni fegyvert, a dzsambiját. A dzsambija több mint fegyver, a férfiasság, a hatalom, a rang, illetve a valamely törzshöz való tartozás jelképe. A dzsambija mellett azonban a férfiak, de még a kamasz fiúk is gyakran viselik a férfiasság modern szimbólumát, a Kalasnyikov-géppisztolyt… A forgatagban nőket a szigorú iszlám törvények miatt csak csadort viselve látni. A jemeni lányok, asszonyok még ilyen ruházat mellett is megtalálják a módját annak, miként ékesítsék magukat. Egyetlen fedetlen testrészüket, kézfejüket hennából készített festékkel díszítik.

A monszun áztatta Jemeni-hegyvidék

A nyüzsgő fővárost elhagyva a Vörös-tenger menti Al Hudaydah kikötővárosba tartunk. A Jemeni-hegyvidéket kelet–nyugati irányban átszelő út csak néhány kilométerre halad el az ország és egyben az Arab-félsziget legmagasabb pontja, a 3760 méteres Nabi Shuayb-csúcs mellett. A hetvenes években kínai vendégmunkások által épített aszfaltút jellegzetes kultúrtájon kanyarog.

Facsoportokkal csak elvétve találkozunk, mivel az őshonos erdőségeket javarészt kiirtották. A bőséges esőzéseknek, valamint a vulkanikus eredetű fennsíkok termékeny talajainak köszönhetően évente kétszer is aratnak. A lejtőket majd’ mindenhol teraszok rendszere borítja, így a táj képe alig tér el a Kínában és Hátsó-Indiában megszokottól. Különbséget csupán a terményekben találunk, hiszen a Jemeni-hegyvidék földjeiről rizs helyett búzát, kölest és kávét takarítanak be. Az utóbbi években a területhasználat sajátos változáson megy át. A csak itt előforduló enyhe drognövény, a kat (Catha edulis) egyre fontosabb élvezeti cikké válik, és így termesztése is mind nagyobb üzlet.

A kat egész falvakat tesz gazdaggá, hiszen erről a vidékről látják el az ország sivatagos déli területein élő lakosságot is. A katcserje termőterülete évről évre növekszik a hagyományos élelmiszernövények kárára. A katföldeket mindenütt őrbódék szegélyezik, a cserje ugyanis akkora érték, hogy a zöldellő földeket éjjel-nappal fegyveres őrök vigyázzák. A katozás elterjedését bizonyára az iszlám vallás törvényei szerinti alkoholtilalom is elősegíti. E szenvedély olyannyira hódít, hogy a kora délutáni órákban jóformán minden férfi arca tele van a növény zöld hajtásaival.

A Vörös-tenger partvidéke felé haladva a táj képe gyorsan változik. A kőből épített, teraszos földekkel övezett erődszerű falvak elmaradoznak, és helyüket az Afrikából jól ismert, pálmalevelekből épített kunyhók foglalják el. A teraszos földek helyét pedig a vádik alján kialakított banán-, citrus- és kókuszültetvények veszik át.

Utazás Dél-Jemen sivatagos tájain

Az egyesült Jemen téli fővárosa, egyben a déli országrész közigazgatási központja Áden. A hajdani Dél-Jemen fővárosa Ázsia egyik legszárazabb területe. A város vízellátását ma is ciszternák biztosítják. Ezen a kietlen földön a stratégiailag fontos tengerparti fekvés segítette elő Áden fejlődését. A települést az angolok emelték jelentéktelen halászfaluból gyarmatbirodalmuk egyik fontos kikötőjévé. A város kialakulását a természet is segítette, mivel a kikötőt egy hajdani vulkán kráterének védett öbölrendszerében alakították ki.

Az utcák hangulata a 130 éves gyarmati uralmat idézi. A britek által emelt kereskedőházak bármely angliai város díszévé válhatnának. A gyarmati múlt azonban már csak fakó emlék az idősebb jemeniek számára.

Áden gazdasági jelentősége és kikötőjének forgalma jelentősen megcsappant, mivel a modern tengerjáró hajóknak nincs szükségük szénre, így többé már nem állnak meg itt. A napi egyszeri autóbuszjárattal indulunk tovább a hajdani Dél-Jemen másik nagy kikötője, Al Mukalla és a Hadramaut-fennsík felé. A több mint 12 órás buszút alatt az északi hegyvidéktől merőben más tájat ismerhetünk meg. A termékeny északi földek után szinte sokkoló a táj kietlensége.

A kopár vidék gyér növényzete az afrikai száraz szavannákéval rokon. Leggyakoribb fa a tövises akácia, amelyet kecskenyájak legelésznek. A terület formakincse a növényzet egyhangúságával szöges ellentétben rendkívül változatos. Az Indiai-óceán partvidékét hatalmas lávamezők és salakkúpok sora szegélyezi. A XIII. század folyamán még aktív vulkánok kialakulása a Vörös-tenger aljzatában és az Arab-félsziget déli peremén kinyíló óceáni kőzetlemezzel hozható összefüggésbe.

A kietlen sziklás lávamezőket – helyi névvel harrákat – messze elkerülik a karavánok. Utunkat alkalmanként mozgó homokdűnék, barkánok szegélyezik. Az aszfalt utat néhol lánctalpas kotrógépekkel kell szabaddá tenni a dűnéktől.

Az út menti tájkép hátborzongató elemei a legutóbbi polgárháború véres harcaira emlékeztető kilőtt harckocsik. Autóbuszunkat kisvártatva állig felfegyverzett kormánykatonák állítják meg, akik mindenkit igazoltatnak. Ott jártunk előtt néhány hónappal egy közeli törzs fegyveresei elraboltak néhány olasz turistát, így azóta gyakoriak a katonai ellenőrzések. Estére Al Mukalla kikötővárosba érkezünk. Másnap a zenitben delelő nap 40 fok fölé kergeti a hőmérő higanyszálát. A tikkadt utas még árnyékot sem nagyon talál a déltájban teljesen kihalt utcákon.

Al Mukalla Áden után Jemen második legjelentősebb indiai-óceáni kikötője. Kialakulásában majd fejlődésében nagy szerepet játszott az a tény, hogy ez volt a Hadramaut-fennsík kapuja, azaz itt folyt az árucsere a part menti halászfalvak és a fennsík oázisvárosainak lakói között. Al Mukallát elhagyva az ősi karavánok nyomdokain indulunk el a Hadramaut-plató oázisvárosaiba.

A hetvenes évek óta aszfaltozott karavánút kanyargós szerpentinjei közel ezer méteres magasságig kapaszkodnak. A Hadramaut-fennsíkon kavics-sivatagok övezik utunkat, majd leereszkedünk az Arab-félsziget legnagyobb időszakos vízfolyása, a Hadramaut-vádi völgyébe. Döbbenetes méretű völgy tárul elénk, amelynek kétszáz méteres magasságot is elérő meredek falú lejtői két-három kilométer széles völgytalpat fognak közre. A Hadramaut-vádi a Masilah-vádihoz csatlakozik, s együttes hosszuk meghaladja a 160 kilométert.

A vádi áradásainak vizét a helyi lakosság az ókortól kezdődően igyekszik gátak építésével minél nagyobb földterületre eljuttatni. Napjainkban a talajvízkészlet túlzott kitermelése azonban már a datolyapálma-ligetek vízellátását veszélyezteti.

Az öntözéses kultúra elősegítette a vádi oázisvárosai: Sayun, Tarim és Shibam virágzását, ám a hömpölygő áradat számtalanszor el is pusztította a vályogból épült házakat. Mindhárom városra, de különösen Shibamra illik az első európai utazók által alkotott jelző: sivatagi Manhattan. A házak közötti sikátorok épp csak annyira szélesek, hogy két teve még épphogy elfér egymás mellett. Shibam óvárosának hét-kilencemeletes lakóházai messziről valóban felhőkarcolókra emlékeztetnek. A legrégibb “vályog-felhőkarcoló” majd’ négyszáz éve dacol az elemekkel.

hirdetés
hirdetés