hatkontinens

Kirakatország: Tunézia

2001. 09. 30., 12:10 | Frissítve: 2001. szeptember 30., vasárnap 14:16

Egy hetet töltöttem Észak-Afrika legliberálisabb országában, Tunéziában. Az ország a turizmusból él és ennek megfelelően a tengerparti városok tele vannak szállodákkal és az európaik igényeit kielégítő szórakozóhelyekkel. Egy idő után nagyon unalmas tud lenni, főleg ha az ember nem a nyári hőségben sütteti a hasát a tengerparton és nem érez késztetést arra, hogy mindennap órákat sétáljon a párjával, és szőnyegekre alkudjon.

Mivel nem a főszezonban indultam útnak, így nem volt hőség ( 30C< ). A magyarországi - áprilisi - időjáráshoz képest plusz öt fok. Ez persze csak az északi - tengerparti - területekre igaz. Délebbre már sütkérezhet, tevegelhet bárki.

Ha az embernek szerencséje van - amiről gondoskodnak az utazási irodák - és pénze, akkor könnyedén eljuthat az ország déli területeire, amelyet az összes utazásszervező ajánl. Egy ilyen út legizgalmasabb pontja az éjszaka, amit egy oázisban tölthet el az ember. Ha valaki skorpiós kalandra számít, ki kell, hogy ábrándítsam, két okból kifolyólag is. Egyrészt skorpió kevés van és a csípése sem halálos, másrészt - a sivatag közepén - 3-4 csillagos szálloda jelenti az oázist.

Számomra azonban kiábrándító volt, hogy utunk során, ugyanazokat az őslakosokat láthattuk a kunyhójukban, ugyanazokon a tevéken ültünk, ugyanazt a szőke hastáncost bámultuk, ugyanazt a homokdűnét fényképeztük, mint az előttünk vagy utánunk jövő német, angol turisták. Nincs kitérés egy útvonalon vezetik végig az összes látogatót.

Egy azonban biztos, ha valaki mostanában (!) akar útra kelni egy arab országba akkor ez a legjobb választás.

Végezetül a néhány kép (feladvány: melyik képen látható hastáncosnő?)


hirdetés
hirdetés