hegyek

Demavend

2001. 08. 13., 13:52 | Frissítve: 2001. augusztus 13., hétfő 14:02

Irán legmagasabb csúcsának meghódítása nem csak hegymászásról szól. A keményvonalas iszlám ország legalább annyi kalandot tartogat, mint maga a hegy.

A Demavend kúp alakú vulkáni hegy Teherántól mintegy 100 kilométerre, s csúcsa az everesti alaptábor felett van kicsivel, úgy 5671 m magasan. Éppen ezért magassága ugyan nem vetekszik a himalájai 8000-esekkel, de már a magashegyi határon túl van pont annyira, hogy megmászása megizzasszon akár egy felkészült mászót is.

Sipos Sándor '99 óta foglalkozott a gondolattal, hogy egy közel-keleti utazása során feljusson Irán legmagasabb hegycsúcsára, s ezzel feljebb tolja saját képességei határát (ami szám szerint eddig 4160 méter volt). Idén nyáron pedig komollyá vált a terv, így az utóbbi hónapok heves készülődéssel teltek el, úgymint: rendszeres úszás és túrázás, vagy a szomszédok nem kis megrökönyödésére 25 kiló csempével való lépcsőzés a házban. Sipi augusztus 12-én indul Teheránba, s érkezés után rögtön a hegy felé veszi az utat. Nem is meglepő ez, hiszen a Demavend klasszikus hófödte háromszög-alakja már a fővárosból is impozáns látványt nyújt, ahogy kiemelkedik az Elbruz hegység többi csúcsai közül. A hegy gyomrában működő vulkán dohog, mely folyamatosan gázokat köhög ki magából, de az Etnával ellentétben itt nem jegyeznek fel kitörést a történetírók. A legkomolyabb kihívást a hó és időjárás mellett a magashegyi levegő áldásos hatásai fogják jelenteni, ugyanis 5300 méter körül kezdődik a magashegyi határ, ahonnan felfelé a szervezet regenerációs képességei megszűnnek. Márpedig Sipinek a hátizsákján kívül más társasága nemigen lesz_

Demavend infok:

Elhelyezkedés: Irán, Elbruz hegység, Teherántól 100 km-re.
Magasság: 5671 méter
Első mászó: W. T. Thomson, 1837
Legjobb időszak a mászásra: Július, Augusztus, Szeptember
Vulkáni státusza: Aktív, de nem tudni kitörésről.


Irán

A közel keletről rendszerint azt hallja a magyar halandó, hogy forró a helyzet. Másképp fogalmazva: mindig forró a helyzet. Hát, még ha Irak és Afganisztán közt fekvő országról van szó. Mert, hogy Irán pont ott található.

Ugyan a közbiztonság közel-keleti szemszögből nézve példás, az iszlám törvények azért okozhatnak meglepetéseket: a hölgyek például még mindig csak csadorban léphetnek az utcára, lopásért kézlevágás jár, ilyesmik. A reform törekvésű újságírók, illetve értelmiségiek szintén igazi mátrix feelinget érezhetnek ebben az országban.

Sipi augusztus 12-én indul, s rögtön a Demavend megmászásával kezdi utazását. Majd a teheráni követségen hagyva hegymászó felszerelését, belekezd az országjárásba. Az utazás elsősorban buszok segítségével zajlik majd, illetve az olcsó belföldi repülőjárattal. Uticélok között olyanok szerepelnek mint a Kish sziget, ahol egy kis merülés van betervezve, Irán egyik ékszere Bam, az ódon, iszaptéglákból épült város, Shiraz a Perzsa kultúra központja, természetesen Persepolis a híres történelmi palota, Eshfahan az iszlám világ egyik legszebb városa, illetve Qom, mely Irán második legszentebb helye, az 1979-es iszlám forradalom szíve.

hirdetés
hirdetés