hegyek

Egy expedíció, két vezetővel

2002. 03. 21., 22:12 | Frissítve: 2002. március 21., csütörtök 23:04

Megkapta az ISM 30 milliós támogatását a Magyar Mt Everest Expedíció 2002. A minisztérium kérésének megfelelően észak helyett délről másznak majd, és két csapat helyett csak egy indul. A tagok egy fizetős expedícióhoz csatlakozva kísérlik meg a csúcs elérését.

Hivatalos közleményében a magyar Everest expedíció bejelentette, elnyerték az ISM 30 millió forintos támogatását, így a közeljövőben útnak indulnak a tagok: Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Mécs László, Mezey László és Várkonyi László.

A tagok
(fentről lefelé) Mécs László, Erőss Zsolt, Várkonyi László, Ács Zoltán, Mezey László
A közlemény megerősítette lapunk tegnapi értesüléseit: az eredeti programhoz képest két változtatásra is sor került. Az expedíció a kezdeti tervektől eltérően nem Tibetből, hanem a minisztérium által preferált, nepáli úton kísérli meg a csúcsra jutást. Ozsváth Attila, felkért technikai vezető, a Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség Hegymászóbizottsági elnöke a tervektől való ilyetén eltérés miatt mondta vissza részvételét. További újdonság, hogy létrejött a fúzió a külön-külön próbálkozó, amúgy saját vezetőkkel és háttérstábbal rendelkező Millenniumi és az Explorers csapat közt, tehát egyetlen magyar expedíció vág neki az Everestnek. Mint ahogy arról előző cikkünkben beszámoltunk, a minisztérium a felsorolt két kritérium teljesítéséhez kötötte támogatását.

Bár az egyesülésről csak tegnap született megállapodás, a tagok "a viharos kezdetek után kibékültek, és jó a viszony", mondta Zimmermann Ottó, a sajtóügyeket intéző McShannon ügynökség munkatársa. "De azért két külön cég maradnak."-tette hozzá. Nehezen értelmezhető állítását ekképp pontosította: "a csapatok együtt fognak mászni, de külön dolgoznak majd."

Az események a támogatás odaítélése után felgyorsultak: Ács Zoltán, az Explorers team tagja csütörtök délután már elutazott Nepálba. Az itthon maradottakra sok munka vár, hiszen -ahogy azt a megtudtuk- egyelőre még nem eldöntött, ki fogja vezetni az expedíciót, milyen taktika és időrend alapján fognak mászni.

Zimmermann szerint az expedíciónak két vezetője van, Ács Zoltán hegymászó, és Mesterházy Ernő, a tavalyi Millenniumi expedíció mögött álló Everest kht. ügyvezetője. A hegymászást, magát irányító ún. technikai vezető személyéről még nem döntöttek, de valószínűleg itt is két tagot fognak megnevezni. Egyikük minden bizonnyal Mécs László lesz.

Mezey László, az Explorers team tagja szerint nem jelent problémát, hogy ezen tisztségről még nem döntöttek, hiszen az expedíciójuk ilyen tekintetben nem önálló vállalkozás. A csapat ugyanis egy nemzetközi, fizetős expedícióhoz csatlakozva közelíti meg a hegyet, így döntési helyzetbe majd csak az előretolt alaptáborba érve kerülnek.

Ráadásul a Nepáli normálút elnevezésű út sajátosságaiból adódóan az alpinisták akár külön-külön is mozoghatnak a hegyen, nem kell feltétlenül egyetlen terv alapján mászniuk. "Persze a saját dolgunkat is megkönnyítjük, ha együtt mászunk, hiszen a hegymászás csapatmunka."- tette hozzá az alpinista.

Mezey-t sokan esélyesnek tartják "másik" technikai vezetőnek, hiszen saját expedíciójukban ő töltötte volna be ezt a tisztséget. A hegymászó végleges válaszokat vasárnapra ígért, mivel, mint mondta, még a mai nap is komoly tárgyalások folytak a minisztériummal.

Az expedíció iránt érdeklődők a tagok elutazását követően nem lesznek könnyű helyzetben, mivel a csapat, anyagi okokból, illetve a múlt évben túlhajtottnak ítélt publicitás miatt, sajtóst nem visz magával. Honlapjuk frissülni fog, de míg Zimmermann szerint hamarosan új site-ot indítanak, Mezey az Explorers évek óta működő honlapját nevezte meg forrásként.

Az expedíció sajtóközleménye
Irány a világ tetejére!

Összefogtak a magyar hegymászók. Magyar Mount Everest Expedíció 2002 néven közös expedíció vállalkozik az idén a Mount Everest megmászására. Tavaly két magyar csapat indult a világ legmagasabb hegyére. A 8850 méter magas, tibeti-nepáli határon található Csomolungma (Jóságos istenanya) azonban nem volt kegyes a magyarokhoz, egyik társaság sem jutott fel a csúcsra.

Idén, a múlt évi tibeti kísérlet után a biztonságosabbnak tartott nepáli oldalon vág neki a tavalyi két expedíció - az Explorers program és a Millenniumi Mount Everest Expedíció - vezető hegymászóiból alakult közös csapat.

Az Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Mezey László, Mécs László, Várkonyi László összetételű expedíció tagjai közül négyen már jártak 8000 méter feletti csúcsokon.

Az expedíció előtt álló feladat megvalósítása elképzelhetetlen lenne állami segítségnyújtás nélkül. Ezért is öröm a hegymászók számára, hogy a tavalyi sikeres együttműködést követően idén ismét az ISM támogatásával kísérelhetik meg a nagy cél elérését: az első magyar hegymászó feljutását a világ legmagasabb csúcsára.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium 30 milliós támogatása a kiadások közel háromnegyedét fedezi. A költségvetés további részét az Expedíció szponzorai biztosítják a csapat részére.

A reménybeli sikeres csúcsmászásra várhatóan május első felében kerül majd sor. A mai napon az expedíció vezetője, Ács Zoltán elindul Katmanduba.

Magyar Mount Everest Expedíció 2002.
2002 március 21.

hirdetés
hirdetés