hegyek

Az Everest csúcsán a magyar alpinisták

2002. 05. 25., 14:04 | Frissítve: 2002. május 25., szombat 16:39

Erőss és Várkonyi szombat reggel - idei második csúcskísérletük során - elérték a Föld legmagasabb pontját.

Erőss Zsolt csokoládét fogyaszt
Szombat reggel, nepáli idő szerint tíz és tizenegy óra között elérte az Everest 8850 méter magas csúcsát két magyar alpinista, Erőss Zsolt és Várkonyi László - számolt be a Mountain Zone internetes szaklap.

Hegymászóink egy nemzetközi csapat huszonhét tagjával együtt álltak a csúcson. A hírt az Alpine Ascents International Everest 2002 expedíció továbbította, de azt a magyar csapat, sajtóügynökségük felé még nem erősítette meg.

Várkonyi László
Közvetett információkból úgy tudni, Erőss és Várkonyi már lefelé tartanak, és hamarosan elérhetik a legfölső tábort.

A Magyar Mount Everest Expedíció 2002 másfél hete indított, sikertelen csúcstámadása után az ötfős expedíciónak csupán két tagja tért vissza a hegyre. Mezey László szembevérzése miatt, Ács Zoltán pedig a nagy magasságban fellépő, kis híján végzetes kimenetelű légzési problémái okán hagyott fel a további mászással. Mécs László - az expedíció technikai vezetője - egyelőre ismeretlen okból távozott az alaptáborból.

Erőss Zsolt ez évben próbálkozott harmadik, Várkonyi László pedig ötödik alkalommal az Everest meghódításával. A magyar magassági rekordtartó címe is a két hegymászó közt váltakozott az utóbbi években. Versenyük ma, döntetlennel lezárult, és nem valószínű, hogy rekordjuk ezután megdöntésre kerülne.

hirdetés
hirdetés