(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Magyarok a világ tetejére

Büszke népünk nem egy nyolcezer méter feletti hegyet meghódított már, de a Mount Everest ez idáig nem adta magát. A ’96-os, tragédiával végződő kísérlet után idén indul elsőször magyar expedíció a Föld legmagasabb pontjára. Kik ők, és hogyan képzelik ezt az egészet?

Földes András (fa@mail.index.hu)
2001. január 4., csütörtök 16:55Laci bemutatja a cuccot
A világ legmagasabb csúcsa évek óta lázban tartja a magyar expedíciós hegymászást. A lelkesedés az 1996-os, nem csak kudarccal, de tragédiával is végződő expedíció után hagyott alább.

A szervezeti, de főleg anyagi gondokkal küszködő magyar hegymászásnak négy évre és egy ezredfordulós önbizalom flashre volt szüksége ahhoz, hogy újra megpróbálkozzon a 8848 méter magas csúcs meghódításával.

Mécs László
Mécs László (27) A fiatal, de tapasztalt mászó-generáció tagja. Jó néhány himalájai expedíció van a háta mögött, de mászott a Karakorumban, Alpokban, Tátrában is. Új utat a himalájai Karchakund (6612) csúcsán teljesített. Idén nyáron állt először 8000 méter felett, a Broad Peak-en (8047 m).
A Magyar Milleneumi Mount Everest Expedíció néven induló csapat a négy évvel ezelőtti tapasztalatokra és hegymászógárdára épít.

Az eddig háztáji módszerekkel működő magyar expedícióktól szokatlan módon, profi sajtótájékoztatón tárták a nyilvánosság elé terveiket.

Az augusztus végén induló csapat vezetője Dr Nagy Sándor (50), a Magyar Hegymászó Klub elnöke. A legidősebb tag a hetvenes évek baráti-szovjet mászásaitól a kilencvenes évek alultámogatott, de lelkesedésben annál kiemelkedőbb expedícióiig jelen van hazánk hegymászó életében.

Erőss Zsolt
Erőss Zsolt (32) Az Erdélyből származó alpinista szívóssága már-már legendás a magyar hegymászó körökben. Kora gyermekkorától a hegyek szerelmese. Kiemelkedő eredményeket ért el Ázsia legmagasabb hegyein. Szovjetunió öt legmagasabb csúcsának megmászásával, egyetlen magyarként elnyerte a „Hópárduc” címet.

Világszínvonalú magashegyi-sziklamászó teljesítményt mutatott fel a Satopanth (7075 m) megmászásával. 1999-ben, romantikus körülmények közt szólóban jutott fel a rettegett Nanga Parbatra (8125). 2000-ben a Disteghil Sart (7885 m) mászta meg, új útvonalon.

Tapasztalata biztosítékot jelent a többek közt az ázsiai bürokráciával is megbirkózni kényszerülő csapat gördülékeny célhoz éréséhez.

A hegyen minden bizonnyal a Milleneumi Expedíció két erősségének, Erőss Zsoltnak (32) és Mécs Lászlónak (27) jut majd a legnagyobb szerep. A hegymászó forgatókönyv rájuk osztotta a csúcs megmászásának, az úgynevezett csúcstámadásnak a feladatát.

A két hegymászó mögött hosszú hegyi múlt áll. Mindketten álltak már a bűvös 8000 méteres magasság felett. Zsolt a ’96-os Everest Expedíció tagjaként a legmagasabbra, 8400 méterig jutott, és két csúcstámadási kísérlete is volt.

Bár a magyar expedíció az egyik legkönnyebb úton, Tibet felől kísérli meg a Föld legmagasabb pontjára való eljutást, teljesítményük mégis komoly sportértéket képvisel.

Mibe' van az expedíció?
Bolygónk legmagasabb hegyeinek megmászása nem csak fizikai, de komoly anyagi áldozatokat is követel a mindenre elszánt sportemberektől. A 6000 méter feletti hegyek mászásáért jelentős pénzeket, úgynevezett csúcsdíjat kell fizetni az adott államnak. A Mount Everest megmászásához szükséges csúcsengedélyért Nepálból próbálkozva 10.000 dollárt kérnek. A Tibetből indulók 5.000 dollárt csengetnek - a tibeti kormány helyett a kínainak.

Ezen felül kell fizetni az alaptábori személyzetnek, teherhordóknak, bürokratáknak.

A Magyar Milleneumi Mount Everest Expedíció minimális költségvetése így minimálisan tízmillió forint lesz. A magas szintű működéshez azonban ennek a kétszerese lenne szükséges.

A Mount Everestre közel nyolcszázan jutottak fel eddig a magashegyi klíma legkegyetlenebb hatását, az oxigénhiányt enyhítő oxigénpalack segítségével. A mieink azon kevesekhez - mintegy 80 sikeres mászóhoz - csatlakoznak, akik minden külső segítség nélkül, tartalék levegőt és teherhordókat nélkülözve kívánják elérni a csúcsot.

A terv komolyságát jelzi, hogy a legutóbbi kísérlettől eltérően erős felkészülés előzi meg a himalájai kalandot. A hegymászók január 8-án indulnak Dél-Amerikába, hogy a 6959 méter magas Aconcagua meghódításával készítsék fel magukat a magashegyi klíma megpróbáltatásaira.

A Nagy Csúcs mászása előtt egy hónappal pedig a pakisztáni Rakaposhira (7714 m) ugranak el a srácok, hogy a lehető legtökéletesebb kondícióban vághassanak neki a világ tetejére.

A 2001-es év úgy tűnik igen erős lesz Mount Everest expedíciók terén. A Magyar Milleneumi Expedícióval párhuzamosan egy másik csapat is készül a jeles csúcsra. A velük készült riport hamarosan az Exiten. Vége

az oldal tetejére