hegyek

Sikertelen az Everest expedició

Visszafordultak a magyar hegymászók

2001. 10. 19., 18:16 | Frissítve: 2001. október 27., szombat 16:45

A Magyar Millenniumi Mount Everest expedíció tagjai megkezdték a levonulást a hegyről, így bizonyos, hogy nem hódítják meg a "világ tetejét". Siker esetén ők lettek volna az első magyarok, akik feljutnak a 8848 m-es magasságba, így azonban még magassági a rekordtól is elmaradtak.

Az előző napok szél- és hóviharai miatt már csütörtökön vissza kellett vonulnia a kéttagú előörsnek 7800-ról 7000 méterre.

A csapat pénteken úgy határozott, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem próbálnak meg feljutni a Mount Everestre, és ezért megkezdték a táborbontást és a levonulást a hegyről. További várakozás pedig nem lehetséges mivel a Nepáli hatóságoktól a csúcstámadáshoz szükséges engedélyek a napokban lejárnak.

A velük közel azonos időpontban induló másik expedició (Everes-Lhotse) még fent tartozkódik, ám a legutolsó információk szerint nekik is meggyűlt a bajuk az időjárással, így a csúcstámadást többször el kellett halasztaniuk. A közelgő tél egyre inkább rontja az expedició esélyeit. A világ legmagasabb csúcsával azonban nem csak a magyar hegymászóknak gyűlt meg a baja: az őszi szetonban tegy hegymászónak sem sikerült meghódítani a csúcsot.

A mostani nem az első alkalom, hogy magyar hegymászók expedíciót inditanak 8000 métert meghaladó magasságba. 1987-ben hatan érték el a 8046 méter magas Shisha Pangmát, 1990 októberében pedig 11-en kapaszkodtak fel a 8201 méter magas Cho Oyu-ra a Himalájában. (A Cho Oyu légvonalban mintegy 50 km-re magasodik a Mount Everesttől.)

Erőss Zsolt
Az első magyar Mount Everest expedíció 1996. március végén indult, az út azonban tragikus véget ért. Erőss Zsolt - aki most is tagja annak a triónak, amelyik a csúcstámadásban részt vett volna - és a csapat másik tagja, a 45 éves osztrák Reinhard Wlasich 8300 méter magasan oxigénpalack nélkül táborozott. Az osztrák hegymászó szervezete nem bírta a terhelést, és május 23-án életét vesztette.

A csoport hazatért, de Erőss Zsolt akkor magasabbra jutott, mint előtte bármely más magyar hegymászó. Ugyancsak ő volt, aki 1999-ben elérte a Himalája 8126 méter magas Nanga Parbat csúcsát, míg tavaly a 8046 méter magas Shisha Pangmára (Broad Peak) ketten is feljutottak.

A Magyar Milleniumi Expedicó várhatóan jővő héten érkezik haza.

hirdetés
hirdetés