hegyek

A barlangász alapfelszerelése – A világítás

2001. 01. 03., 15:36 | Frissítve: 2001. január 03., szerda 15:50

A barlang egész más világ, mint a felszín. Más a klíma, mások a terepviszonyok, nem lehet félúton kiszállni, hiszen messze a felszín és nem áll rendelkezésünkre odalent semmi eszköz azonkívül, amit magunkkal vittünk mélybeli utunkra. Ezért, a túra nehézségi fokától függően, egy kis túlélési gyakorlatra is fel kell készülni. Tehát jól meggondolandó, hogy milyen felszereléssel vágunk neki kalandos földalatti utunknak.

Sokan attól tartanak első vagy akár sokadik barlangtúrájukon is, hogy a terepviszonyok áldozatául esnek, azaz leesnek valamiféle aknába, hasadékba.

Mások egyéb vélt vagy valós lelki problémákkal küszködnek túra előtt. Nos, az ember alapvetően vizuális lény, ezért a barlang legnagyobb veszélyforrása a (vak)sötétség. Az örök éjszaka homályát csak egyféle módon győzhetjük le, - megfelelő világítóeszközökkel.

A fővilágítás

A fővilágításunk lehet karbidlámpa vagy elektromos lámpa. A túra tervezett idejének a kétszeresét tudja végigvilágítani ez a lámpánk. A modern karbidlámpa egy fejégőből áll, piezoelektromos gyújtóval, mely a sisakra van rögzítve, - másik része a (acetilén)gázfejlesztő tartály, mely egy zsinórral a vállunkon keresztülvetve az oldalunkon lóg.

A víz hatására karbidból fejlődő acetiléngáz gumicsövön áramlik a fejlesztőtartályból a sisakégőbe. Erős, szórt fénnyel világítja környezetünket, utunkat és ráadásul relatíve olcsó.

Több barlangban barlangvédelmi okokból nem használható karbidlámpa, illetve egyre olcsóbbak a nagyteljesítményű elektromos lámpák. A modern elektromos barlangász-lámpákban 2-5W-os halogénizzó van, és akkumulátorról működnek. A ceruza-, vagy babyakkumulátorok a sisak hátulján rögzített tokban vannak, az ennél nagyobb teljesítményű akkumulátorokat oldalára rögzítve, tokban hordja a barlangász. Az energia elektromos vezetéken jut a sisakra rögzített fejlámpába.

Elektromos világításunkat (tartós)elemekről is működtethetjük, de ez nem gazdaságos a rendszeresen barlangászó egyéneknél, valamint az elhasznált elemek szelektív gyűjtése is körülményes és nem környezetbarát. A jó elektromos lámpa fénye erős és fókuszált.

A tartalékvilágítás

Tartalékvilágításnak bármilyen komoly elektromos lámpa megfelel, amely a tervezett túraidőtartam háromnegyedét képes végigvilágítani. Leginkább elektromos lámpa felel meg ennek a célnak. A lényeg az, hogy a tartalékvilágítás a fővilágítástól teljesen független rendszer legyen, így annak meghibásodása esetén azt pótolhatja.

Ne feledkezzünk meg a pótalkatrészekről. Ezek nélkül lámpánk hamar felmondhatja a szolgálatot. Ezért feltétlen vinni kell tartalékba a karbidlámpához vizet, karbidot, dűznit(gázfúvóka), meszeszacskót a keletkezett karbidmész gyűjtésére, az elektromos lámpánkhoz pótégőt, pótelemeket, vagy akkumulátorokat.

A gyakorlatban a barlangászok sisakjuk elejére felszerelve fővilágításként karbidlámpát, alája szerelve tartalékvilágításként elektromos lámpát használnak. A kézben tartott világítás nem elfogadható, mert legtöbbször még a két kéz is kevés mászás közben a terepakadályok leküzdésekor.

Egyszerű kis túrákra vagy kezdőknek a zsinórral nyakba akasztott elemlámpa is megfelelő világításnak tekinthető.

Ha gyakorlatban is érdekel a barlangaszat, írj a szerzőnek, aki a Troglonauta Barlangkutató Egyesület vezetője.

hirdetés
hirdetés