Mit csinálnak a magyarok a Hegyen?
Idén két magyar expedíció is elindult, hogy elsőként hódítsa meg a Föld legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. A Millenniumi Mount Everest Expedíció, és a Magyar Everest-Lhotse Expedíció egy időben, néhányak szerint egymással versengve próbál a csúcsra jutni.

A magashegyi hegymászás mesterfogásai
A magashegyi mászás nem "túrázás, csak kicsit magasabban". Speciális módszerek híján nehéz lenne feljutni 5-7000 méteres magasság fölé. Ingázás, csapatmunka, különleges felszerelés. Manapság még a környezetvédelem is képbe kerül.

A legöregebb, a legfiatalabb és egy vak a világ tetején
Aki a Mount Everestet elérhetetlen vidéknek hitte, ahol csak ritkán tűnik fel egy testben és lélekben szilárd hegymászó, jobb, ha leszámol romantikus elképzeléseivel.

Áll majd magyar a világ tetején?
Az idén két expedíció is indul az Everestre. Koncz Ákos hegymászót kérdeztük, miért végződött tragédiával a '96-os kísérlet, és milyen esélyeket lát a mostani expedíciók előtt.


Új mászóterem Budapesten
Az utca nem játszótér
Az utca nem játszótér
Autómentes nap


Magyar Milleniumi Expedició hírei
10.12. - MTI: A Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció vasárnap kezdi meg a világ legmagasabb hegycsúcsának (8848 m) meghódítását. Szombaton este már a teljes csapat a 6450 méteren elhelyezkedő alapbázison lesz, ahonnan a Mécs László, Erőss Zsolt, Keresztesi Koppány alkotta első hullám vasárnap indul el a Mount Everest felé. A műholdas időjárás-előrejelzések kedvezőek, így ha minden jól megy, a csapat kedden, esetleg szerdán - a magyarok közül elsőként - fölérhet a csúcsra. Mécs és társai útközben három tábort érintenek: 7000 méteren alszanak, majd 7800-on és 8300-on rövid, átmeneti pihenőt tartanak

10.10. A csapat eddigi Everesti tartózkodása először, sajnos pont a csúcstámadás idejére, megromlott az idő. Már az előretolt alaptáborba való feljutás is döcögősen ment, ugyanis sűrű hóesés zúdult a nyakukba, így rögtön 2 napot várniuk kellett. Az eloszló felhők után aztán okt. 3-án tervszerint Júlia és Huba Harmadik Hullámként előretolva elindultak felfelé. Másnap megindult a csúcstámadó Első Hullám is Lacival, Zsolttal, Koppánnyal, Borszéki operatőrrel és Földes András tudósítóval, ám még a 7000 méter felén sem jártak, mikor megint megindult a havazás. A mindig kicsit később induló Mécs Laci már neki sem vágott a hólejtőnek. Ezalatt a Hullám többi tagja összefutott a lefelé tartó Júliával és Hubával, akik elmondták, hogy a feljebb süvítő szelek miatt mászni lehetetlen. A Zsolték mégis úgy gondolták ha már fontos felszereléseket cipeltek magukkal a csúcstámadáshoz, csak felviszik a 7000-es táborig. Ez sikerült is, ám a másnapi visszaereszkedést a gleccserig a lavina veszélytől való félelem miatt némi horrorként élte meg a mászó csapat, majd onnan a 6400-as táborig félméteres hóban araszolva tudtak lejutni. Itt rögtön forró tea és energiapótlás fogatta a csapatot, ám Gárdos doktornak munkája is akadt sajnos. Koppány közepes hóvakságot kapott, s a szemcseppek mellett le kellett vonulnia az alaptáborba is a rehabilitáció miatt. Hozzá csatlakozott Huba is, akinek nem akart elmúlni a fejfájása, illetve Földes A. is hogy beszámolhasson a nem túl szerencsésen alakult első támadásról. Mivel a tél lassan közeleg, s az idő semmi bíztatót nem mutat, a társaság megvitatván a továbbiakat az előretolt táborban maradt, közben startra készen fél szemmel az eget lesi. Ahogy F.A. írta: az irányítás innentől a hegy kezében van _

10.08. A hegy csak azért sem adja meg magát 'könnyen', így mieink kénytelen voltak visszavonulót fújni a beütő rossz időjárás miatt. Már az indulást is el kellett tolni 1 nappal a havazás miatt, később pedig 7800-ról volt kénytelen az Első Hullám visszaereszkedni az előre tolt alaptáborba, 6400-re. A csúcs támadása tehát eltolódott, és az idő javulásától függően vagy most, vagy a jövő héten megindul a második roham.

10.01. Elérkezett a nagy pillanat, a Milleneumi Mount Everest Expedíció szept. 29-én megkezdte a csúcstámadást. Az attack jelenleg is tart, a lépcsőzetes terv a következő: először a Harmadik Hullám Nedeczky Júlia, Markos Huba duó felmegy 7800-ra aludni, mert ők ezt a lépcsőfokot eddig kihagyták. Magukkal viszik azt a sátrat is, amiben majdan az Első Hullám csúcstámadó csapat fog aludni 8300-on. Eközben az EH támadó sor: Mécs László, Erőss Zsolt és Keresztesi Koppány feljut az előretolt táborba. Őket követi Borszéki Ferenc operatőr és Földes András az index tudósítója, majd később a Második Hullám Bradács Ágnes, Ugyan Anita, Kertész Zoltán és Gárdos doki. Eközben a Harmadik H. visszatér, és az Első H. trió elindul felfelé. Fokozatosan haladnak, aludnak egyet 7000-en és 7800-on is. Itt elindul a Második H. is ugyan ilyen lépcsőben. Az Első Hullám felmegy 8300-ra, s megpróbál rápihenni az utolsó napra, ami bizony ebben a magasságban már nem könnyű, még a pihenés is megerőltető gyakorlatnak számít. Eközben a MH-nak 7800-on kell már járnia. Másnap az időtől függően hajnali 3 és 7 között elindul az Első Hullám a csúcsra. Amint sikerrel járnak, fokozatosan először 7800-ra, majd az előretolt táborig ereszkednek vissza. Eközben a Második Hullám is megtámadja a csúcsot, és lépcsőzetesen visszaereszkedik az előretolt táborba. Ha a Harmadik Hullám is megfelelő kondiban lesz, itt ők is megpróbálják a csúcsot. Természetesen ez egy előre vázolt terv, melynek lényege a lépcsőzetes haladás, és hogy mindig egymás mellett legyenek a csapatok, hogy bármikor segíteni tudják egymást. Mivel oxigén nélkül haladnak felfelé, a pillanatnyi kondíció rendkívül meghatározó lehet, de ugyan így fontos a Hegy 'hangulata' is, a szélerősség, hó mélysége, vihar, vagy sziklahullás. Egy biztos, ha valamikor hát most igazán szüksége van a fiúknak hogy gondoljunk rájuk!

09.26. A milleneumi csapat a tervek szerint halad, szept. 17-én a 6400-as előretolt táborban pedig mindenben megegyeztek amerikai kollégáikkal a továbbiakról. Ők már előbb megérkeztek s 7000-ig kikötelezték az utat, és nagy örömmel fogadták a mieink segítségét. Így a két csapat együttes erővel vágott neki az 'útépítésnek', 19-én du. 5-re felértek 7000-re, s egy amerikai serpa és Erőss Zsolt előremászva együttesen építették ki a köteleket az Északi Nyeregig. Itt egy sátorba bedobták a cuccokat, majd a sötétedő égboltot tekintve hamar le is szaladtak a hegyről, hogy nekiálljanak pihenni. Ezek után a 7800-as 2-es tábor kiépítésébe kezdtek bele. Jelenlegi hírek szerint az Erőss-Keresztesi-Bradács-Gárdos 7800-ról egészségben bejelentkezett a rádión, hogy megvannak a tábor kiépítésével és a menet közben hozzájuk szegődött kutya (!), Rongbuk Erzsébet 7200-ig kísérte őket. Úgy tervezték másnap lefelé indulnak. Ezalatt Mécs, Markos és Nedeczky felváltva a 6400-es előretolt alaptáborból érdeklődött az idő-hó viszonyokról, míg az Index tudósítója Földes András az alaptáborba vonult vissza, hogy beszámolhasson az eseményekről. A kettes tábor jó időről, kicsit mély, firmes hóról beszélt _

09.20. Mivel az alaptábor 30 kilómétere van a hegyfaltól, ezért a csapat egy előretolt bázist épített ki 6400 méteren. Ide másfél tonnányi felszerelésüket 36 jak segítségével tornázták fel. Az itt alvás már nem volt oly felhőtlen mint korábban az alaptáborban, nappal a napkrémek kerültek elő, este pedig a fagy elől kellett 'menekülni' a sátorba. A rádiós kapcsolat viszont (tanulván a 96-os próbálkozásból) olyannyira hibátlan, hogy a szomszédos amerikai csapat is hozzájuk jár, ha az alaptáborral szeretnének kommunikálni. Ezután a csapat ketté vált, s míg az egyik visszament az alaptáborba, a másik Mécs-Erőss vezette mezőny megrohamozta a 7000 métert, ám a sűrű hóesés miatt csak félsikerrel jártak, s egy rögtönzött depóban helyezték el a későbbi mászáshoz szükséges felszerelést. Ezután Mécs László tech. vezető a hétfői napot jelölte ki az újabb 'támadás' időpontjának, s a Bradács Ágnes, Ugyan Anita, Gárdos Sándor, Mécs László, Erőss Zsolt, Keresztesi Koppány, Borszéki Ferenc az expedíció ügyvivője, Meskó Zsolt és Földes András alkotta csapat 2-napos útra indult a 6400-es tábor felé, ahova másnap kedden Nedeczky Júlia, Markos Huba, Kertész Zoli és Illyés Barna (az érkező trekkingcsoport majdani vezetője) követte őket. Innen a tervek szerint az első csapat nekiindul a 7000 méteren lévő Északi Nyeregbe. Ez a 600 méteres, helyenként 60-70 fokban emelkedő, gleccserek közt húzódó szakasz a technikailag legnehezebb rész. Az akklimatizáció hatásfokától, és itt már természetesen az időjárástól is függően tervezik, hogy az expedíció egy része megcélozza a 7800 métert. A tervek szerint jövő hétfő körül körvonalazódnak az attack eredményei.

09.18. Az előretolt táborok építésével foglalkozó csapat hétköznapjait ünnepi esemény szakította meg: Kertész Zoltánnak szept. 14-én 41. születésnapja volt. Az ünnepséget szerény de annál vidámabb körülmények között, Nepáli nemzeti étellel, tortávan, somlói galuskával (!), és a Millenniumi Mount Everest Expedíció népi együttesének énekműsorával ünnepelték. A legvégén egy Mount Everest márkájú nepáli whiskyvel ittak a napra, majd kitódultak a sátor elé, mert a lemenő nap narancsszín fényében tűndöklő Everest is ünnepi öltözékében köszöntötte a születésnapost.

09.13. A Milleniumi Expedícó tagjai apró csodának voltak részesei a hegyen. A kietlen morénalejtőn, a Himalája közepén, éppen a frissen fotózott képeket szerették volna a tábori számítógépbe feltölteni, ám a technika ördöge aznap teljes apparátusával műszakban volt. Mindannyian a makacs masina fölött tanácskoztak, mikor a sátor ajtajában megszólalt a Hang: Ti magyarok vagytok? Mikor megfordultak, a Hang Tulajdonosa barátnőjével az oldalán besétált a sátorba, s közölte, hogy egyébként földi foglalkozása gyanánt számítástechnikai könyveket ír, majd el is hárította a hibát. A csapat ezek után a legnagyobb becsben tartotta a két jó szándékú 'szellemet', s míg odavoltak előretolt tábort építeni, felajánlották sátraikat. Mikor visszaérkeztek az alaptáborba, a 'szellemek' némi étellel feltankolva a csapat készleteiből már eltávoztak, a mennyei birodalmak helyett a földi árnyékvilágba _