hegyek

A teremmászás

Hasznos tanácsok rossz idő esetén.

2000. 11. 19., 19:42 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:53

Vasárnap délután, az utcákra szürke köd szitál, idebenn túl vagyunk az ebéd utáni bágyadtságon, valamit tenni kellene. A tévézésnél aktívabbra, a banánnál izgalmasabbra, egy kávéháznál csendesebb helyre vágyunk. Az időjárás nem kecsegtet túl jó kilátásokkal. Vagy mégis? Mielőtt végképp feladnánk, egyvalamivel még biztos érdemes megpróbálkoznunk. A falmászással.

A világban egyre népszerűbb sport hazánkban is mind nagyobb teret hódít. A teremmászás a sziklamászás beltéri változata, melyet a sport (?) fanatikusai hoztak létre kiegészítő edzés gyanánt. A mászók a különböző dőlésszögű felületekre szerelt, követ imitáló anyagokba kapaszkodva idézték meg a valódi sziklafal nyújtotta élményt. Kitűnő edzés volt ez otthonra, vagy a hideg időszakra. Az ötletben rejlő lehetőségek azonban hamar megindították a fejlődést. A teremmászás túlnőtt a téli edzőhely keretein. Megteremtette saját stílusát és mindenre elszánt rajongóbázisát. Sőt, mind nagyobb számban vonzza azokat, akik egy teljes testet megmozgató, izgalmas és mégis biztonságos sportot keresnek. Ha szilárd elhatározásunk véget vetni a téli aluszékonyságnak, ennél hasznosabb írást nem is tarthatnánk kezeink között. Ne ijedjünk meg: az első próbálkozás még nem vezet függőséghez!

A kezdetek persze nehezek: hogy kipróbálhassuk, el kell hagynunk jól befűtött szobánkat. (Hacsak nem építtetünk magunknak házi mászófalat, amely egyébként a komolyabb sziklamászók lakásának rendes felszerelése.) Az első akadály leküzdése után egy magas terem közepén állunk majd, tétova tekintettel pásztázva a plafonig nyújtózó mászófalakat. Merítsünk erőt a falakra erősített, színes bigyókon csimpaszkodók lelkesültségéből. Valaha ők is így kezdték. A “falra erősített színes bigyókat” pedig hívjuk fogásoknak.

Kezdeti lépéseinket az a néhány ember fogja segíteni, akik a mászófal körüli teendőket végzik. Mivel a mászás, a megfelelő ismeretek hiányában veszélyes is lehet, mindenképpen keressük meg őket. Tőlük kölcsönözhetjük a biztosításhoz szükséges beülőt, a mászócipőt, és a kezek csúszását megakadályozó magnéziát is.

A próbarepülés helyszínéül érdemes a mindenhol megtalálható alacsonyabb falrészt választani. Ott nem kell a kötél használatával bajlódni, esésünket (mert lesz ilyen) a vastag matracok fogják fel. Míg ernyedten fekszünk alant, a puha szőnyegen, vessünk néhány pillantást a gyakorlottabb pókemberek stílusára. Sok hasznos trükk, mozdulat leshető el tőlük. A mászásnál ugyanis nem a testi erőn van a hangsúly. A technika és a megfelelő tudati hozzáállás kapnak döntő szerepet. Annál tökéletesebb a sziklamászó mozgása, minél inkább kihasználja technikáját és természetes rugalmasságát. Higgyük ezt el, még akkor is, ha az első fél óra után képtelenek vagyunk övmagasság fölé emelni karjainkat. Bátran kérjük meg valamelyik gyakorlottabb társunkat izzadt homlokunk megtörlésére. Talán azt is elmeséli, hogy ez mozgás olyan izmokat dolgoztat meg, melyeket nem használunk a mindennapi élet során.

Ha elég bátrak vagyunk, nekiállhatunk elsajátítani a magasabb falak mászásához szükséges alapismereteket. Mászófala válogatja, hogy egy rövid gyorstalpaló tanfolyam, vagy pár alkalomból álló kurzus keretében válunk beavatottá. Innentől kezdve pedig csak a csillagos ég, vagy legalább is a fal teteje szab nekünk határt.

Az persze kétséges, hogy első alkalommal feljutunk a csúcsig, de egyben biztosak lehetünk: megint egy kicsit könnyebben telik majd az idő tavaszig. De az se lepődjön meg, aki nyári programjai közé önkéntelenül is belegondol egy lágyan hullámzó, fehér sziklafalat.

Hasznos tanácsok azoknak, akik komolyan gondolják:

A mászáshoz kényelmes, a szabad mozgást nem gátló sportruhát viseljünk. Ha nem akarunk, vagy nem tudunk mászócipőt kölcsönözni, kezdetben egy, a lábra jól illeszkedő sport cipő is megteszi.

Néhány cím és info a teljesség igénye nélkül. Az árak és nyitvatartási idők felől érdeklődjünk.

Excelsior (XI. Mészöly u. 1) Kicsi, nem túl jól felszerelt, de olcsó és sokáig nyitva tartó hely.

Klébi (Klébelsberg Kúnó Ált. Isk. II. Kökény u. 44.) Nagy falfelületű, kezdők és középhaladók számára ajánlott mászófal. Közepes árkategória, limitált nyitva tartás.

Rákosliget- Hősök terei Ált. Isk. (XVII. Hősök tere 19-20) Mint az előző.

Vertigo (Váci út 189) A legnagyobb, legjobban felszerelt hely. Kezdőknek is, de előnyeit a haladók élvezhetik ki maximálisan. Magasabb árak, de optimális nyitva tartás.

hirdetés
hirdetés