hegyek

Albatros

Horvátország legvadabb sziklamászó helye

2001. 05. 06., 16:05 | Frissítve: 2001. május 07., hétfő 13:41

Paklenica elsőszámú célpont a rettenthetetlen mászók úticéljai között. Hogy miért, arra elegendő magyarázat, ha az ember felnéz az Anica Kuk nevű sziklamonstrum 400 méter magas falára. Hőseink az Albatros névvel jelzett, ám koránt sem könnyed úton indultak el a csúcs felé.

Na megvan - bök rá Gizi az útra. Albatros a neve, jó nehéz, meg hosszú is, ez Anica Kuk-on az utak bevett szokása.

Öt sör után marha bevállalósnak érzem magam, megnézem a falrajzot, és áldásom adom a tervre, hadd szóljon. Másnap délelőtt, a beszállás felé támolyogva már picit - de csak nagyon picit, hiszen alapvetően kemény csávók vagyunk - megfontoltabbak leszünk, az egyik kanyarban Huba ijeszt ránk, hogy Áron saját bevallása szerint ilyen nehéz 7+-t még nem mászott.

A beszállás sajnos egyértelmű, így Gizi be is száll, repülni az Albatrosszal. Az első hossz a legnehezebb, az a bizonyos 7+. A hangeffektek egy olasz hardcore pornó soundtrackra simán ráférnének, zeng a völgy Gizi nyögéseitől.

A hétplussz tényleg nehéz, főleg nekem, de hát ahogy a kedvenc mondásunk tartja, nyugodt tenger nem nevel jó hajósokat. Én is nyögdösök, meg egyszer át is A0-zok egy kunsztot - a lelkiismeretem nem túl jó, de haladni kell, az első hossz közel ötven percig tart így is.

A második az enyém, fura egy mászás, hatalmas leander bokor mellett kell terpesztgetni, aztán rájövök, hogy mitől lett Albatros az út neve - mindenhol guanó, a legjobb fogásokon a legtöbb - a pont az i-n a testrepedéses kiszállás, össze is kenem trendi mászó-pólómat tisztességesen.

A harmadik hossz gyönyörű, a negyedik szintén, csodaszép táblamászás, és kezdünk ellazulni, hogy megy ez, feljebb már nem túl nagyok a nehézségek - a kaller szerint legalábbis. Ebben az oldott lelki állapotban kezdi Gizi az ötödiket, 6+-ért.

A kunsztban egy röpke félórácskát csüngve elbizonytalanodik, hogy jó helyen járunk-e, meg is kérdezi a mellettünk levő útban robogó Rácz Zsoltiékat, hogy itt van-e az itt - persze, persze, jó helyen toljátok, jön a válasz. A kunszt csak nem akar kikerekedni, így marad a végelgyengült mászó leghűségesebb társa, a kötélgyűrű bevetése, másodmászóként én sem találok megoldást (mint ahogy az várható is volt) és csont nélkül A1-ezek.

A hatodik nekem jut, 6-, az előbbieken okulva már nem lepkesúlyú az örömöm, főleg amikor felnézek, hogy mi is vár rám: az első akasztás vagy 6-7 méteren, addig reibungos orgonákon fel, aminek a jobb fele tök vizes, lövésem sincs, hogy mit fogok kezdeni benne - ez már egy picit túl viharos tenger. Nem untatok senkit a következő közel két óra eseményeivel, szürke kis életem eddigi legnehezebb hossza ment ki, a számozás már lényegtelen, az ilyen biztosítást a szakirodalomban a "szellős" szóval szokták jellemezni (ötven méteren volt vagy négy akasztás) és ahogy pszichós könyvekben lehet ezt olvasni, megismertem a saját képességeim határait.

A harmadik akasztásnál komolyan fontolóra vettem a lehetőségét annak, hogy a mászócuccomon túladva veszek egy bazi nagy kényelmes fotelt meg egy kandallót, és soha sziklának a környékére sem megyek, csak ülök otthon, és pipázás közben, a barátságosan duruzsoló tűz mellett simogatom a doromboló macskámat a hasamon. A standban persze már gömbölyűbb a világ, a kandalló projekt elvetve, amúgy sem lenne hova tenni az albérletben.

A nap közben igen csak előrehaladt, és Sasék előző napi tortúrájából okulva (napnyugtakor értek fel és 10-re értek le a parkolóba) rohamtempóban nyomjuk a maradék - most már tényleg könnyű hosszokat, fent még egy-két perc pihi - gyönyörű naplemente, megisszuk Zsolték ránkhagyott plusszos vizét (vizet meg fejlámpát nem hoztunk, minek is az, ugye) - aztán erőltetett menetben tépünk lefele.

A patakhoz már teljes sötétségben érünk, de azért még így is megtaláljuk az elrejtett söröket és iszunk egy jót a madár egészségére.

hirdetés
hirdetés