hegyek

Sziklamászás Erdélyben

2001. 07. 23., 21:44 | Frissítve: 2001. július 24., kedd 15:51

A Békás szoros 2-300 méteres sziklafalai, tornyai igazi sziklamászó kalandot kínálnak, csak győzzünk megmérkőzni a megközelítés apró nehézségeivel.

Léggitározás a Gyilkos tónál
A Békás szoros Erdély egyik legismertebb természeti nevezetessége - nem véletlenül. A keskeny Békás patak két oldalán emelkedő 2-300 méteres sziklafalak, és a közrezárt szűk kanyon valóban egyedülálló látványosság. Érthető, hogy a vidéken nem csak különleges, őshonos növények telepedtek meg, de nagy számban fordulnak elő turisták, souvenir-bóvlit árusító bodegák, töméntelen autó, és néhány sziklamászó is.

Falak es falatozók
Az utóbbiakat persze nem a népi-faragású kulcstartók, hanem a szurdokra néző sziklafalak és csúcsok vonzzák a környékre. A csúcsok közül a Kiscohárd 1352 m, Csíki bükk 1267 m, Szurdok-tető 1250 m magas. A legismertebb sziklabérc azonban a csupán 1154 méteres Oltárkő, amely formájával uralja a szoros látképét. Első megmászására már 1935-ben sor került.

Nitt és fúrt fogás
A Békás szoros mészkőfalain sport-, és több kötélhosszas, biztosítóeszközöket (ék, friend) igénylő, hosszabb utak is vezetnek. Mára a fejlődés jeleként nittek is megjelentek a szikla egyes részein, sőt, kétpontos, láncos standokkal is találkozni. A falakkal való törődés sajnos nem merült ki ennyiben: a lelkes mászók megengedhetetlen módon, fúrt fogások készítésével próbálták feldobni a szikla természetes formakincsét.

Az igazán brutális élmény azonban a beszállásoknál várja a rettenthetetlen alpinistát, akinek -amolyan kezdő megmérettetésként- fekália-halmokat kerülgetve kell hiba nélkül eljutnia az első fogáshoz. A földtől elszakadva, magunk alatt hagyva az autóforgalomtól szmogos szurdokmélyet, a souvenir árusokat, és turistákat valóban felejthetetlen élményben lehet részünk.

Sziklák és Daciák
Ha komolyan szeretnénk mászni a vidéken, még Magyarországon érdemes beszerezni Wild Ferenc A Békási szoros és környékének sziklamászó-kaluza című munkát (megjelent 1999-ben).

A Békás-szorosban azonban barlangokkal, kürtőkkel is találkozhatunk. A vidék járható barlangjai a Hóvirág-barlang, a Fekete-barlang, Vízesés-barlang, és még számos kisebb barlang és zsomboly.

hirdetés
hirdetés