hegyek

Sziklamászó kalauz: Spanyolország

Információk megyéről megyére

2001. 03. 12., 14:53 | Frissítve: 2001. március 13., kedd 20:00

Érdemes –e Spanyolországba utazni sziklát mászni? Csak akkor, ha nem zavar a sok szikla, a jó idő, és a barátságos helybéliek. Kalauz azoknak, akik most ismerkednek Európa mászóparadicsomával. Útmutató azoknak, akik már döntöttek, és részletes információkra kíváncsiak.

Az alábbi kalauz azoknak szól, akik elég elszántak ahhoz, hogy egészen Spanyolországig utazzanak a sziklák kedvéért. De érdemes –e ekkora útra vállalkoznunk? Saját tapasztalataim alapján állíthatom, hogy igen! Először is, mert Spanyolországban rengeteg mászásra alkalmas szikla van. Majdnem minden megyében találhatunk 30-40 kiépített mászóhelyet. Ezek közül nem ritka a 2-300 méteres fal, de néhol akadnak akár 500 méter magas falak is. Az időjárás stabil, és jó. Sok a napsütés, néha még túl sok is. Ezért a legtöbb helyet a téli-tavaszi időszakban érdemes felkeresni, mert ilyenkor egy kicsit hűvösebb van és a csapadék is kevesebb. A helybéliek kedvesek és segítőkészek. Minimális spanyol nyelvtudás azonban sok esetben segítség. Jelmagyarázat: A legjobb helyeket öt csillaggal jelöljük, a kevésbé jókat ettől lefelé számozódnak.

CATALUNYA

Spanyolország észak-keleti része tengerparttal, magas hegyekkel, és rengeteg nagyon jó mászóhellyel rendelkezik. Egész pontosan 57 kiépített szikláról van tudomásom. Az időnyáron nagyon meleg, viszont szeptember végétől május végéig ideális az idő mászásra. Esőre errefelé a Pireneusok miatt szinte mindig lehet számítani (még télen is). Decemberben és januárban, ha kisüt a nap akár félmeztelenül is mászhatunk, viszont az esték néha nagyon hidegek tudnak lenni, ezért érdemes téli hálózsákot vinni, ha sátorban akartok aludni.

SIURANA: A gyakorlottabb mászok iskolája. *****

Siurana
Az egyik legismertebb hely a környéken, de talán Európa szerte is erről hallottak a legtöbben. Nagyon szép fekvésű, barátságos és nem utolsó sorban csöndes mászóvidék. Ez az a hely, ahova majd minél hamarabb vissza akarsz menni.

A MÁSZÁSRÓL 400 út, V-ig: 11%, V-6c+: 32%, 7a-7c+: 45%, 8a felett: 12% Kétféle kőzettel találkozhatsz itt; homokkővel és mészkővel, de a legtöbb út a mészkő falakon vezet, míg a homokkőutakból maximum20-30 van. Az utak 100%-a egy kötélhosszas, vagyis az összes. A legtávolabbi falat is max. 20 perc alatt el lehet érni a kempingből. Slingeken kívül érdemes még beülőt, kötelet és mászócipőt vinni. Másra egész biztosan nem lesz szükséged. Ja, és boulderezni is lehet! Siurana egyetlen hátránya talán az, hogy aránylag kevés út van 6c-s fokozat alatt (kb. az utak 20%-a).

SZÁLLÁS Kemping és egy nagyon hangulatos turistaház között választhatsz, melyekben zuhanyzó és télen fűtött helyiség is a rendelkezésedre áll. A kempingben egy éjszaka kb.700 pezeta per kopf; a házban 1000. A szállásmonopóliumot Siuranában Toni Arbones birtokolja. Jó tudni, hogy Tonival lehet alkudni, ha nincs sok pénzed. A fürdésért általában külön kell fizetni (200 pezeta). Vadkempingezni nem szabad, de lehet! Tel: 977 82 13 37

HASZNOS DOLGOK Siurana egy kis település, amit szinte már csak nyaralásra használnak a helyiek, ezért itt nincs bolt. Vásárolni legközelebb Cornudellában lehet, ami egy órai járóföldre van Siuránától. Ugyanitt a főtéren találsz egy nagyon hangulatos kis kávézót is, ahol a mászók összegyűlnek az esős napokon. Ha autóval vagy érdemesebb a vásárlásokat Reus-ban megejteni. Vásárolni csak reggel és este tudsz, mivel a boltok 12-16/17 óráig szinte mindenhol zárva vannak (szieszta).

Siurana

MEGKÖZELÍTÉS
AUTÓVAL: Barcelonából érdemes a tengerparti utat választani Reusba, mivel ez a legszebb és a legolcsóbb variáció. Az autópálya egy kicsit drága, viszont gyorsabb. Reusból a 420-as majd a 242-es úton Cornudelláig. A falu után lesz az elágazás Siuránába.
VONAT, BUSZ: Barcelonából Reusba 5-6 vonat megy naponta, viszont Reusból csak két busz van egy nap. Ha többen vagytok érdemes taxival elmenni Cornudelláig (4-5000 pezeta), vagy legalább a 242-es út elágazásáig, majd onnan stoppal.

PRADELL DE LA TEIXETA Csak-boulder-hely ***

A hely közel van Siuranához, az igazi boulder őrülteknek megér egy kis kirándulást.

A MÁSZÁSRÓL 62 sziklatömb található itt. Magasságuk három-öt méter, és többnyire áthajlóak. A kőzet kizárólag mészkő. Utak: V-ig: 32%, V-6c+: 65%, 7a-7c+: 3%, 8a felett: 0% A legideálisabb idelátogatni nyár végétől tavasz végéig.

SZÁLLÁS Bárhol lehet sátrazni, kivéve a megművelt területeken.

HASZNOS DOLGOK Forrást és boltot a faluban találsz. A kunsztokról infót Joan Maneltől kaphatsz, aki a Nou utcában lakik.

MEGKÖZELÍTÉS
AUTÓVAL: Reusból a 420-as úton Alcaniz felé kb.25 kilométer.
VONATTAL: Teixeta a Reus-Zaragoza útvonalon van, de nem biztos, hogy minden vonat megáll. Alternatív megoldások: Busszal vagy stoppal Reusból.

LA RIBA Sok szép könnyű út. Autó nélkül is.****

Nagyon szép folyóvölgy, kevésbé szép villamosvezetékekkel. La Riba egyik nagy előnye, hogy amikor a környéken hatalmas felhők úsznak, és lóg az eső lába, itt még mindig lehet „büntetni” az utakat. Ha Siuránában esik, érdemes átlátogatni ide. A hely másik előnye, hogy vonattal is megközelíthető Tarragonábol. És ha eljutottál La Ribaba, már nincs szükséged autóra, mivel a falak közel vannak egymáshoz, és a kempinghez is.

A MÁSZÁSRÓL 250 út, V-ig: 25%, V-6c+: 46%, 7a-7c+: 25%, 8a felett: 4% A kőzet csakis mészkő, néhol egy kicsit dolomitos, de nem a törékeny fajtából. A falak egymástól teljesen különállóak, viszont nincsenek messze egymástól. Az utak nagy része egy kötélhosszas, de van egy 70 méteres fal is, melyet Penya Roja néven találsz a kalauzban. E gyébként ez a legnépszerűbb fal, La Ribán, ami ezért egy kicsit zsíros is a többi falhoz képest. A környéken folyamatosan épülnek ki a sziklák, mivel lehetőségben és lelkes mászóban nincs hiány. Az utak nitteltek, ezért a mászáshoz slingeken kívül nincs szükséged másra.

SZÁLLÁS Farena felé kb. egy kilométerre Ribátol az út jobb oldalán, van egy kemping. Vadkempingezni itt sem szabad, viszont láttam egy pár tuti helyet a Penya Roja alatt, ahol biztosan szoktak sátrazni

HASZNOS DOLGOK La Riba nagyobb település, úgyhogy ott mindent be tudsz szerezni.

MEGKÖZELÍTÉS
AUTÓVAL: Reusból a C-240-es úton Montblanc felé.(Vigyázat, ez egy kis falu, nem a Francia hegy!)
VONATTAL: La Riba a Montblanc-Reus útvonalon van. Ha Barcelonából jössz, akkor érdemes Lleida felé menni, mert így átszállás nélkül el lehet jutni Montblanc falucskáig. Az utakról részletes leírásta Prades kalauzban találsz, amit ott minden mászóboltban megvehetsz, de általában a kempingekben is van belőle egy lestrapált darab.

GELIDA Spanyol-Tardos****

Gelida kiváló egynapos program, ha Barcelonában vagyunk üzleti úton J. Két óra alatt elérhető Barcelonából. Déli fekvése miatt télen a legjobb.

A MÁSZÁSRÓL 50 út, V-ig: 10%, V-6c+: 30%, 7a-7c+: 43%, 8a felett: 17% Nagyon szép kis mészkőfal, amit pár éve építettek csak ki. Igazából egyetlen, enyhén áthajló falból áll. Az utak 20-25 méteresek és a fal jellege miatt inkább technikásak, mint erő-utak. Minden út nittelt.

SZÁLLÁS Igazából egynapos programnak ajánlom azoknak, akiknek van egy szabad napjuk Barcelonában, és éppen van náluk mászócucc. Sátrazni itt sem szabad (ez érvényes egész Catalunyára) viszont lehet.

HASZNOS DOLGOK Gelidában minden van, amire egy mászónak szüksége lehet (kávézó, bolt). Kalauzt még nem adtak ki a helyről, ezért itt csak a spontán módszer működik.

MEGKÖZELÍTÉS
AUTÓVAL az A-2-es autópályán, vagy a 11-es úton Gelidáig, majd menj tovább Villafranca del Penedes irányába. A falu végén balra kell fordulni Font Freda felé egy aszfalt úton, ami késöbb átvált földútba. Az út enyhén balra kanyarodik a Gelida fölötti hegygerinc mögé. Amint meglátod a falat a völgy ball oldalán (kb. 5 perc a falutól) le is parkolhatsz, ha találsz egy szabad helyet.
VONATTAL: Gelida a Barcelona-Villafranca vasútvonalon van. Kb. fél órát kell vonatozni, majd az állomástól laza 20 perces sétával megérkezel Gelidába, ahonnan a fenti infókat követve hamarosan megláthatod a falat.

MONTSERRAT*****
Montesserat
Az egyik legnagyobb Spanyol mászóhely, ahol közel 2000 út közül választhatsz kedvednek valót. A bulderezéstől a nagyfalmászásig mindent megtalálsz itt. Akár életed végéig mászhatsz új utakat. A legideálisabb évszak a mászásra az ősz és a tavasz, de a déli falakon (El Bruc felől) télen is lehet mászni, ha kisüt a nap.

A MÁSZÁSRÓL 2000 út, V-ig: 17%, V-6c+: 43%, 7a-7c+: 27%, 8a felett: 13% Az egész terület konglomerátum, mely egy pár helyen törékeny, de általában bombaszilárd. Rengeteg körzet van egy kb. öt négyzetkilométernyi területen. A falmagasság 5 és 300 méter között van. Lehet sportmászni, trepnizni, boulderezni; tehát a lehetőségek mindenhez adottak.

Az utak jellege is nagyon változó. A vádli gyötrő reibungoktól a bicepsz-durrantó 8b+-ig mindent megtalálsz. Az új körzetekben elég sok 30-35 méteres úttal találkoztunk, ami meglepetésként ért minket. Ajánlatos 60-70! méteres kötelet beszereznünk, ha pénztárcánk engedi. Ellenkező esetben nagyon figyeljetek, amikor visszaengeditek a társatokat, mert a talaj néha messzebb van, mint ahogy tűnik!

A felszerelést érdemes a kiválasztott utakhoz igazítani. Sportmászáshoz csak slingek kellenek, de ha nagyobb falat szeretnél mászni, akkor érdemes mindent elvinni, és ott mazsolázgatni belőle, miután kinézted az utat.

SZÁLLÁS Turistaházat találsz északon Santa Ceciliába és San Benetben. Délen pedig motelben lehet megszállni El Brucban és Collbatóban. Kempingezni Monasterio de Montserratban lehet.

HASZNOS DOLGOK Bevásárolni szinte mindenhol tudsz, mivel mindenfelé van egy nagyobb település. Az utakról információt kaphatsz a turistaházakban, a kempingben és a Bar Xicoban, amit El Brucban a főút mellet találsz.

MEGKÖZELÍTÉS
AUTÓVAL: Barcelonától a 11-es úton El Brucig (kb. 30 kilométer)
VONATTAL: A Barcelona-Manresa vonattal Montserratig. Részletesebb útleírást a területről érdemes beszerezni mielőtt elindultok Spanyolországba

Forrás: Desnivel, Especial Escuelas, ano1999.

hirdetés
hirdetés