(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Túrázás és hegyi-kerékpározás Erdélyben

A Kárpátok méretével és formájával igazi ősvadon. Ideális túracélpont, és jó terep mountain-bikeozásra is.

fa (fa@mail.index.hu)
2001. július 23., hétfő 21:50Egyeskő
A Kárpátok valószínűleg felülmúlja az először odalátogató minden elképzelését. A táj valami furcsa okból hatalmasnak tűnik: a fenyőerdők, a váratlanul felbukkanó nagy tisztások, az impozáns sziklatornyok igazi ősvadon képzetét keltik. Különösen, hogy a legeldugottabb völgyekben váratlanul ősi körülmények közt élő pásztorcsaládokra bukkanhat a vándor. A néhány faházból, karámból álló településeket óvatosan közelítsük meg, mivel a szöges nyakörvvel védett, szabadon bóklászó kutyák bátorsága a farkasokon edződött.

Veszélyeket egyébként leginkább nem a farkasok, vagy a gyakran emlegetett, ritkábban látott medvék jelentik, hanem az eltévedés. Hazai térképboltokban beszerezhetünk viszonylag jó túratérképeket, a helyi viszonyok közt azonban iránytű és tájékozódási ismeretek is kellenek ahhoz, hogy végül oda érkezzünk, ahova terveztük. A turistajelzések ugyanis rapszodikusan vannak csak feltüntetve, a jelek gyakran kopottak, vagy elavultak.

Egyeskői turistaház
A helyi lakosok közt nem közkedvelt elfoglaltság az öncélú természetjárás, ezért az ösvények gyakran nehezen követhetők, fűvel benőttek, vagy kidőlt fákkal nehezítettek.

A pásztorok azonban jó ismerői a vidéknek, érdemes minden adandó alkalommal felvilágosítást, megerősítést kérni tőlük útirányunkat illetően. A kapott távolságbecsléseket azonban óvatosan kezeljük: 10 kilométer jelenthet 5-20 kilométerig bármennyit. Az útbaigazítást ízes nyelven, de nem mindig az általunk megszokott, egzakt stílusban kapjuk meg. Kérdéseinkre azonban mindig nagy türelemmel válaszolnak, ne féljünk értetlenkedni.

Bözödújfalu a víz alatt
A túrázást segíti, hogy az ösvények mellett gyakran találkozunk forrásokkal, patakokkal, így a víz általában nem jelent problémát. Sátrazni bárhol lehet, és még akkor is érdemes saját sátrunkat választani, ha útközben turistaszállókkal is találkozhatunk. Ezek olcsók ugyan, de meglehetősen lepukkantak.

A látnivalók azonban mindenért kárpótolnak minket: a hegyek közt találhatunk tengerszemeket, tőzegmohalápot, sziklafalakat, sőt, '89 környékén érthetetlen okokból elárasztott falvakat is.

Ember és Tözeg
Hegyi-kerékpározás

Erdély a bringások számára sem kihalt terep. A hegyi falvak közt gyakori szekérforgalom miatt ugyanis sok olyan földúttal találkozhatunk, melyek túrázásra kicsit civilizáltak, de ideális terepet jelentenek kerékpáros kirándulásokhoz, vagy őrült száguldozásra. Furcsa tevékenységünkkel csupán a szekérrel poroszkáló falusiak értetlenségét fogjuk kivívni. Az autósok közlekedési stílusának ismeretében az országúti kerékpározás azonban kerülendő cselekedet. Vége

az oldal tetejére