hegyek

Teleki 50 először, másodszor...

Élménybeszámoló a túráról

2001. 04. 24., 08:39 | Frissítve: 2001. április 24., kedd 08:44

Kilencvennégy induló, nyolcvanhat teljesítő, különleges időjárási körülmények, hóvihar és napsütés, új gyorsasági rekord, szülinapos legifjabb teljesítő, szerencsétlen márianosztrai kitérő, eltűnt ipolysági hegymászó, szarvasagancs-lelés, sötétség a célban... Ez címszavakban az idei Teleki Pál emlékére rendezett 50 km-es teljesítménytúra, de a helyszínen szerzett élmény, a Börzsönyön keresztüli vándorlás ennél sokkal többet jelent...

Jólesett, hogy a számos induló között egy sereg visszatérő vendégünk volt. Ez is jelzi, hogy a viszonylag hosszú távért és a kemény szintkülönbségért sokszorosan kárpótol mindenkit a tavaszi madárfüttyös, virágos Börzsöny. Persze idén nemcsak napsütés és bódító virágillat, hanem a folyamatosan süvítő, jeges északi szél, s időnként felbukkanó, hózáport magukból kibocsátó felhők is"kényeztették" a túrázókat.

Az indulók kiváló felkészültségét jelzi, hogy igen jó arányban teljesítették a távot, s külön elismerés illeti azt a 62 éves "fiatalasszonyt", aki már másodszor teljesítette a túrát, s még arra is maradt ideje - amire sok ifjú titán sem volt már képes -, hogy 48 km megtétele után a Hegyes-tetőn vidáman felkapaszkodjon a Julianus kilátóba, hogy a környék egyik legszebb panorámát nyújtó pontjáról megcsodálja a varázslatos Dunakanyart.

Egy másik hölgy büszkén mutogatta azt a grandiózus szarvasagancsot, melyet még az Északi-Börzsönyben talált az út elején. Végighurcolta magával a trófeát, így elmondása szerint meghiúsult az a terve, hogy végigfutja az utat.

A legifjabb teljesítő

Aztán itt van a legifjabb teljesítő, aki megtisztelt minket, s túránkat választotta 15. születésnapjának megünneplésére. A leggyorsabb fiatalember igencsak futósra vette a tempót, így történhetett, hogy bizony az utolsó előtti állomásra korábban érkezett, mint a pecsételők, s végül is 6 és ¾ óra alatt teljesített. És persze újra itt voltak felvidéki barátaink is Ipolyságról, akik évek óta látogatják túráinkat.

Igaz, idén egy társuk, aki először járt a Börzsönyben, valahol a Csóványos környékén eltűnt mint a kámfor. Hiába vártuk a célban majd éjfélig, nem érkezett meg... (Később persze utánajártunk, s szerencsére nem történt vele semmi gond.)

Ne feledkezzünk meg a jó öreg Szirnyákról sem, aki Kóspallagnál - térkép hiányában - rossz irányban indult tovább a piroson, s Márianosztrán lyukadt ki. Nem csoda, hogy már igencsak fent járt a hold, mire Zebegénybe érkezett. A cél a tavaly felszentelt Trianon emlékhely volt, ahol egy ifjú énekes hölgynek még maradt ereje, hogy gyönyörű hangján a régmúlt idők emlékét őrző énekekkel ajándékozza meg a megfáradt turistákat.

Teleki Pálra emlékezünk

Túránk teljesítménytúra ugyan, szabályai azonosak a hazai teljesítménytúrákéval, mégis, ez a túra nem verseny, nem a folyamatos zakatolásról szól, a pecsétek, oklevelek, kitűzők mind csak keretet nyújtanak a kiránduláshoz, hiszen célunk, hogy a résztvevők megérezzenek valamit a Börzsöny egyedülálló hangulatából, felfedezzék azokat az apró részleteket, amelyek távolról nem láthatók.

Másrészt Teleki Pálra emlékezünk, aki hatvan éve hunyt el, s az ellenőrzőpontokon különféle gondolataival ismerkedhettek meg az indulók, hogy szellemi táplálékkal is gazdagodjanak. Íme az egyik tanító idézet:

"Magyarország földrajzi, történelmi és politikai fogalom. Az elsőn a Közép-Duna medencéjét értjük. A történelmi fogalom: ennek a területnek egy, Európa többi népeitől idegen eredetű nép által való elfoglalása és kitöltése, s a kettőnek - a népnek és a földnek - egybeforrása alkotta egység. A politikai fogalom az a hatalmi tényező, amely Európának ebben a földrajzi energiákkal gazdagon megáldott medencéjében e népnek állammá formálódásából keletkezett. A politikai, a hatalmi tényező ereje mindenütt a világon attól függ, hogy az ember, mint történelmi tényező, mint társadalom, a földrajzi tényezők harmóniájába hogyan tud beleilleszkedni."

hirdetés
hirdetés