ketkereken

Téli bringás öltözetek

2002. 03. 04., 08:52 | Frissítve: 2002. március 04., hétfő 09:13

Itt a tavasz, jön a nagybetűs SZEZON, a boltokban pedig kezdődnek a leértékelések. A tapasztalt kerékpáros ilyenkor szánja rá magát, hogy beszerezze a következő télre való játszóruháját, amiben fittyet hányhat hónak és mínusznak.

Kattints a nagyításhoz
Az alöltözet

Lehet akármilyen hideg az idő, ha az ember felfelé teker, óhatatlanul megizzad. Ilyenkor a pamut Metallica póló felszívja, és magában tartja a nedvességet, ami egyrészt kellemetlen, másrészt nagyban rontja a hőérzetet, lefelé pedig csúnya meghűléshez vezet. Ennek kiküszöbölésére találták ki a különböző alöltözeteket (lásd a hölgy felsője), amelyek egyrészt segítenek a bőrfelszínen lévő izzadság gyors elpárologtatásában és elvezetésében, másrészt pedig melegen tartják a testet. Léteznek belőlük felsőrészek és jégeralsó-szerű nadrágok rövid és hosszú kivitelben. Sajnos nem olcsók - egy rövid ujjú pólóért 6-8 ezer forintot is elkérnek a forgalmazók. Hegymászó boltokban érdemes ilyeneket keresni, két legismertebb márka a SubZero és a Moira. Aki nem szeretne ennyit költeni, az legalsó rétegként bringás mezt vehet magára, a lábára pedig harisnyát húzhat, ami kicsit szúr ugyan, de legalább meleg.

A bringás nadrág

Az öltözködés egyik sarkalatos pontja, ugyanis ez védi a lábizmokat és a térd-, valamint bokaizületet. Ebben nem érdemes spórolni. A téli nadrágok jóval vastagabb és melegebb anyagból készülnek, mint a hosszú ősziek, illetve a profibbakra bokánál, térdnél és deréktájon plusz réteget, esetleg szélálló betéteket varrnak. Magam részéről hidegben a kantáros darabokat preferálom, mivel ezek deréktájon magasabbak, jobban védik a vesét, és nem tudnak lecsúszni sem. A bokánál lévő cipzárral ellátott nadrágoknál a zoknit jobban lehet pozícionálni és kényelmesebb a ki- és bebújás is. Vannak olyan gatyók, amelyeknél a felcsúszást egy, a sínadrágokhoz hasonló, talpra húzható lábpánt akadályozza meg. Az alapmodellek ára 10 000 forintnál indul, a határ pedig a csillagos ég.Felsőtest

Az alsóruha, vagy a bringáspóló fölé érdemes több rétegben öltözködni. Saját tapasztalataim alapján a következő konfigurációk a legjobbak:

0 fokig: Hosszú ujjú téli mez (ez belül bolyhos, és melegen tart, 7-15 ezer forint) Hosszú ujjú bringás thermo dzseki (ez olyan, mint egy búvárruha, nedvesség és szél se ki, se be), vagy egy polar béléssel készült szélálló dzseki.

0 fok alatt: Ugyan ez a két réteg, kiegészítve még egy szél és esőálló felsőkabáttal (általában ez is hegymászóboltban szerezhető be a legkönnyebben, ára igen borsos).

Mivel a sok réteg miatt az izzadság nem tud teljesen elpárologni, ezért a ruhák kiválasztásánál célszerű a kényelemre, a minél jobb nedvességelvezetésre és a gyors száradásra helyezni a hangsúlyt.

Cipő, zokni, kamásli

A lábfej védelmének megoldására két mód lehetséges. Ha valaki taposópedállal hajt, vagy télre kicseréli az SPD-jét ilyenre, akkor érdemes a "túrabakancs (vagy valamilyen vastagabb, vízálló cipő), két zokni" módszert alkalmazni. Itt figyelni kell a zoknik minőségére (a láb szintén izzadhat felfelé menetben), illetve arra, hogy a boka mindig fedett legyen. Ha azonban elkötelezett patentpedál-párti az ember, akkor javasolt egy jó téli SPD cipő és/vagy -ez a pénztárcakímélőbb módszer-, egy kamásli beszerzése. Ebben az esetben szintén érdemes két -de vékonyabb-, zoknit használni, ügyelve arra, hogy a viszonylag szűk nyári cipő a dupla réteg zokni ellenére ne szorítsa el a vérkeringést. Egy jó kamásli ára 3000 forintról indul, és védi a csülköket és a bokát a nedvesség és a szél ellen. Száraz időben, haladó felhasználók a cipő fölé egyszerűen egy óriás méretű, lengyelpiaci Adidooos zoknit húzhatnak. Ronda ugyan, de olcsó.

A fej

Ennél a testrésznél arra kel ügyelni, hogy a hideg elleni védelem ne menjen a biztonság rovására. Véleményem szerint a bukósisak használata télen is nagyon fontos, tehát a sapkát, vagy egyéb fejmelegítőt úgy kell kiválasztani, hogy a bukó ráhúzható legyen, anélkül, hogy szorulna. Erre az egyik legjobb eszköz a röviden csak "bukó alatti sapkának" nevezett vékony, belül polar, kívül isowind anyagú dolog. Az ember úgy néz ki benne, mint Kálvin János fénykorában, de nagyon jól véd a hideg és a szél ellen. Ebből különböző méretek léteznek, arra kell figyelni, hogy a sapka a fület rendesen takarja, viszont ne lötyögjön a fejen.

Erre kell húzni a sisakot, és a fej védelmének teljessé tételéhez szükséges szemüveget.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a sok tekeréstől megfájdul a torkuk. Mivel a felsőtest védelmére szolgáló téli ruhák általában magas nyakúak, ezt a belélegzett jeges levegő okozza. Ez ellen sajnos igazi, kényelmes védelem nem létezik, de érdemes télen lassabban hajtani, és amíg lehet, az orron át lélegezni, de ha végigbringázod az egyre hidegedő őszt, akkor télen sem lesz gondod a torokfájással.

Kattints a nagyításhoz
A kéz

A jó kesztyű megválasztása nehéz feladat. Ha túl vastag az anyaga, akkor nem lehet benne rendesen váltani, ha vékony, akkor fázik az ember keze. Szintén tapasztalati úton nekem az alábbi összeállítás jött be legjobban:

Az ember vesz egy 300 Ft-os cérnakesztyűt, és erre ráhúz egy neoprén anyagból készült, a tenyerén velúrral erősített bringás kesztyűt. A cérnakesztyű pamutból van, ezért bolyhai megkötik a meleget, a felső "gumiréteg" pedig benntartja azt, illetve nem engedi a szelet és a nedvességet behatolni. Ez a rendszer akkor indul be igazán, ha az ember hajt, és elkezd hőt termelni. Ha csak a boltba megy az ember jobb a sí-kesztyű.

Bár, mint a fentiek mutatják, egy komplett téli bringás öltözet beszerzése komoly befektetés, de -a kamáslin kívül, ami fogyóeszköz-, sok évig használható, és nincs annál jobb érzés, mint mikor az ember a ködbe burkolódzó völgyek felett suhan a havon, a jégcsapokon pedig megcsillan a lenyugvó nap vörös fénye.

hirdetés
hirdetés