ketkereken

Portyázások Salgótarján környékén

2001. 07. 25., 10:00 | Frissítve: 2001. július 26., csütörtök 17:13

Nógrád megye tizenkét legmagasabb csúcsának bebarangolása rövid, közepes és hosszú változatban. Válogatás az Avex Bringatúra Pályázat beérkezett útvonalai közül. Teszteld le nyereményekért!

Nógrád megye székhelyének környékét nagyon nehéz egyetlen tájegység nevével fémjelezni. A Salgótarján környéki hegyeket topográfiailag a szakirodalom a Cserháthoz sorolja, csakúgy, mint a "kettévágott" Naszály és a Gödöllői-dombság területét. Szerkezetileg azonban a szlovákiai ajnácskői bazaltvidékkel függ össze. Ha részletesebben belemélyedünk a témába, akkor azt mondhatjuk, hogy a megyeszékhely közvetlen környékét két jelentős hegység fogja közre, a Karancs és a Medves. A Karancs-hegység (Ipolytarnóc - Salgótarján közötti vonulat)mintegy 25 millió évvel ezelőtt keletkezett mégpedig úgy, hogy a feltörő andezit felgyűrte a felszínt és az olvadt kőzet ott maradva szilárdult meg. A Medves-hegység (Salgótarján - Bárna közötti vonulat) 1,5 millió évvel ezel?tt tufaszórásokkal tagolt bazaltömlések által alakult ki és kialakította Európa legnagyobb (8 km2 )bazaltplatóját is, a Medves-fennsíkot.

Említést érdemel még a "palóc Pompei" elnevezésű híres lelőhely Ipolytarnóc mellett. Az egykor élt állat és növényvilágot egy 20 millió évvel ezelőtt történt vulkánkitörés elpusztította. A 40-60 méteres vastagságban képződött tufaszórás viszont megőrizte nyomaikat. A leletek szakavatott idegenvezetéssel megtekinthetők, ahol még egy megkövesedett fenyőfát is találunk..

Aki elvetődik erre a vidékre és szeretné bebarangolni a legvadregényesebb helyeket (esetleg még egy kis tárgyi emléket is gyűjtene), annak szívből ajánlom a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség jelvényszerző mozgalmait.

Ezek a következők:

 • Karancs-Medves csúcsain
 • Nógrádi vártúrák
 • Nógrád megye természetjárója

  Ezeken kívül a megyét érintik még a következő mozgalmak:

 • Kohászok útja
 • Mátra-Bükk útjain
 • Cserháti várak, kastélyok, kúriák

  Leírásaimat a Karancs-Medves csúcsain mozgalommal kezdeném.

  A környék 12 jelentősebb csúcsán elhelyeztek egy-egy táblát, mely tartalmaz egy azonosító jelet. Igazolásként ezeket kell felvezetni az igazoló kartonra. A teljesítés nincs időhöz kötve. Ha tehát erre vetődsz, akkor ezt az ösztönző lehetőséget ne hagyd ki. No de lássuk az első 7 csúcsot bejáró túrákat.

  1 - 2 Szilvás-kő (625) - Kis-Szilvás-kő (615)
  Táv: 30 km
  Szint: 450 m
  Műút: 65%
  Terep: 35%


  3 - 4 Kápolna - hegy (687m) - Karancs(729m)
  Táv: 18km.
  Szint: 580m.
  Műút: 85%
  Terep: 15%

  5 - 6 - 7 Kis-kő (379m) - Nagy-kő (519m) - Szér-kő (457m)
  Táv: 45km
  Szint: 900m
  Műút: 70%
  Terep: 30%
 • hirdetés
  hirdetés