ketkereken

Kis-kő (379m) - Nagy-kő (519m) - Szér-kő (457m)

2001. 07. 25., 09:23 | Frissítve: 2001. július 25., szerda 09:34

Táv: 45km
Szint: 900m
Műút: 70%
Terep: 30%

Ebben a leírásban a Salgótarjántól 15km-re fekvő Bárna körül található "köveket" szeretném bemutatni nektek. Bárna középkori eredetű falu. A török hódoltság idején elpusztult, ezért később szlovákok települtek ide. A falu évtizedeken keresztül bányász településnek számított. Ma jó eséllyel pályázik a turizmus térhódításából való tortaszelet megszerzésére.

Salgótarjánból induljunk el Északnak, majd a Nádújfalu jobbra táblánál térjünk le jobb felé. A fokozatosan emelkedő aszfaltút ipari műemlékeket mellőz. Pintértelep után figyeljük meg balra a mesterséges tűzhányókat, és a kaptató tetején egyenesen száguldjunk tovább a felduzzasztott Zagyva vize mellett. Az útvonal szintben kanyarog a bárnai leágazóig. Ha valaki esetleg Észak, Észak-keleti irányból érkezik gépkocsival az itt is kezdheti salgótarjáni túráit, a bekanyarodik a faluba. Nos keróval egy kissé szuszogtató hágó következik, mely után dögös lesiklás ad biztatást a továbbiakra. A faluban balra tartsunk és a templomnál a kék jelzést követve kanyarodjunk jobbra.

Itt a sarkon Nelli néninél lehet tankolni és vihar elől behúzódni, ahogy annak idején én is tettem. A ház után jobbra nyílik egy homokos, meredek ösvény melyet illik megfigyelni már csak azért is, mert a visszavonulás is erre lesz. A kis út tetejéről gyönyörködhetünk a rendkívül szép fekvés? faluban. Továbbra is kövessük a Kohászok kék jelzését (Salgótarján - Diósgyőr) és tekerjünk fel a Zához-völgy tetején lévő útelágazóig. Itt balra tartva a kék+ -en egy rövid átkötés után jó minőségű földúton találjuk magunkat. Rövid fel és hosszabb lemenetek után érünk a Kis-kő ismertető táblájához. Innen egy kicsit bozótos úton némi trükkel tarkítva érünk a csúcs alatt lévő barlanghoz. Bele lehet kukkantani, de azért fő a megfontoltság.

A csúcsra inkább csak gyalogosan ajánlom a felmenetelt. Ha elteltünk a látvánnyal, akkor a már idefelé megismert úton robogjunk vissza a Zához-völgy tetején lévő elágazóig. Ott egyenesen tovább (a kék jelzésen) haladj a hepe-hupás földúton. Egyszer csak beérsz egy gyönyörű és sötét bükkösbe, melynek a végén kis padokat is találsz elemózsiád elfogyasztására. Ez a feljárója a Nagy-kőnek. Innen igen rövid távon kb. 100m szintet kell leküzdeni a csúcsig a kékŮ jelzésen. A mindenképpen tolásba fulladt mászás végén fenn vagyunk a 1,5-2 millió éves rétegvulkán csúcsán. Mellettünk az egykori bányászás miatt kialakult szabadtéri színpad látszik. A kilátás vetekszik jó pár magasabb csúcséval.

A visszavonulás az eddig ismertetett úton történik ellenkező irányba egészen Nelli néni házáig. Onnan jobbra tartva felkeresheted még a harmadik követ is. A falu főutcáján Északnak tartva találsz egy forrást is jobbra. Kulacs-töltés után a falu felnézve, szemben már a következő célpontunk, a Szér-kő látszódik. A faluvégi buszfordulónál a balra vezet? Fenyves utcában hagyjuk el a falut. A homokos erdei út egy dögkútnál elágazik és mi a meredeken balra, felfelé vezető ágán folytatjuk utunkat. Az iszonyú meredekség hamarosan csillapodik és a balról érkező kékŮ jelzéssel együtt egy szép tisztásra érünk. Felfelé haladva az úton egyre szebb kilátás nyílik jobbra, a Bükk fő tömege felé. Ismét meredekké válik az út, és elérve a hágó tetejét balra kell kitérnünk, mintegy 100 méternyire, hogy regisztrálhassuk magunkat itt, a Szér-kő csúcsán. Egy összeomlott kilátót is találunk itt és szemrevételezhetjük a már megmászott magaslatokat. Visszatérve a földútra előbb jobbra kanyarodjunk és döngessünk vissza a kékŮ jelzésig, majd azon jobbra lefelé tartva visszaérünk Bárnába. A már eddig megismert módon juthatunk vissza Bárnába, ahonnan az aszfaltos hágómászás után még 10 kilcsit kell tekerni Salgótarjánig.

Jó tekerést mindenkinek!

Ha szeretnél részt venni a mozgalomban, esetleg jó lenne egy túravezet?, vagy ha egyáltalán erre jársz, keress fel nyugodtan.

Az igazoló füzet 100 Ft és igényelhető még a NMTSZ címén 3100 Salgótarján, Játszó út 2.

Hozzászólások a túrához (exit@mail.index.hu)

hirdetés
hirdetés