orvos

Törés? Ficam? Rándulás?

Hogyan tehetünk különbséget?

2002. 02. 01., 12:54 | Frissítve: 2002. február 04., hétfő 14:36

A téma télen mindig időszerű, főként jeges és latyakos időjárás esetén. Ilyenkor gyakrabban elesünk síelés, snow board, shopping közben. Megütöttük valamelyik végtagunkat és valami fájni kezd.

A leggyakoribb sérülések:

Rándulás: Ilyenkor egy izület elmozdul a helyéről, majd visszapattan oda. Mivel ez az izületi tok és a szalagok sérülésével jár, duzzanat alakul ki. A kék, majd lila-zöld bőr elszineződés azt jelzi, hogy kisebb-nagyobb vérömleny alakult ki. Ez pár hét alatt általában felszívódik. Kisebb rándulásnál az 1-2 hónapos rugalmas pólya (fásli) sokat segít, az első héten a jegelés-hűtés, polcolás és a kimondottan erre a célra létező krémek enyhítik a tüneteket. Súlyosabb esetben néhány hét gipszrögzítésre van szükség, hogy a sérült lágyrészek meggyógyuljanak. Néha egy szalag teljesen elszakad (főként a bokánál gyakori) - ezt esetenként műteni is kell.

Ficam: Itt az izület elmozdul a helyéről, majd kóros helyzetben marad. Vigyázat, a témában készült filmekre ne nagyon hallgassunk! Röntgen nélkül nem szabad helyretenni ficamot. Sosem tudhatjunk, hogy egyszerű ficamról, vagy ficamodott törésről van szó. Csak képzeld el azt a helyzetet, amikor a két eltört csontvéget reszeled egymáson ficam helyrerántás címén...

Törés: A leggyakoribb tévhit a "tudom mozgatni, tehát nem tört el". Ez egyáltalán nem igaz! A törések nagy része mellett a végtagot tudod mozgatni, természetesen ez fájdalommal jár. Röntgen vizsgálat nélkül nem lehet pontos diagnózishoz jutni. Ha tehát erre van gyanú, muszály orvoshoz menni :-(. A törés típusa határozza meg, hogy gipszrögzítés, vagy műtét lesz a baleset vége. Ha nagyon elhanyagoljuk a dolgot (bár ez magára kicsit odafigyelő embernél nem gyakori) a nem gyógyuló törés fájdalommentessé válik néhány héten belül. Ez nem a gyógyulás jele! Ilyenkor már nagyon nehéz kezelni a kialakult kóros helyzetet, gyakran több, hosszú műtét után sem igazán használható a végtag.

Nem lehet minden helyzetben használható, egyetemes tanácsokat adni. Minden sérülés egyedi és nekünk magunknak kell eldönteni, szakemberhez fordulunk-e, vagy házilag orvosoljuk a problémát.

hirdetés
hirdetés