viz

A cápák védelmében

2001. augusztus 23., csütörtök 20:51

Minden évben sok ezer cápa pusztul el, de elsősorban nem a környezetszennyezéstől illetve a strandok védelmében, hanem mert a cápauszony egy igazi különlegesség az ázsiai étlapokon.

Sokan nem hinnék el, ha megtudnák, hogy a cápák is a kihalástól fenyegetett élőlények lajstromába lettek véve. A 350 eddig ismert cápafaj 80%-a kihalásra van ítélve, elsősorban az emberi tevékenységekből adódóan.

A cápák (ős) rokonai körülbelül 400 millió évvel ezelőtt jelentek meg és szinte végigkísérték az evolúciót. Általános jellemzőjük, hogy a vázuk porcokból állnak, akárcsak a rájáknak. Mindenféle méretben megtalálhatóak a világtengerekben, egy tény azonban biztos, hogy semelyik faj sem növényevő, ha a planktonokat az állatok közé soroljuk.

Legnagyobb, eddig ismert egyed a cetcápa, mely elérheti akár a 12-15 métert is. Planktonokat fogyaszt, így teljes mértékben veszélytelen az emberre. A legrosszabb híre a fehércápának van, nem is véletlenül, hiszen ő a vizek egyik legvérengzőbb ragadozója. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy ő a vizek "T-rex"-e. A legkisebb cápa, a törpe kutyacápa, melynek nagysága felnőtt korban sem lépi túl a 15cm-t.

Melyek azok az okok, amik a cápák számának drasztikus csökkenéséhez vezetnek?

Első és a legfontosabb ok, a módszeres irtás. Talán kicsit különösen hangzik, de a cápákat ugyanúgy vadásszák akár csak a bálnákat. A cápa uszonyból különböző ínyencségeket készítenek, elsősorban Ázsiában. Kínában a cápauszony leves igen kedvelt, hiszen ajzószerként ismerik a természettudományok. Szingapúrban vagy Hong-Kongban, egy drágább helyen egy fentebb említett levesért körülbelül 100 $ kérnek el. Innen látszik, hogy a cápavadászat még mindig jó megélhetést biztosít a szegényebb rétegeknek. Megjegyzem, Magyarországon is lehet kapni cápauszony levest, főleg a kínai illetve távol-keleti éttermekben. Szerény véleményem szerint a levesek (szerencsére!) soha nem "láttak" cápát, bár lehet, hogy azért mert nem ötcsillagos helyen próbáltuk. Egy ilyen, exklúzív étteremben akár 3-4 ezer forintot is elkérnek egy tál levesért. Természetesen ezzel az információval nem azt szeretném elérni, hogy mindenki kipróbálja hanem, hogy tudjon róla és ha lehet ne ilyesféle "ínyencségekkel" adózzon a kulináris élvezetek oltárán.

Jelenleg az Egyesült Államokban egész területén törvény tiltja a cápavadászatot, mely ugyan nyugati kultúra, azonban az utóbbi években 60-80 ezer cápát gyilkoltak le évente elsősorban keleti importra. Így tilos a cápavadászat a Karib-régióban, Mexikó partjainál, az Atlanti-óceánon illetve a Csendes-óceánon. Tavaly csatlakozott Hawaii is a tilalomhoz, mely eddig a cápauszony vadászok paradicsoma volt, hiszen máshol már rég betiltották a vadászatot.

Idén csatlakozott a megállapodáshoz az AWARE Foundation is, mely a tenger élővilágát hivatott védeni. Ezt a szervezetet támogatja a PADI is, ezáltal több szervezet is összefogott a cápák védelme érdekében.

Sajnos ez még mindig nem elég, hiszen a növekvő környezetszennyezés illetve a fejlődő védelmi berendezések egy csak irtják a cápákat, melyek száma rohamosan csökken és ha a tendencia változatlan marad akkor 50-100 év múlva a 350 fajból talán csak 100-150 marad fenn.
hirdetés
hirdetés