Billie Eilish: A kiskorúak elleni erőszak mindenütt tetten érhető

2021.05.05. 11:39
Billie Eilish szerint a kiskorúak elleni erőszak és a kamaszok túlszexualizálása mindenütt jelen van. A 19 éves, hétszeres Grammy-díjas énekesnő azt vallja, a „Lolita-jelenség” nem csak a zeneiparban veszélyes, erre pedig az új kislemezében rá is világít.

Eilish a tinédzserek körében évek óta példaképnek számít, ám a hirtelen jött – világszintű – sikere és óriási vagyonban mérhető kereskedelmi értéke teljesen új dimenzióba helyezte az akkoriban még kiskorú lányt.

A 19 éves énekesnő új kislemeze, a néhány napja megjelent Your Power című dal egy kiskorú és egy felnőtt közötti bántalmazó, erőszakos viszonyt énekel meg. Eilish a British Vogue júniusi számában adott interjújában kifejtette, hogy bár sokan azt hiszik, a dal egyetlen személyről szól, ez korántsem igaz, sőt a lány még csak nem is a zeneipart próbálja bemocskolni.  

Nem ismerek olyan lányt vagy nőt, akinek ne lett volna furcsa vagy kifejezetten rossz élménye. Igaz, az erőszak a férfiakat is érinti, megannyi fiatal fiút használnak ki a felnőttek. Nem számít, hogy ki vagy, milyen az életed, a környezeted, de az sem, hogy milyen erős és okos vagy: mindig kihasználhatnak téged. Ez a legnagyobb probléma a zaklatással és a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszakkal. Magabiztos és tudatos lányok találják magukat olyan helyzetben, amikor rájönnek, ők valójában áldozatok. Megalázónak és demoralizálónak érzik belegondolni abba, hogy éppen bántják őket.

Elmondta, szeretné, ha az emberek felfigyelnének a mondandójára, és nem csak az elkövető személyét próbálnák felfedni, hiszen ez a téma sokkal komolyabb és összetettebb annál, az erőszakos felnőttek listája pedig nem áll meg Eilish zaklatójánál. 

A fiatal lány korábban szokatlanul bő ruhák mögé bújt, hiszen már évekkel ezelőtt kritizálták az alakját. Senki sem tudta, hogy a hatalmas ruhák mögött milyen test lakozik, az öltözködési stílus tehát tudatos, amolyan önvédelmi döntés volt Eilish részéről. A Vogue minap utcára került számában azonban amolyan pin-up- és burleszkstílust öltött magára: fűző, fehérnemű, latexkesztyű és a többi. Minden, csak nem a jól megszokott „Billie outfit”. Mint kiderült, a fotósorozat éppen Eilish ötlete volt, amolyan középső ujjas bemutatás az őt – és a testét – pellengérre állító médiának. 

Nagy lépés ez a fiatal sztártól, ugyanis köztudott, hogy az őt ért megannyi (szóbeli) támadás volt a lány depressziójának első számú forrása. Eilish elmondta, nem akarta, hogy csak azért váljon példaképpé, mert egyesek szemében túl vonzó az alakja. 

Az, hogy megmutatod a testedet, és emiatt ne tiszteljenek... Nem lenne szabad ilyennek történni. Ezen van a hangsúly. Minden arról szól, hogy te jól érezd magad. Ha plasztikai műtétet akarsz, hát feküdj kés alá. Ha szoknyát akarsz viselni annak ellenére, hogy egyesek szerint nagydarab vagy, a fenét... Ha úgy érzed, jól nézel ki, akkor jól nézel ki.

Eilish előre megjósolta, hogy többen bírálni fogják a döntését, miszerint kirívó öltözetben áll kamera elé – és igaza is lett. A kommentelőkben felmerült a kérdés, hogy ha a lány a kihasználásról magyaráz, akkor vajon miért mutogatja magát. Nos, az énekesnő úgy fogalmazott, hogy a teste még nem felhívás arra, hogy erőszak áldozata legyen. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport