Megvan a drogozással gyanúsított Eurovízió-győztes teszteredménye

2021.05.24. 20:10
Önként jelentkezett drogtesztre a Maneskin zenekar énekese, miután meggyanúsították, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon kokainozott. A vizsgálat Damiano David állításának megfelelően negatív eredményt hozott.

Közleményben tudatta az Eurovíziót szervező European Broadcasting Union (EBU), hogy megérkezett a győztes csapat frontemberének a teszteredménye. A 22 éves Damiano David maga kérte, hogy végezzenek nála vizsgálatot, miután egy félreérthető felvétel alapján meggyanúsították, hogy a dalfesztiválon kokainozott. Az énekes szerette volna, ha azonnal elvégzik a vizsgálatot, de a helyszínen ezt nem tudták megszervezni, ezért csak ma került rá sor, miután hazaérkezett a zenekar Olaszországba.

A közlemény szerint Damiano David drogtesztje negatív eredményt mutatott,

az EBU tehát innentől lezártnak tekinti az ügyet, nyomatékosítva, hogy a versenyen nem volt drogfogyasztás. Azt is megjegyezték, mennyire aggódtak, hogy ez a spekulatív feltételezés beárnyékolja az esemény szellemét és eredményét, és tisztességtelenül érinti a győztes zenekart. Még egyszer gratuláltak a Måneskin tagjainak, és nagyon sok sikert kívántak nekik a jövőben. Hozzátették, hogy jövőre egy igen látványos eseményre készülnek Olaszországban, a dalfesztivált ugyanis 2022-ben ott rendezik. 

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Eurovízió-győztes frontembert először egy sajtótájékoztatón szembesítették azzal, hogy az interneten vírusként terjed egy felvétel, ami alapján az emberek azt feltételezik, hogy a rendezvényen kokainozott. Az énekes és a zenekar határozottan cáfolta, hogy kokainnal élnének.

Nem használok drogokat, kérem, ne mondják ezt

– jelentette ki a 22 éves Damiano, azzal magyarázva a mozdulatait, hogy a mellette ülő társa a lábával összetört egy poharat, és épp azt próbálta valahogy eltakarítani. A zenekar később az Insta-sztorijában reagált a történtekre. Azt írták, sokkolta őket a feltételezés, és hangsúlyozták, hogy mindig is drogellenesek voltak. Azt is közölték, ha kell, drogtesztnek is alávetik magukat, mert nincs semmi rejtegetnivalójuk.

A zenekar ma reggel a BBC Breakfast című műsorban beszélt a történtekről, ahova már Rómából jelentkeztek be. Ismét elmondták, mennyire bántja és felháborítja őket az a feltételezés, hogy az élő műsorban drogot fogyasztottak volna. Ismételten kihangsúlyozták, hogy nem használnak kábítószereket, hozzátéve: aggódnak, hogy ez a félreértés beárnyékolja a győzelmüket. Damiano akkor a műsorvezető kérdésére elmondta, a drogtesztet még a mai napon elvégezteti. 

Kapcsolódó

Az olasz Måneskin zenekar 2017-ben tűnt fel a hazájukban megrendezett X-Faktor tehetségkutatón – írja a The Sun. Az élvonalban végző banda később több toplistás dallal is előrukkolt, néhány nappal ezelőtt pedig az Eurovíziós Dalfesztivál győztesei lettek, amit egy év kihagyás után 65. alkalommal rendeztek meg, ezúttal a rotterdami Ahoy Arénában. Olaszország korábban kétszer nyert a dalversenen. 1964-ben Gigliola Cinquetti a „Non ho l'età (per amarti)” című számmal, 1990-ben pedig Toto Cutugno az „Insieme: 1992” című dallal győzedelmeskedett. Az idei versenyen Magyarország nem indult, és a közvetítési jogokat birtokló közszolgálati csatorna nem is sugározta a műsort. A Maneskin csapata egyébként a „Zitti e buoni” című nótával állt színpadra, amit az anyanyelvükön adtak elő. 

(Borítókép:   Damiano David. Fotó: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Getty Images)