Könnyekig meghatódott Koncz Zsuzsa gesztusa miatt Karikó Katalin

2021.05.25. 17:29
A világhírű kutatóbiológus-biokémikusnak üzent közösségi oldalán Koncz Zsuzsa. Az énekesnő egy olyan dalt küldött Karikó Katalinnak, amelyet Zoránnal énekel.

„Karikó Katalinnak (Kati Karikónak) kerestem elő ezt a felvételt. Neki küldöm tisztelettel és szeretettel, és persze mindenki másnak, aki kedveli ezt a duettet Zoránnal” – írta legújabb Facebook-bejegyzésében Koncz Zsuzsa, amelyet Karikó Katalinnak, a világhírű kutatóbiológus-biokémikusnak, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójának szánt.

Az énekesnő, aki gyakran egy-egy dalt is csatol üzeneteihez, ezúttal az Osztálykirándulás című szerzeményt választotta, amelyet ezen a felvételen Sztevanovity Zoránnal és Presser Gáborral ad elő.

Karikó Katalin már válaszolt is a bejegyzésre.

Nagyon szépen köszönöm, kedves Zsuzsa. Csodálatosak vagytok, mint mindig. A meghatottságtól potyognak a könnyeim

– írta a biokémikus. Korábban az Index is beszámolt róla, hogy a világ valószínűleg legismertebb tudósát beszervezte a szocialista állambiztonság abban az időszakban, amikor még Magyarországon élt.

„Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot” – közölte akkor Karikó Katalin, kiemelve, hogy a következő években senkiről sem jelentett,

senkinek sem ártott, valamint az országból is távozni kényszerült, miután elbocsátották a munkahelyéről. 

„Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani” – tájékoztatott, hozzáfűzve, hogy ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekinti az ügyet.

Karikó Katalin egyébként kedd délelőtt átvehette a legrangosabb magyar egészségügyi kitüntetést. A hitetlenkedőkről pedig azt mondta, reméli, hogy neki hisznek majd az emberek, és próbálja is meggyőzni őket, de az az igazság, hogy sokaknak nincsenek tudományos ismereteik, ezért könnyen elhiszik, amit valahol az interneten olvasnak.