József Attila verseit őrzi a billentyűkből formázott emlékmű

JozsefA
2021.06.25. 10:50
Balatonszárszóra gondolva valószínűleg mindenkinek József Attila jut eszébe először, akit 1937. december 3-án a település állomásán gázolt halálra egy tehervonat. Minden bizonnyal az ország egyik legkifejezőbb alkotása a vasútállomással szemben, alig pár méterre a Balatontól álló József Attila-emlékmű, amely bekerült a Balaton idei legjobbjai közé.

Balatonszárszó neve az egyik legnagyobb magyar költő tragikus halálával fonódik össze. József Attila itt töltötte utolsó nyarát, másfél évvel később pedig a szárszói állomáson gázolta halálra egy tehervonat. A településen található, írógépbillentyűkből, versidézetekből és vasúti elemekből összeállított emlékmű Ortutay Tamás szobrászművész és Sarkady Mária építész alkotása, amely József Attila költeményeit 5200 betűből idézi meg, egy sínpárra helyezett vonatkerekeken állva.

Míg a sínek az élet továbbhaladását jelképezik, a kő lezárja ezt az utat, ezért fedi kőlap az emlékművet. Itt hallgatni a vonatokat egészen mély, semmihez nem fogható élmény.

József Attila-emlékmű

A MOL Nagyon Balaton és az Index közös programja során érdekes helyeket, éttermeket és látnivalókat mutatunk be több héten keresztül a Balaton körül tizenegy ismert arc ajánlásával. A Best of Balaton kurátorai, akik közt Sebestyén Balázs, Gyurta Dániel, Ördög Nóra, Lábas Viki, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán mellett Till Attila, Trokán Nóra, Marsalkó Dávid, Gianni Annoni és Vecsei H. Miklós is szerepel, mindnyájan örömmel vállalták, hogy személyes tapasztalataik és élményeik alapján segítenek összeállítani egy ötvenes listát a Balaton idei legjobbjairól. 

(Borítókép: Best of Balaton)  • Tippek
  • Bankszámla