2012-ben ellopott Picasso- és Mondrian-festményeket találtak

119124737 collage1
2021.06.29. 11:12
A Görög Nemzeti Galériából 2012-ben ellopott Picasso- és Mondrian-festményeket szerzett vissza a görög rendőrség.

A festménytolvajok 2012. január 9-én törtek be az athéni Görög Nemzeti Galériába, és lopták el a keretből kivágva Pablo Picasso 1939-es Női fej, illetve a holland festő, Piet Mondrian 1905-ös Szélmalom című műveit. A két alkotás mellett még a XVI. századi olasz festő, Guglielmo Caccia egyik festményét is meglovasították, illetve próbáltak eltüntetni egy másik, szintén 1905-ös Mondriant, amikor a galéria őrsége megzavarta őket.

Profi módon dolgoztak a tolvajok 2012-ben, az akció előtt jóval hamarabb behatoltak az épületbe, és többször aktiválták a riasztórendszert az őrök félrevezetésre. A múzeum biztonsági szolgálata végül kikapcsolta a riasztót, majd az egyik őr a mozgásérzékelő szenzorok jelzése alapján vette észre a tolvajokat.

Most, közel tíz évvel később a görög rendőrség egy Athén külvárosánál található szurdokban elrejtve találta meg az ellopott Picasso- és Mondrian-képeket.

Egy görög származású férfit letartóztattak, de ennél többet nem árult el a hatóság a nyomozásról vagy az akcióról, további részleteket kedd délutánra ígértek.

A két festmény fontos darabja a Görög Nemzeti Galéria gyűjteményének. Picasso a Női fejet saját maga ajándékozta a múzeumnak 1949-ben, a görög emberek iránti tisztelete jeléül. Mondrian Szélmalma pedig azért fontos alkotás, mert a művész absztrakció felé fordulása előtt készült; egy szélmalom realisztikus ábrázolása látható rajta.

(Borítókép: Görög Nemzeti Múzeum)