Holdfény navigálja a vitorlázókat a Kékszalagon éjjel

BOB Kekszalag.00 00 00 00.Still001
2021.07.03. 10:42
Ha becsukjuk a szemünket, ami a Balatonra gondolván elsőként eszünkbe jut, az nagy valószínűséggel a hullámokat szelő apró, fehér háromszögek hada – a tó felszínét ugyanis szinte mindig beterítik a vitorlások. Ez már nagyon régen is így volt, amit jól mutat, hogy a Kékszalag immáron 87 éve az életünk része: a verseny, amely bajnok és amatőr vitorlázókat egyszerre állít rajthoz.

A Kékszalag a balatoni vitorlázás és a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb ünnepe, melynek során világbajnokok és lelkes amatőrök egyszerre teszik próbára vitorlástudásukat, kitartásukat és akaraterejüket, hogy elnyerjék a Balaton leggyorsabbja címet. A mára fogalommá vált nemzetközi gyorsasági vitorlásverseny 87 éve az életünk része – a mezőny minden évben Balatonfüredről indul, majd Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével tér vissza a füredi rajthoz. A táv légvonalban 155 kilométer, amit

motorhasználat és a partok érintése nélkül 48 óra alatt kell teljesíteni.

Az első Kékszalagot 1934-ben rendezték, akkor 21 hajó vonult fel Balatonfürednél. 2018-ban a jubileumi 50. eseményen már csaknem 700 vitorlás állt rajthoz. A tókerülő verseny abszolút rekordere 13 elsőbbséggel máig az olimpikon Litkey Farkas és csapata, a jelenleg érvényes rekordot pedig Józsa Márton tartja, aki 2017-ben alig több, mint 7 óra alatt kerülte meg a tavat Fifty-Fifty nevű kétárbócos katamaránjával, megdöntve a Nemere II. 1955-ös rekordját.

De nemcsak az élre vágyókat csábítja a különleges kihívás, sokan a Kékszalag miatt kóstolnak bele a vitorlázásba, és válnak a Balaton és a hajózás szerelmesévé. A Kékszalagon bárki megtalálja, amit keres, akár a versengésért, akár a kalandért száll vízre. Az viszont biztos, hogy a részvétel nagy figyelmet, hajós felkészültséget, vitorlázótudást, illetve komoly csapatmunkát igényel, és nemcsak a versenyzők, hanem a hajótervezők és építők kreativitását is megmozgatja.

A Kékszalagon csaknem 30 féle hajóosztályban és kategóriában hirdetnek eredmény minden évben.

Kékszalag

A verseny egyébként onnan kapta a nevét, hogy kékszínű szalagot valaha a tengerek leggyorsabb vitorláshajója viselhette árbócán. A balatoni sportvitorlások ezt a tradíciót vették át és indulnak a díjért minden évben a Balatonon. A Kékszalag hagyományosan azon a júliusi napon indul, amelyik a legközelebb esik a teliholdhoz, hogy az éjszaka is tartó verseny során a hold fénye is segítse a hajósokat a navigációban.

(Borítókép: Best of Balaton)