Badacsonyi indexelések: járja be velünk a környéket

szigliget badacsony
2021.07.06. 12:31 Módosítva: 2021.07.19. 19:09
Favoritjaink szubjektív válogatás eredményeként kerültek ide, azt remélve, hogy tudunk újat mutatni a Balaton szerelmeseinek. Az Index balatoni ajánlójában Badacsony és környéke is helyet kapott.

Az a nyár a Balatonról szól, és nem csak a pandémia miatt a külföldi utazást hanyagolók miatt. A folyamatosan változó magyar tenger minden évben új arcát mutatja, miközben a régi értékeit is őrzi. A Balaton szerelmesei mindig újra vágynak, mi pedig igyekszünk kiszolgálni őket

Ha Balaton, nekünk egy Kispál és a Borz idézet ugrik be, ami a tóra jellemző idillel szolgál.

Mialatt az ég épp nagyon kék volt

A tavon egy vitorlást a szél éppen odébb tolt

Egy kis madár éppen egy kis bogarat evett

Már gyanús volt, hogy minden ilyen jól, hogy mehet.

A hangulatkép a tó egészére áll, bármerre indulunk idill, béke fogad. Kiválasztottunk három térséget – Balatonfüredet, Badacsonyt, Balatonföldvárat és környékét –, ezen belül pedig a kedvenc helyeinket mutatjuk meg az olvasóknak. Favoritjaink szubjektív szűrőn válogatás eredményeként kerültek ide, azt remélve, hogy tudunk újat mutatni a Balaton szerelmeseinek. Kezdjük a sort Badacsonnyal.

Mit érdemes megnézni?

  • A Sebes-villát
    Badacsonyban a Sebes-villában forgatták Márai Sándor regényéből 2007-ben az Eszter hagyatéka című filmet. A cselekmény egy badacsonyi bazaltorgonában megbúvó kisbirtokon játszódik és nagyszerűen visszaadja az üdülő polgárság kis szigeteit, azaz Márai világát. A magántulajdonban lévő villa a maga ütött-kopottságában is megejtően szép, egy séta alkalmával a hegyen könnyen felfedezhető.
  • Gyulakeszi kincsesbányáját
    A Csigó Malom Gyulakeszi kincsesbányája félúton Badacsony és Tapolca között. Ha úgy vesszük, egy ócskapiac, afféle mini-Ecseri. A malom kínálatából egy-egy szép, hangulatfokozó tárgy is beszerezhető, ahogyan egy stílusos nyaraló kompletten is berendezhető.
  • Az Isvándy Ligetet
    Varázslatos rendezvényhelyszín a Tündér forrás és a fűzfák árnyas ölelésében elhelyezkedő Istvándy Liget. A tulajdonosok nem Toszkánát, illetve Provence-t másolják, saját stílust képviselnek, afféle, észak-balatoni lifestyle-t, amit nagyon éreznek. Annál is inkább, mert nem betelepülő gyüttmentek Káptalantótiban, hanem helyiek, akik a legszebb balatoni tájban, a Tanúhegyekkel körbevéve működtetik vállalkozásukat.
  • A Szigligeti várat
    Kapaszkodjon fel a várhoz, és élvezze a pazar kilátást a tanúhegyekre.
  • A Szent György-hegyet
    Gyönyörködjön a látképben, sétáljon el a Sárkány-likhoz és a Lengyel-kápolnához, garantáltan élményekben gazdagon tér haza, ha a turisták által is kedvelt Balaton-felvidéki tanúhegy szépségeit indul felfedezni. 
  • Az Afrika Múzeumot
    Simogasson tevéket! Fedezze fel Afrikát Nagy Endre csodálatos hagyatékával Balatongyörök szomszédságában, Balatonedericsen. A helyszínen nemcsak hazai, hanem afrikai állatokat is tartanak, ráadásul tevegelésre is van lehetőség, a kisebbeknek pedig ott vannak a pónilovak.  
  • A Tapolcai-tavasbarlangot
    Csónakázzon a 14 millió éves mészkőbarlangban a város alatt. 

Mit érdemes enni, inni?

  • Egy jó tacót
    A Szigligeti Vár tövében állomásozó Taco truckot, a 71-es út mellett lehetetlen nem észrevenni. A helyet egy badacsonyi fiú és cseh barátnője viszi, akik évente elmennek Mexikóba tanulmányútra, hogy tökéletesítsék a kínálatot. Az ételek autentikusak és szerencsére semennyire sincsenek balatonosítva.
  • Helyi menüt kimaxolva
    A Villa Kabala egy szigligeti szálláshely és étterem. Farkas István festő egykori mediterrán villájában a gasztronómiát szívvel lélekkel, helyi alapanyagokból, igényesen, a maximálisnál is jobban csinálják. A test mellett itt a lélek is jóllakik, a panoráma ugyanis több mint tökéletes.
  • A badacsonyi borokat
    A Pláne borterasz kétség kívül a bennfentesek badacsonyi poharazgatója, kötelező és egyben kihagyhatatlan kör. Megtalálhatóak itt a badacsonyi borvidék válogatott borai, kóstolósorokkal, borkorcsolyákkal, egy kis mesével és különösen jó kávéval.
  • Palágyi Eszter új helye, a PE Szigligeten lövi fel az új gasztrorakétát. A Costes egykori séfje Szigliget Várudvarban egész éves vendéglátásban gondolkodik, igaz, idén még csak a nyári szezonra tervez. A megnyitó híre még nem jutott el hozzánk. Várakozó állásponton vagyunk.
  • Igyon egy hűsítő fröccsöt a Kisaludy-házban, a barokk stílusú étterem és présház teraszán.
  • Ha a szigligeti strandon jár, feltétlenül meg kell látogatnia Oszi bácsi keszegsütőjét. Kérje a helyben készült keszeget kovászos uborkával és egy pohár hideg sörrel!

+1 tipp

A Balaton egyik kulturális és kulináris központjának számít a Szigliget Várudvar, ahol szabadtéri színházi előadások, koncertek, élő sportközvetítések és street food különlegességek várják a vendégeket. Mindez a Balaton felett, a Szigligeti vár tövében.

További cikkeink a Nagyon Balaton tematikában erre találhatóak.

(Borítókép:  A Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye a Badacsony előtérben a Balaton. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI)