Harmincöt éve vetett véget életének a legszebb magyar lány

F  BN19851005236
2021.07.10. 11:07

Óriási hírverés előzte meg a Magyarország Szépe versenyt 1985-ben, hiszen a szocialista Magyarországon fél évszázados kihagyás után rendeztek újra ilyen megmérettetést. Ez annak idején nyugati dolognak számított, és minden szem erre az eseményre figyelt. Kicsit olyan volt, mint a műkorcsolya-közvetítések, mert ettől is pompát, csillogást, valami a megszokott, unalmas szocialista hétköznapoktól eltérő dolgot vártak az emberek.

A médiafigyelem sem maradt el, és bombasiker volt a legszebb magyar lányok versenye. Ami aztán tragédiával végződött.

A győztes az a Molnár Csilla Andrea lett, aki a verseny kiírásakor még csak 16 éves volt. Lényegében egy naiv, ártatlan gyermek vált Magyarország Szépévé, aki a Budapest Kongresszusi Központban tartott döntőn elsöprő többséggel győzedelmeskedett, majd 1986. február 28-án Máltán, a Miss Európa szépségversenyen az előkelő harmadik helyen végzett.

Ám a csillogás mögött jókora boldogtalanság húzódott, hiszen a reflektorfénybe került fonyódi gimnazista lány életét beárnyékolta a szervező cég nem túl emberbaráti hozzáállása, a sorozatos megaláztatások, az alaptalan pletykák és rágalmak, valamint az egyre szaporodó családi konfliktusok is. Édesapja már az elejétől fogva ellenezte a lánya indulását a szépségversenyen, elsősorban azért, mert féltette gyermekét, mint később kiderült, joggal. 

A versenyt 1985. október 5-én nyerte meg Molnár Csilla, ám a már említett sok-sok konfliktus hatására érzelmileg mélypontra került az ekkor még mindig csak 17 éves lány. 1986. július 10-én emeleti szobájában huszonvalahányat vett be éhgyomorra apja szívgyógyszereiből. Nem akarta eldobni az életét, így próbálta a világ tudomására hozni, hogy komoly problémái vannak, ezt bizonyítja az is, hogy a tabletták bevétele után sápadtan, reszketve támolygott le a földszintre.

Nem akarok meghalni

– mondta a szüleinek, akik hiába hívták rögtön a mentőket, a lányt már nem lehetett megmenteni. Tragédiája sokkolta az országot, az 1986-os szépségversenyt le is kellett állítani emiatt a középdöntőnél, és egészen 1989-ig nem is rendeztek újabb szépségversenyeket Magyarországon. 

Két zenekart is megihletett a lány tragédiája: előbb az Első Emelet A szépek szépe balladája című dallal, majd Homonyik Sándor az Álmodj, királylány című szerzeménnyel emlékezett meg a szomorú sorsú szépségről.  

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 205 520-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Kapcsolódó

30 éve ölte meg magát a 16 éves magyar szépségkirálynő

Vadkapitalista suttyóság az első szocialista szépségversenyen és szerelmi konfliktus: még öngyilkossági járvány is kitört Molnár Csilla halála után. Összeszedtük, mit lehet tudni a háttéről.

(Borítókép: Molnár Csilla Andrea 16 éves fonyódi gimnazista, Magyarország Szépe a Budapest Kongresszusi Központ színpadán az eredményhirdetés után. Fotó: Benkő Imre / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport