Cipruson él egy hajón, de számára Balatonalmádi az oázis

BOB Kovecses Anna.00 02 39 11.Still001
2021.07.12. 11:16
Kövecses Anna legautentikusabb Balaton-élménye még nagyszülei nyaralójához kötődik. Bárhol is legyen a világban a grafikusművész, mindig Almádi jelenti számára a megpihenés helyszínét.

Bár Kövecses Anna grafikus ezer szállal kötődik a Balatonhoz, jelenleg Cipruson él férjével és három gyermekével, méghozzá egy hajón. Digitális kollázsait egyszerű, organikus formák, világos színek jellemzik. Grafikáit a 2019-es Google-csúcstelefon, a Pixel 4 háttérképei közé is beválogatták. A MOL Nagyon Balaton és az Index sorozatában most ő mesél arról, mit jelent számára a magyar tenger.

Kövecses Anna

„A legkorábbi emlékeim a Balatonról abból az időszakból valók, amikor még csak nyaranta vagy hétvégente jártunk le a nagyszüleim almádi nyaralójába. Szerintem valószínűleg ez a legautentikusabb Balaton-élmény: a hétköznapokból való kiszakadás és megpihenés helyszíne, kis szelete egy olyan oázisnak, ami más és izgalmas, közben mégis ismerős és biztonságos. A napok ritmikus egyformasága, meleg, napsütés, gumimatracillat, strand, keszeg, otthon, a nyaralóban bableves, kert, virágok, szörp, szalmakalap, a talpam alatt hűvös linóleum… nekem ezek a legkedvesebb balatoni emlékeim. Körülbelül egy éve költöztem vissza félig a Balaton mellé a családommal, és bár sok minden megváltozott, de Almádi még mindig egy kis oázis” – meséli a Balatonról.

A művész jelenleg éppen a The Guardiannek illusztrál egy cikksorozatot, miközben dolgozik a magyar Unicefnek is. Hátizsákot tervez a magyar Ykra márkának, amivel az esőerdők pusztítása ellen emeli fel a szavát. Kerámiázik, rajzol, és egy védikus művészeti kurzus hatására munkái új irányt vettek. És ha pihenni akar, a Balatonhoz indul.

(Borítókép: Best of Balaton)