Földvári indexelések: mi ezekre a helyekre szavazunk

foldvar zamardi
2021.07.15. 10:22 Módosítva: 2021.07.19. 15:17
Favoritjaink szubjektív válogatás eredményeként kerültek ide, azt remélve, hogy tudunk újat mutatni a Balaton szerelmeseinek. Az Index balatoni ajánlójában Balatonföldvár és környéke is helyet kapott.

Hála istennek ennek a nyárnak a java még előttünk áll. Még nyitva a Balaton, nekünk, tenger nélküli magyaroknak a Riviéra. Ide készül mindenki, aki a pandémia után nem mer, nem tud vagy nem akar külföldre utazni. Abban bízunk, hogy az első számú nyári vízparti célpont déli oldaláról is tudunk újat mutatni a Balaton szerelmeseinek. Irány tehát Balatonföldvár és környéke! 

Ha nyár és déli part, sokunknak egyből a KFT együttes nosztalgikus slágere ugrik be: 

Ültünk a mólón, és néztük,
Hogy járja a táncát a vízen a fény.
Élveztük, mennyire jó ez a sablonos helyzet.
Hamburgert ettünk, és vártuk,
Hogy jöjjön a fél négy, mert utazunk már.
Itt hagyjuk Zamárdi-felsőt,
Hisz újra csak elmúlt egy balatoni nyár.

Lássuk, mik lettek idén az Index szubjektív favoritjai!

Mit érdemes megnézni?

  • A platánokkal szegélyezett parti sétányt

A balatonföldvári Kvassay sétány a déli oldal legszebb, leghíresebb parti sétánya. Az 1200 méter hosszú természetvédelmi területet szinte szabályszerűen ferdén felnőtt platánok szegélyezik. Középtájon, a kisebb rendezvényeknek helyet adó Fesztivál téren a halászfiú szobra kémleli a vizet. Végigkorzózva rajta a XIX–XX. század hazai arisztokráciájának egykori villáit nézhetjük meg, ha a hattyúkkal, kacsákkal teli víz nem vonzaná már a szemünket. A promenád ötlete Kvassay Jenő vízmérnöktől származik, amit a hálás utókor róla nevezett el.

  • A kikötőben található különleges gyaloghidat

A földvári kikötő nemcsak a Balaton egyik legnagyobb vitorláskikötője, hanem sokak szerint talán a legszebb is. Az 1905-ben épült és azóta sokszor bővített kikötőben a számtalan szebbnél szebb hajó és vitorlás mellett kiemelt figyelmet érdemel a védettséget élvező ipari műemlék, a többtámaszú vasbeton gyaloghíd, amely a nyugati móló részén található. A Zielinszky Szilárd tervei alapján készült, 102 méteres vasbeton híd az ország egyetlen többtámaszú, vasbeton szerkezetű gyaloghídja.

  • A József Attila Emlékházat

József Attila élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. Augusztustól szeptember közepéig pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota Panzióban, nagybácsiként Etus gyermekeivel játszott. A balatonszárszói villasoron lévő, európai uniós forrásból 2011-ben megújuló, egykori Horváth-panzió ad otthont ma a József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő, innen indult arra a sétára, amelyről nem tért vissza többé.

  • A kompkikötő sirályt formázó régi épületét

Sokan döntenek úgy a déli parton nyaralók közül, hogy egy kis pihenő kedvéért átmennek az északi oldalra. Számukra a legegyszerűbb választás, ha a szántódi kikötőből átkompolnak Tihanyba. Mielőtt kompra szállnak, nézzék meg a 60-as évekből itt maradt várótermet. Az 1963-ban, Dianóczky János tervei alapján épült hiperbolikus paraboloidot a népnyelv egyszerűen sirálynak hívja. Ezt a furcsa formát egy argentin építész, Eduardo Catalano alkalmazta először még az észak-karolinai Raleigh-ben, az 50-es években. Kihagyhatatlan látványosság, valódi posztszocialista feeling!

Mit érdemes enni, inni?

  • Egy friss péksütit 

A déli oldal legjobb kézműves pékségét Szóládon találjuk. Horváth Péterrel Budapesten, a Pékműhelyben, a Szerelmes Levélben és az Artizánban is találkozhattak már az ínyencek, most a Balatonszárszóhoz közeli Szóládon dolgozik a falubeliek által csak Bakter Petiként emlegetett pékzseni. Nincs pin a Google-térképen, nincs kávé, sem kakaós csiga, sem kis terasz jópofa feliratokkal, és a Facebookot sem hinti tele a mester pékbölcsességekkel. Persze Horváth Péter nem magának süt, elvitelre lehet tőle rendelni, és ha valamelyik környékbeli étteremben nagyon finom kenyeret tesznek az asztalunkra a vacsora mellé, akkor az nagy eséllyel tőle érkezett.

  • Olasz finomságokat a magyar tenger partján

Ha komolyabb vacsorát szeretne, akkor Mauro Tenebruso a megoldás. A Mauro Étterem Zamárdiban 1993-as megnyitása óta ma már az ország egyik legismertebb és legkedveltebb olasz éttermévé vált. Az étlap igazán kedves bája, hogy nem balatoni halakat és a „műanyag hekkeket” tukmálja ránk, hanem a Földközi-tenger kincseiként ismert tengeri halakat. A főételek után Mauro saját készítésű desszertjei, illetve a Mauro-kávé teszik teljessé az itt elköltött ebédet, vacsorát.

  • Egy pohár hidegen gyöngyöző bármit a naplementében

Az univerzális törvény szerint a 3:2:1 aránynak kell érvényesülnie az Aperol Spritzben. 3 rész Prosecco, vagyis olasz habzóbor, 2 rész Aperol, vagyis narancslikőr és 1 rész szóda alkotja a nagy nyári kedvencet. Sok helyütt adják ezt ma már a Balaton környékén, de ha édes-bús naplementével szeretné ezt megvariálni, akkor az ön kedvenc helye a Stég Bár lesz Balatonföldváron!

+1 tipp

Ha megpihennénk a nyári melegben, akkor remek választás a Földvár Garden árnyas fái alatt kialakított kert és koktélbár. Itt mindenki megtalálja a kedvére valót. Legyen az kézműves sör, a környékbeli kis pincék borai, a nagyvilág speciality kávéi, pezsgőpincék különleges palackjai vagy akár a klasszikus koktélok világa.  

További cikkeink a Nagyon Balaton tematikájában erre találhatóak.

(Borítókép: A Balatoni Hajózási Zrt. Szántódrév kompkikötőjének váróterme a kikötőben. Fotó: Faludi Imre / MTI)