Balatonvilágos - Balatonakarattya magaspart
A Pannon-tó formálta magaspartok egész napos programot kínálnak. A MOL Nagyon Balaton és az Index közös sorozatában a Balatonvilágostól Akarattyáig húzódó karéjt mutatjuk be.

A Fonyódtól Fűzfőig felbukkanó magaspartok egyik legszebb része a Balatonvilágostól Balatonakarattyáig tartó karéj. Itt akár egy napot is el lehet tölteni, végig lehet bringázni, futni, felfedezni a partra levezető eldugott ösvényeket, az éttermeket és kávézókat, és megcsodálni a Balatont kelet-nyugati irányból, ami innen nézve egészen tengerszerű.

Ahogy a vulkánok lávája megformálta az északi part tanúhegyeit, úgy a hol megemelkedő, hol visszahúzódó, végül Balatonná apadó Pannon-tó hullámzása az üledékből faragott nyolcvan méter magasra is feltörő falakat. Így jöttek létre a magaspartok, amik Balatonfűzfőtől Fonyódig keretezik a Balatont, falaikban rétegenként őrizve egykori az tengerpartok és a tengerfenék lenyomatát.

A világosi magasparton a bicikliutat követve érhetjük el a Szerelmesek, vagy más néven Sóhajok hídját és a Panoráma kilátót. A volt aligai pártüdülő ezen a nyáron a bulinak és a partinak adja át a helyét, vízpartostul, Castro-villástul.

Akarattyát a budapestiek is felfedezték magunknak: ha nincs csúcsforgalom, innen 50 perc a főváros. Nem véletlenül áll itt, a körforgalomban a Nekem a Balaton, az Ördög Nóráék kisboltjából lett nagybolt.  Az Il Mercato étterem után forduljunk a Kisfaludy sétány irányába, ahol mindent megtalálunk, ami miatt ide érdemes legalább egyszer eljönni. Hatalmas fák, széles sétány, padok és a Balatonon hosszában végigtekintő panoráma, ami tényleg tengerszerű látképpel ajándékoz meg. Ráadásként itt van az ország egyik legjobb fekvésű kávézója, a Rusty Coffee Box, ami télen is nyitva tart.