Balatoni Kerékpárút
A Balatoni kerékpárút is bekerült a Best of Balaton idei legjobbjai közé, nem véletlenül. Az aktív pihenésre vágyók tömegesen érkeznek ide minden évben, hogy teljesítsék a tó körüli távot. Még arra sincs szükség, hogy az embernek saját járgánya legyen, a parton is lehet bérelni kerékpárt az útra.

1993 fontos év a hazai bringázás történetében: ekkor alakult a Hajtás Pajtás városi futárszolgálat, és ekkor kezdték el építeni a Balatoni bringakörutat. Mindkettő magyarok ezreit ültette nyeregbe, előbbi és a belőle kinövő mozgalom száz év után újra a városi közlekedés részévé tette a biciklizést – főleg Budapesten –, utóbbi pedig a kikapcsolódás egy aktívabb formáját, a biciklis kirándulást szerettette meg az emberekkel. 

A teljes balatoni bringaút 2002 táján ért körbe, és ma már olyan népszerű, hogy a leghidegebb hónapokban is találkozhatunk jól felszerelt, kesztyűs-sisakos bicajosokkal a parton. Az igazi csúcsot persze a nyári hónapok hozzák: előszezonban is tele van már hétvégente a bicikliút, ám ahogy elkezdődik a főszezon, tömegek választják ezt a kikapcsolódási lehetőséget.

Akkor sincs gond, ha az ember nem rendelkezik saját bringával. A Csöpi Kerékpáros Központban mindenki megtalálhatja azt a fajta biciklit, ami neki a legmegfelelőbb. Van itt sportos és kényelmes járgány is, attól függően, mennyit és hogyan szeretnének tekerni a mozgásra vágyók. 

A legtöbb vendégünknek a kross kerékpárokat szoktuk javasolni, 28-as kerékátmérővel, de mégis egy sportos váz, nagyon könnyen hajtható. A vendégeink úgy szokták mondani, ez ilyen suhanós bicikli. Nagyon könnyű tekerni, és nagyon könnyű eljutni vele A-ból B-be 

– mondta Zsömle Mátyás. 

A Balatont körbeölelő bicikliút nagyjából 210 kilométer hosszú, amit kényelmesen, pár nap alatt, akár baráti társasággal, jó hangulatban is meg lehet tenni. Napi 60-70 kilométert lazán letekerhet az ember a saját tempójában, szép környezetben haladva. A MOL Nagyon Balaton videójában szereplő, rutinos kerékpárosok szerint egy ilyen úton

a naptej és a sok folyadék borzasztó fontos,

érdemes egy újratölthető kulacsot magunkkal vinni. A napszúrás ellen fejfedőt javasolnak – kalap vagy sapka, teljesen mindegy, a lényeg, hogy óvjon a sugaraktól. 

Az úton egyébként semmi sem kötelező, csak az számít, hogy jól érezze magát az ember. Ha megunjuk a déli partot, komppal átmehetünk az északira, hogy ott folytassuk a tekerést. A túrát viszont a bringások szerint érdemes a délin befejezni, hiszen ott sík a terület, ami az egész napos hajtás után jóval pihentetőbb.