Pavilon

A balatoni gasztronómiában külön fejezete van az olasz konyhának, és az is oldalakat töltene meg, hogy melyik étterem tulajdonosa milyen megfontolásból választotta épp ezt az ízvilágot. Antal-Tizedes Róbert és felesége, Dorisz, a balatonboglári Pavilon tulajdonosai nem egy olaszországi nyaralás élményeit akarták a tó partján újrateremteni. Bár kettejük projektje konyhájában olasz, megjelenésében a hetvenes éveket, azaz a tulajdonos pár gyermekkorának világát idézi.

Ez egy elhagyatott, retró, kommunista kocsma volt. Kiszúrtuk magunknak, nagyon tetszett a hely stílusa meg az elhelyezkedése – tudtuk, hogy majd a bicikliút mellett lesz –, és megálmodtunk ide egy ilyen retró kinézetű, lepukkant helyet, egy nagyon jó, full extrás gasztronómiával 

– magyarázta Róbert, aki párjával korábban Olaszországban a vendéglátásban dolgozott: míg Dorisz felszolgált, ő szakácskodott. A férfi azt mondja, kint megtanulták, hogyan kell elkészíteni az olasz ételeket, és egyébként is hozzászoktak ahhoz az ízvilághoz, amely szerinte korábban hiányzott itthon. Ráálltak tehát a tésztás ételekre, illetve a halas tésztaételekre, no meg a pizzára, amelyből Róbert szerint nekik nem igazán kínáltak jót. 

Először csak elektromos sütővel próbálkoztunk, de azzal nem tudtuk olyan jól megcsinálni, és a következő évben már vettünk egy hatalmas, fatüzelésű kemencét 

– mesélte a tulajdonos, hozzátéve: onnantól sikerült szépen elkészíteniük a vastag szélű, nápolyi pizzát, amelyben egyébként nincs semmi különleges, viszont amit beletesznek, az mind jó minőségű. 

A konyha tökéletesítése után a Pavilon külsőre is olyan lett, amilyenről Róberték álmodtak: egy laza, családias hangulatú hely, ahol a vendégeket színes, retró székek és asztalok várják, amelyek a házaspár gyermekkorát idézik.