Horváth Tamás rákattant a Dallasra

2021.07.23. 13:38
Pár héttel ezelőtt meglepő dallal rukkolt elő Horváth Tamás. A szerzemény egy olyan sorozatot idéz, amely a nyolcvanas években szinte mindenkit odaültetett a televíziók elé. Néhány évtized csúszással ugyan, de az énekessel is ez történt: zsinórban végignézte az összes epizódot. Erről a debreceni Campus Fesztiválon mesélt, közvetlenül a fellépése előtt. A beszélgetés során az is kiderült, milyen tervei vannak még a nyolcvanas évek kapcsán.

A pandémia miatt az elmúlt másfél évben az embereknek olyasmire is jutott idejük, amire normál esetben nem feltétlenül. Horváth Tamással sem történt ez másként, ráadásul ennek hatására nemrég egy nem mindennapi dal is született: Dzsoki címmel jelent meg az a nóta, amit bármilyen furcsa, de a nyolcvanas évek ikonikus filmsorozata, a Dallas ihletett.

„A pandémia alatt bőven volt időnk. De amikor már az összes dalt megírtuk, és az összes müzlit megettük a szekrényből, minden streamcsatornát kipörgettünk, és nagyon sok könyvet elolvastunk, egyik este nem tudtam elaludni valamiért. Kapcsolgattam a tévét, majd egyszer csak a feleségem szólt, hogy álljak meg, ez a Dallas. Én emlékeztem a sorozatra, anno még az édesanyám is nézte, de hát azért akkor még gyerek voltam, így kimaradt. A párom mondta, hogy erre jól elalszunk majd, de én ehelyett még inkább felébredtem. Annyira rákattantam a sorozatra, hogy az összes részt végignéztem” – mesélte közvetlenül a fellépése előtt Horváth Tamás a Campus Fesztivál nyitónapján, hozzátéve: mikor végzett az összes résszel, a sorozat 2012-es folytatását is kivégezte, és minden olyan filmet, ami a sztorihoz kapcsolódik.

Amikor már úgy éreztem, hogy a Dallasból csillagos ötös vagyok, jött egy gondolat, hogy írok egy ilyen dalt. Én egyébként ezt a nótát nagyon szeretem, megfejteni persze nem kell, hiszen igazából a saját magam szórakoztatására született. Egyébként sem követem a trendet, mindig olyan zenét csinálok, amihez kedvem van. Most azt éreztem, hogy Jokey-ról kell írnom, még akkor is, ha a mai generáció nem ismeri sem a filmet, sem a karaktert.

Az énekes arról is beszélt, mekkora megtiszteltetés volt számára, hogy a sorozat egyik karaktere, Cliff Barnes magyar hangja, Végh Péter is felmondott hozzá egy szöveget, segítve ezzel a dalt, illetve a hozzá forgatott klipet. Horváth Tamást egyébként olyannyira beszippantotta a sztori, hogy a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumba is ellátogatott Zalaegerszegen, a Dzsoki című dal pedig azóta is a kedvence.

A beszélgetés apropóját adó szerzemény mellett persze az is szóba került, hogy bár a filmezés is jó időtöltés, azért az, hogy most ilyen hosszú leállás után újra koncertezhet, borzasztóan feltölti az énekest.

„Nem lehet szavakba önteti, milyen érzés volt újra beülni a turnébuszba. Persze az ember csak akkor hiszi el, hogy ez tényleg megtörténik, amikor megérkezik az adott helyszínre” – mondta Horváth Tamás. „Látni, ahogy érkezik a közönség, és fölragasztják a karszalagot, annyira jó érzés ilyen hosszú kihagyás után. Mintha újra először történne. Szerintem a zenekar nevében is kimondhatom, hogy

újra elvesztjük a szüzességünket – a színpadi szüzességünket.”

A Campus Fesztivál-os fellépés után hamarosan a fővárosban is nagykoncertet tart az énekes. Szeptember végén a Budapest Parkban lép fel, az alkalomra pedig egy speciális műsorral készül, az 1980-as éveket megidézve a színpadon.

„A tematika az 1982-es év, ami nekem a kedvencem, mert akkor jelent meg Michael Jackson Thriller című lemeze. Ez inspirált arra, hogy csináljunk egy ilyen bulit. És ha már nyolcvanas évek, akkor

a nagyon ciki ruhák is előkerülnek majd.

Keresünk susogós melegítőt, elkérjük a papától vagy a mamától, a megjelenés mellett pedig a hangszerelésben is hűek leszünk a korszakhoz. Ez a koncert teljesen más lesz, mint amit eddig megszokhatott a közönség. A dalaim is új zenei köntöst kapnak, igazodva a nyolcvanas évek retró feelingjéhez.”

(Címlapkép: Horváth Tamás. Fotó: Pogonyi Nóra/Index)