BL Delikát
Ha nincs a pandémia, talán a BL Delikát sem nyit meg, és akkor a déli part szegényebb lenne egy helyi termelők portékáit árusító üzlettel. Amelyekből egyébként sincs sok, a balatonlellei BL YachtClub csapata azonban egy üresen álló üzletből egy hónap alatt összehozta a boltot, ahol a helyi lekvároktól a szörpökön át a húsokig minden kapható.

A Balatonnál egyre több a helyi termelők csemegéit árusító delikát bolt, de a déli parton eddig hiány volt ilyen üzletekből. A balatonlellei BL YachtClubban azonban gondoltak egy nagyot, és 2021 tavaszán megnyitották a somogyi-balatoni lekvárokat, szörpöket, péksüteményeket árusító, egész évben nyitva tartó BL Delikátot. A bolt a bringaút lellei szakaszán található, így biciklis pihenőnek is kiváló választás az év bármelyik napján.

„Nagyon szeretünk piacokra járni, ezért ismerünk sok környékbeli termelőt, akik a GasztroPikniken, a karácsonyi vásáron már árusítottak is nálunk. És volt egy üzlethelyiségünk, aminek nem találtuk a funkcióját. Végül a pandémia hozta az ötletet” – meséli Tóth Balázs, a balatonlellei BL YachtClub vezetője. 

Egyik reggel úgy szálltam ki a zuhany alól, hogy ott van az az üres üzlet, miért nem csinálunk ott egy környékbeli termelők portékáival feltöltött delikátot? Ez február elején volt, épp zárva minden, én viszont közöltem a kollégáimmal, hogy akkor most mindenki dobjon el mindent, delikátot nyitunk.

Onnantól a kikötősöktől a szakácsokig mindenki ezen dolgozott, és egy hónap múlva, március 10-én meg is nyitottak.

„A delikátban összeválogatják a legjobb termelőktől a legjobb dolgokat: húsokat, lekvárokat, szörpöket, mindenfélét” – mondja Sebestyén Balázs, a Best of Balaton kurátora. „A lellei kikötő csücskében van, de persze az utcáról is be lehet menni. Iszonyatosan jó a pékség is, lényegében az egész egy nagyon házias, nagyon cuki bolt – pont az ilyen helyek hiányoznak még a déli partról.