Návai Anikó nem érti, mi a gond az összeollózott interjújával

Untitled-1
2021.07.29. 18:14
Ha tehetné, akkor sem csinálná másképp, Návai Anikó szerint ugyanis a lehetőségeihez mérten járt el. Szerinte a Scarlett Johansson-interjúban egyáltalán nem szerepel, hogy ez egy friss beszélgetésből íródott volna, az pedig, hogy az újságírók régebbi interjúkat használnak fel, bevett gyakorlat.

Ahogy korábban az Index is megírta, a Nők Lapja azonnali hatállyal szerződést bontott Návai Anikóval, miután kiderült, hogy a filmes szakmában jól ismert újságíró plagizálhatott abban az anyagában, amelyet Scarlett Johanssonnal készült exkluzív interjúként közöltek. Mint kiderült, a szerző más anyagokban megjelent idézetekből ollózott össze saját cikket, mindezt a források megemlítése nélkül, ami azt jelenti, hogy

a beszélgetés meg sem történt a két fél között. 

Návai Anikó, aki egyébként a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) külföldi újságírókat a soraiban tudó szervezet magyar tagja, később beismerte, hogy jogosulatlanul használt fel idézeteket a Scarlett Johansson Oscar-díjra jelölt színésznővel készített interjújában. 

A történtek után az ugyancsak a Central Médiacsoporthoz tartozó 24.hu is jelezte, hogy megszakítják a kapcsolatot Návai Anikóval, és megvizsgálják a korábbi anyagai valóságtartalmát. A Nők Lapja pedig közleményt juttatott el a szerkesztőségünkhöz, tájékoztatva az álláspontjáról, amelyet itt olvashat

A 168 Óra elérte Návai Anikót, aki válaszolt is a portál kérdéseire. Azt mondja, a Johansson-anyag címéből és bevezetőjéből is egyértelműen kiderül, hogy ez egy visszatekintő anyag. Szerinte az, ami történt, egy hónapok óta tartó kampány része, amely elsősorban a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) ellen irányul. A Golden Globe-okat kiosztó szervezet hónapok óta kritikák kereszttüzében áll, egyebek mellett szexizmussal és korrupcióval vádolják a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók egyesületét, amelynek Návai Anikó a magyar tagja.

Arról, hogy maga a cikk hogyan született meg, Návai azt mondta, a Nők Lapja már akkor érdeklődött egy Johansson-interjú iránt, amikor a Fekete Özvegyet Budapesten forgatták. Ám szerinte a PR-cégek összefogtak, hogy a sztárok ne adjanak interjút a Hollywood Foreign Press Association újságíróinak. Azt mondja, Scarlett Johansson PR-osa, akivel jól ismerik egymást, ennek a mozgalomnak az egyik vezető figurája, amivel tisztában volt, ezért nem hozzá, hanem a Disney nemzetközi főnökéhez fordult, hogy szóljon a PR-osnál az érdekében, hadd lehessen ott a Fekete Özvegy sajtónapján, ami annyit tesz, hogy beülhet a kerekasztal-beszélgetésre. Nemleges választ kapott, ahogy aztán arra is, hogy legalább e-mailben feltehessen egy kérdést a világsztárnak. 

Ezek után döntöttem úgy, hogy miután megvan már a Nők Lapja címlapfotója, muszáj, hogy megírjam ezt a sztorit. Leültem, és végigolvastam a HFPA keretein belül Scarlett-tel készült 18 interjút, újra megnéztem a saját tévéinterjúimat és felidéztem azt a beszélgetést, amit az egyik teremből a másikba sétálva folytattam Scarlett-tel a Házassági történet sajtónapján elhíresült budapesti látogatásáról a budapesti polgármesternél

– mondta a 168.hu kérdésére Návai Anikó. Hozzátette: ekkor mesélte el a Tarlós István-féle történetet, neki pedig célja volt, hogy ezt a sztorit helyretegyék. A cikkében felhasználta azt is, amit Scarlett Johansson 21 évvel ezelőtti budapesti forgatása alkalmával mondott arról, milyen volt neki akkor Budapest. 

A Nők Lapja nem filmes, hanem egy nőknek szóló életmódmagazin. Nem az volt a dolgom, hogy a Fekete Özvegyről beszélgessek, hanem hogy Scarlett Johanssonról írjak egy szerelmes levelet, amiből kiderül, hogy 15 éves korától mostanáig hogyan lett érett nő, beérkezett színésznő, világsztár. Ez az interjú erről szól. Egyben támogatja a Fekete Özvegy magyarországi promócióját, tehát segítettem vele a Disney-nek, a magyarországi forgalmazónak és Scarlett Johanssonnak is, hogy minél többen menjenek el erre a filmre a moziba.

„Értem a kritikákat. De ha az ember újságíró, és van a fiókjában 18 interjú, amit Scarlett Johanssonnal készített, amelyben benne van a színésznő egész élete, és minden szót ő mond, akkor miért baj, ha az újságíró ezt felhasználja? Ha egy újságírónak megtiltják, hogy korábbi interjúiból dolgozzon, akkor megtiltják azt, hogy írjon” – reagált arra a felvetésre, hogy az olvasóknak nem világos, hogy ott nem egy friss interjúról van szó. Hozzátette, szerinte bevett gyakorlat, hogy korábbi interjúkat használnak az újságírók, azt is kiemelte, hogy a cikk bevezetőjében nem szerepel, hogy ez egy friss beszélgetés alapján íródott, ellenben az igen, hogy korábban hússzor találkoztak. Szerinte a cikk címe, a Budapesti emlékek is jelzi, hogy korábbi interjúkból áll. 

Ha újraírhatná a cikket, Návai akkor sem csinálná másképp. Nem érti, miért baj az, hogy írt egy interjút Scarlett Johanssonnal, amivel úgy gondolja, segítette a Fekete Özvegy magyarországi promócióját. Meglátása szerint korrektül járt el, amikor a Disney segítségét kérte. Miután kétszer is nemleges választ kapott, a lehetőségeihez mérten, a legjobb tudása szerint akarta megoldani a feladatot.

A Nők Lapja reakcióját az újságírónő nem akarta kommentálni. A HFPA elleni támadásokról annyit mondott, boszorkányüldözés folyik, amellyel megfosztották őket a megélhetésüktől. Scarlett Johanssonról nem tud rosszat mondani, vele mindig kedvesen viselkedett. A 168 Óra kérdésére megerősítette, szerinte sakkfiguraként használják Scarlett Johanssont és őt is a HFPA ellen indított kampányban. Hozzátette:

Ez egy sokkal tágabb történet, ami elsősorban nem rólam szól, de én vagyok a bűnbak. Fogást kellett találni a HFPA-n, valakit ki kellett csinálni. Ha most minden magazin azt mondja, hogy nem akar többet Návai Anikóval dolgozni, akkor ez van. Nem tudok erre többet mondani. Csak azt, hogy a többit a karmára bízom.

(Borítókép: Návai Anikó és Scarlett Johansson. Fotó: Beliczay László / MTI / Gareth Cattermole / Getty Images)