Szőke Zoltán végleg leszámolt a régi életformájával

szoke zoltan (3)
2021.08.07. 15:17
Szőke Zoltán több mint húsz év színészkedés után döntött úgy, hogy új életet kezd: Budapestről vidékre költözött, a kamerák előtti hétköznapokat pedig meditációra és jógázásra cserélte. De vajon elégedett a döntésével?

Augusztus 22-én indul a TV2 Totem című műsora, amelyben Szőke Zoltán is szerepel. A kalandreality sajtótájékoztatóján a produkció mellett az életében bekövetkezett változásokról is beszélt a színész az Indexnek. 

Mennyire áll közel önhöz a természet?

Az életemben fontos szerepet játszik, ezért is örültem a TV2 megkeresésének: a Totemben visszatérünk azokba az időkbe, amikor még az ősmagyarság uralta a terepet. Egy hívószó fogalmazódott meg bennem, miszerint ez nekem való. A párommal egyébként egy éve kiköltöztünk egy erdős területre, ahol nyugalmat, csendet és meghittséget kerestünk, távol a város zajától. Úgy érzem, sikerült megszabadulni a nemkívánatos rezgésektől, rátalálni a lelki békére.

Március óta az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár vezetője. A koronavírus-járvány hogyan befolyásolta az új pozíciója betöltésében?

Márciustól júniusig zárva voltunk, így még nem tudtam fejest ugrani a feladatokba, remélem, ősztől változik a helyzet. Több tervem is van, sőt pontos elképzelésem arról, milyen művelődési intézményt szeretnék látni a vezetésem alatt. A nyári szabadságolások után belevágunk a munkálatokba: lesznek színházi előadások, koncertek, már eddig is jól működő szekciók továbbgondolása. A gyerekektől a nyugdíjasokig mindenkihez szólni szeretnénk. Nagy felelősség, az elődöm 16 éven át vitte sikeresen az intézményt. Teljesen más világból szabadulok a népművelésbe, bízom benne, hogy megállom majd a helyem.

Ön szerint ismert emberként nehezebb vagy könnyebb helyzetből indul?

Nem terhelem magam azzal a teherrel, hogy vajon az emberek szemében mennyire vagyok ismert vagy ismeretlen. Huszonegy év intenzív televíziózás után eluralkodott rajtam az az érzelem, hogy már nincs mondanivalóm, itt az ideje, hogy mással foglalkozzam. Sosem éltem vissza a hírnevemmel, nem szándékozom ezen változtatni.

Az elmúlt években hatalmas életmódváltáson esett át, többek között vegetáriánus lett. Ennek mi az oka?

Közeledve az ötvenhez, elmentem egy ajurvédikus állapotfelmérésre, ahol kiderült, hogy a multikban vásárolt és előállított élelmiszerekből rengeteg toxikus anyag került a szervezetembe. Ez sajnos nemcsak rám, hanem azokra is vonatkozik, akik szintén így táplálkoznak. A méreganyagok rövidítik az életünket, mihamarabb ki kell üríteni őket a testünkből. Javasoltak egy több hónapos húsmentes periódust, amelyet annyira élveztem, hogy végül vegetáriánus lettem. Közrejátszott még az a tény, hogy az általunk elfogyasztott állatokat nem kifejezetten stresszmentes, egészséges körülmények között tartják és tenyésztik. Az állat idegessége például beleivódik a húsába, amit ezáltal mi is bejuttatunk a szervezetünkbe.

Már nem tiszteljük úgy az élőlényeket, mint ükapáink idejében, amikor még áldást mondtak egy-egy disznóvágás előtt, és felajánlották az égieknek. Akkoriban még egy rituálé volt az állatok levágása, ma már viszont csak mészárlás.

Ketrecekben, karámokban tartják őket a friss levegő helyett, ezt a folyamatot pedig nem kívánom támogatni, és ezt a minőséget nem vagyok hajlandó bevinni a szervezetembe. A Totem stábja is abszolút figyelembe vette az étrendemet, nem volt ebből gond a forgatások alatt.

Kijelenthetjük, hogy végleg leszámolt a show-biznisszel és teljesen másképp szemléli a világot?

Igen.

És ennyi idő után hogy érzi, jó döntést hozott?

Mindenki járja az útját, amelynek nincs vége, majd csak ha eltávozunk ebből a földi dimenzióból. Még mindig ezen az úton vagyok, és egyelőre jól érzem magam.

Ha arra is kíváncsi, kik a műsor további szereplői, kattintson ide!