Monumentális felvonulást tartanak Budapesten augusztus 20-án

2021.08.11. 10:17
A legnagyobb zenés showműsorok látványvilágát idéző felvonulással készül a HG Média és a TulipánTündér produkció augusztus 20-án, az Oktogon és a Hősök tere között egy monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenítve Magyarország alapításának történetét.

Ahogy korábban az Index is megírta, nagyszabású ünnepséget szerveznek Budapesten az augusztus 20-i hétvégén. Az akkor megvalósuló rendezvényeken korlátozások nélkül lehet majd szórakozni a rendelet szerint. 17 helyszínen zajlanak majd a központi programok és a tűzijátékot is nagyobbra tervezik a szokásosnál: a Duna vonalán csaknem 4 és fél kilométer hosszan, sokkal több kilövőállásról indítják majd a rakétákat. 

A korábban bejelentett programok mellett augusztus 20-án hatalmas installációkkal, művészekkel és több száz résztvevővel egy zenés - táncos felvonulást is láthatnak az érdeklődők az Andrássy úton. A látványos forgatag megidézi, mi több életre kelti a magyar mondavilág alakjait és nemzeti szimbólumainkat. A produkciót a Játékkészítő és az Álomutazó produkciót jegyző kreatív-művészcsapat álmodta meg. A felvonulás művészeti vezetője Juronics Tamás, Kossuth-díjas művész, producere Illés Gabriella.

Most rendhagyó módon nem színpadon, hanem egy különleges felvonulás keretében készítünk showműsort, amely augusztus 20-án, Magyarország alapításának történetét mutatja be

– idézi a programról szóló közlemény Illés Gabriella producert.

A Szent István Nap alkalmából készülő felvonulás tervezete három önálló egységből áll: a Föld, a Haza és a Nemzet.

  • Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, pogány korunk hitregés világának eredeti alakjai, a turul és a csodaszarvasjelennek meg, melyek a sámánok korában a hitet adták a magyaroknak, és hosszú vándorútjukon kísérői, vezetői voltak a népnek az ígért új hazába.
  • A négy és fél méter magas turulmadarat és a 16 ember által működtetett csodaszarvast a Haza blokkban a 9 méter átmérőjű korona követi, illetve Szent Istvánt is megjelenítik majd a felvonuláson egy óriásszobor formájában.
  • Az ünnepélyes felvonulás zárójelképe, az utolsó egységében megjelenő, 60 méter hosszú, varrott magyar zászló.

A trikolor színei szimbolikus jelentéssel bírnak. A piros a kitartó erő, a fehér a nemzeti hűség, a zöld a haza jövőjében bízó remény. Ezek együttesen pedig egy nagyszerű ország jövőjét tárják elénk

– olvashatók a közleményben Juronics Tamás, művészeti vezető gondolatai. 

A programnak augusztus 20-án 10 órától az Andrássy út ad otthont. A látványos menet az Oktogontól indul, a show a Kodály Köröndön éri el csúcspontját, majd egészen a Hősök teréig vonul. A produkciót az MTVA élőben közvetíti.

A felvonulás több száz fellépője között ott lesz: Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Nvratil Andrea, Horváth Tamás énekesek; a Kelemen Kabátban, a Road és a Göncöl Zenekar, valamint mellettük több száz táncos - köztük a Duna Művészegyüttes, Fitus Dezső Társulata és a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, de felvonul majd a Magyar Honvédség Katonazenekara és a Magyar Díszőrség Lovas egysége is.

Az installációk az augusztus 20-i felvonulást követően az ünnepi hétvégén látogathatók lesznek egy interaktív kiállítás keretében a Hősök terén, ahol sötétedés után egy különleges fényfestés adja a történelmünket bemutató óriás tárgyakat esti pompáját.