Angelina Jolie súlyos dolgokat nyilatkozott Brad Pittről

2021.09.04. 16:39
Nagyinterjút adott a The Guardiannek Angelina Jolie, és azt mondta: attól tartott, hogy volt párja, Brad Pitt a gyermekeit is bántalmazni fogja. Az interjúban az ismert színésznő arról is beszélt, hogy milyen kapcsolata volt Harvey Weinsteinnell, illetve hogy mi mindent tanult azoktól a fiatal aktivistáktól, akikkel nemrég összehozta a sors.

A színésznőt – aki az ENSZ megbízásából számos harmadik világbeli országban járt – az interjúban arról a könyvről is kérdezték, amelyet a gyermekek jogairól írt. „Túl sok olyan gyermekkel találkoztam, akinek azzal kellett együtt élnie, hogy megsértették a jogait. Olyanokkal találkoztam, akiknek el kellett menekülniük, olyanokkal, akiket megerőszakoltak. Nem értettem, hogy miért kell olyan dolgokért küzdeniük mindmáig, amelyeknek magától értetődőnek kellene lenniük, és ez nagyon feldühített. Hogyan tudnának megoldani bármilyen problémát, ha nem is beszélünk róluk?” – így részletezte a motivációit, hogy miért írta meg a könyvet.

UTÁNA VISZONT ÁTTÉRT A SAJÁT GYERMEKEIRE, AMIKOR IS AZ INTERJÚ KÉSZÍTŐJE SZERINT MEGREMEGETT A HANGJA. 

A színésznő itt arról beszélt: az ő példájukon is azt látta, hogy mennyire nem érvényesülnek a gyermekek jogai még a tengerentúlon. Eközben utalt arra is, hogy az Egyesült Államok még mindig nem hagyta jóvá az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét (CNC). (Az USA aláírta ugyan ezt a megállapodást, de – az ENSZ tagállamai közül egyedüliként – még mindig nem kerített sort a ratifikációra – a szerk.).

Ez utóbbi értelmében a bírósági ügyekben sokkal kevesebbet számít a gyermekek szava, ami „sokat elmond erről az országról” – mondta Angelina Jolie az Egyesült Államokra utalva. Arra a kérdésre viszont, hogy pontosan hogyan jöttek a saját gyermekei a képbe, nem tudott válaszolni.

Én... ez még mindig egy jogi ügy része. Erről nem mondhatok többet

– mondta dadogva. 

Ezután az interjú készítője megkérdezte, hogy az ügy kapcsolódik-e a Brad Pitt-tel való válásához és a vele szemben megfogalmazott bántalmazási vádakhoz, amelyekről sokan és sok mindent írtak már az utóbbi években.

A színésznő erre nem válaszolt, csak bólintott egyet.

A következő kérdésre pedig, hogy féltette-e a gyermekei biztonságát, azt mondta:

Igen, féltettem a családomat. Az egész családomat. 

A színésznő ezután arról beszélt, hogy miközben más országokban az emberi jogokért küzdött, nem vette észre, hogy a saját háztartásában is sérültek ezek. „Gyakran nehéz észrevenni a személyes dolgokat, különösen akkor, ha a legnagyobb igazságtalanságokra fókuszálsz világszerte, mert azok mellett minden más eljelentéktelenedik” – mondta a színésznő.

Nagyon nehéz erről beszélni. Azt kívánom, bárcsak tudnék beszélni róla, mert nagyon fontos dolog ez

– fogalmazott a színésznő, röviden visszakanyarodva a saját maga és gyermekei esetéhez. Hozzátette: nagyon nehezen döntött úgy, hogy elválik volt férjétől, és nagyon sok mindent tűrt el addig. 

Angelina Jolie azt is kifejtette, hogy az édesanyja példája miatt kezdett el foglalkozni az emberi jogokkal. „Ő nem úgy tekintett erre, mint egy kötelességre vagy elhívásra. Egyszerűen csak kedves akart lenni” – mondta róla.

Hozzátette: ők ketten teljesen különböző személyiségek voltak, de az édesanyja ezt el tudta fogadni. „Ismerte az igazi énemet, és arra biztatott, hogy én is fogadjam el magamat. Megtanított arra, hogy én is ugyanezt csináljam a saját gyerekeimmel, akik szintén nagyon sokban különböznek egymástól” – mondta.

Angelina Jolie az interjúban arról is beszélt, hogy miért is választotta a színészi pályát. Itt szintén arra utalt, hogy édesanyjának fel kellett adnia a karrierjét és ezzel közvetve azt is, hogy hatással legyen a világra.

Nem azért választottam ezt a szakmát, mert mindenképp színésznő akartam lenni. Hanem azért, mert azt akartam, hogy meghallják a hangomat. Ha van valaki, aki azáltal irányítja a pénzügyeidet és a családodat, hogy közismert, akkor teljesen annak a személynek a befolyása alatt állsz

– mondta, utalva ezzel az édesapjára, Jon Voightra, akivel a színésznőnek nem túl jó a kapcsolata.

A színésznő ezután beszélt arról, hogy miként indult el a szakmában, és arra a kérdésre is válaszolt, hogy a filmiparban ki volt az első ember, akivel komoly konfliktusa volt.

Nos, azt hiszem, nem lesz meglepetés, de a válasz: Harvey Weinstein. Dolgoztam vele fiatalkoromban

– mondta, hozzátéve, hogy a szexuális zaklatásért és nemi erőszakért elítélt producer őt is megkörnyékezte. Arra a kérdésre, hogy megsértette-e a jogait, azt mondta:

Igen. Átlépett azon a bizonyos határvonalon, el kellett menekülnöm. Utána próbáltam magam távol tartani tőle és másokat is figyelmeztetni erre

– fogalmazott Angelina Jolie, aki arról is beszélt, hogy a történtek után szándékosan nem dolgozott együtt Weinsteinnel, és emiatt nem vállalt szerepet a 2004-es Aviátor című filmben sem.

Hozzátette: különösen fájt neki, hogy Brad Pitt a házasságuk idején a producerrel dolgozott, és nem foglalkozott azzal, ahogyan Weinstein korábban ővele bánt.

Úgy éreztem, hogy semmibe vette azt a szexuális zaklatást, amit elszenvedtem tőle – mondta erről. 

A The Guardian megkérdezte Brad Pitt ügyvédeit is a cikkben érintett témákról, de ők ezeket nem kívánták kommentálni.

A színésznő az afganisztáni helyzetről is beszélt, felidézve azt, hogy az ENSZ jószolgálati nagyköveteként ott is járt korábban. „Számomra húsz évvel ezelőtt kezdődött el ez a történet, azok voltak az első útjaim, amikor találkoztam és kapcsolatba kerültem ezekkel az emberekkel. Láttam a gyerekeket, az erőfeszítéseket, a bizakodást, hallottam az ígéreteket.”

Aztán láttam azt is, hogy kamionokra pakolják, és visszaviszik őket Kabulba. És láttam az iskolában a fájdalmat, a félelmet, a rettegést, az árulást és a traumákat, amelyek közt éltek. Ez undorító, és nagyon sokat elmond a világról, amelyben élünk

– mondta a színésznő, aki nemrég az Instagramra regisztrálva is ehhez hasonló történeteket kezdett el posztolni.

Az interjú legvégén Angelina Jolie arról beszélt, hogy a napokban találkozott négy fiatal aktivistával, aki sokat segített neki. A régi, fiatal énjére emlékeztették, és bebizonyították, hogy van miért küzdeni. 

Sokkal komolyabban és tudatosabban beszélnek ezekről a kérdésekről és arról, hogy mi a helyes morálisan, mint bármely más politikus, diplomata vagy civil jogi szervezet, amellyel korábban dolgoztam

– mondta róluk. 

A velük való beszélgetésének – amelyben elmondták, honnan jöttek, és miért, hogyan küzdenek – a szövegét szintén a The Guardianen, egy külön cikkben publikálták. 

(Borítókép: Brad Pitt. Fotó: Pascal Le Segretain / Getty Images)