Farkasházy Demeter Szilárdnak: Ide figyelj, te pénzosztogató senki!

2021.09.10. 09:51
Facebook-oldalán reagált Farkasházy Tivadar a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának véleményére, amit az Élni hívlak! című kampánydalra, illetve az ahhoz készült klipben szereplő művészekre vonatkozóan fogalmazott meg a napokban.

Ahogy korábban az Index is megírta, megérkezett az ellenzéki előválasztás himnusza, az Élni hívlak!, amelynek videóklipjében közéleti személyiségek, színművészek és zenészek buzdítják voksolásra a szavazókat. A dal és a videóklip aHang és a Civil Választási Bizottság civil szervezetek együttműködésében, közösségi adományozásból született meg. A kisfilmben feltűnik Cserhalmi György, Csákányi Eszter, Hegyi Barbara, Pogány Judit, Gálvölgyi János, Kulka János, Péterfy Bori, Molnár Áron, Lakatos Márk, Szinetár Dóra és még sokan mások, megmutatva, hogy miért is küzdünk, miért fontos az előválasztás s – úgy egyáltalán – a választás szabadsága.

Erre a dalra reagált a napokban a Mandiner felületén Demeter Szilárd, erős véleményt megfogalmazva a klipben szereplő művészekkel kapcsolatban. A Támad a múlt című írásban úgy fogalmaz:

Egy kocsmává átalakított tornateremszerű izében (a progresszió jegyében lesz ebből még átalakított templomban dübörgő afterparty) összegyűl pár tucat jóeNber, Művész, akiknek a szavazata minimum kettőt számít, de legjobb lenne, ha csak ők választhatnák ki a hatalmon lévőket. Látszik rajtuk, hogy adnának egymásnak ösztöndíjat, kitüntetést, állást, megbízást, de nem tehetik, mert a Fidesz van kormányon, és ez életük legnagyobb traumája. És nagyjából ennyi az üzenet. Ez a dal, a felvállalt kiállás, a »szabadságharc« csak róluk szól, az ő sérelmeikről, no meg a pénzről. Ezért tapsol Bródy János and co. a »szebb jövőt« refrénnek.

Demeter azt írja, van egy rossz híre „a kommunistákba oltott liberálisok utóvéd-csapata számára” – szerinte nekik nem a jobboldaltól kell tartaniuk. Úgy gondolja, miután az elmúlt három év kormányzati ciklusban szabadságban élhettek, egy esetleges kormányváltás után annyi lesz nekik, mert

Az lesz a pokol.

A PIM igazgatója szerint majd „felfalják őket a saját kineveltjeik, akik ugyancsak egymásnak akarják adni az ösztöndíjakat, zsíros állásokat, miegymást”.

Erre a véleményre reagált most Farkasházy Tivadar a Facebook-oldalán, amit ugyancsak a Mandiner emelt ki. 

Ide figyelj, te pénzosztogató senki! Valaha csináltál bármit, ami egy lapon említhető a szádra vettek teljesítményeivel? Amire egy ország felkapta a fejét? Mert az ő életművükből napestig sorolhatnám azokat a dalokat, szerepeket. 

Ezt követően a humorista az említett művészek, többek közt Csákányi Eszter, Pogány Judit, Kulka János és Cserhalmi György munkásságát méltatta a bejegyzésében, majd feltette a kérdést:

Mit gondolsz, be akarnak ülni valami havi ötszázezres bizottságba vagy kormánytámogató akadémiába? Jutka 77 évesen birtokot akar Rákay Philip mellett?

Kiemelte Kulka Jánost, majd a Kötcsén is megjelenő Bagi Ivánról és Nacsa Olivérről is ejtett pár szót, végül újabb kérdést szegezett Demeternek:

Felfogtad, kiknek mentél neki? Szemkilövetős reklámot fizettek a dal elé, meg felraktátok szemét bevezetővel, hátha tévedésből arra klikkelnek sokan. Korunk Illetékes bajtársa lettél, annyi milliárdot kaptál hozzá. Pöti Aczél akarsz lenni? Belemarsz mesterek bokájába, mint Orbán Ráhel táskás kutyusa? Akkor már miért nem munkásőr hajlamúak, mint Szijjártó szerint az UEFA? Vagy az Boris Johnson? A te pozícióidban hogy vetemedhetsz ilyesmire? Te vagy a férfi Schmidt Márió? E négy színész mondott hasonlókat Blaskóról, Szarvasról, Dörnerről, Eperjesről? Még Sunyovszkyról sem.

Kirohanása végén Farkasházy elgondolkodott, vajon ezek után minek nevezze Demeter Szilárdot. Végül közölte, hogy még „egy senkinek sem tartja”.

 A szóban forgó klipes dalt itt tudja megnézni: