Elpusztult Winter, a Delfines kaland című filmek főhőse

letöltés
2021.11.12. 14:20
Egy floridai akváriumban elpusztult a Delfines kaland című filmek főhőse, a művégtagot viselő, Winter nevű delfin.

Minden igyekezetük ellenére sem sikerült kezelni az állat gyomor-bélrendszeri rendellenességét – közölte az intézmény.

A 16 éves nőstény palackorrú delfin gondozói kezei között halt meg csütörtökön, miközben egy beavatkozásra készítették elő a Clearwater akváriumban. 

Bár megszakad a szívünk Winter halála miatt, mégis megnyugtató a gondolat, hogy csapatunk mindent megtett, hogy megadjuk neki az esélyt a túlélésre

– mondta Shelly Marquardt állatorvos. Az intézmény pénteken zárva tart, tiszteletben tartva a dolgozók gyászát.

Winternek korábban is voltak bélrendszeri panaszai, amelyek gyakoriak a delfineknél, de ilyen súlyos problémákkal eddig nem kellett megküzdenie. A delfin ezúttal nem reagált a kezelésre. Winter két hónapos volt, amikor Fokváros közelében egy rákcsapdába szorult a farokúszója, amelyet ezért amputálni kellett. A 2011-ben megjelent Delfines kaland című film bemutatja Winter gyógyulását és a példa nélküli, hosszadalmas próbálkozásokat, hogy protézist készítsenek az elvesztett farokúszó helyett.

A Harry Connick Jr., Ashley Judd, Kris Kristofferson, Morgan Freeman és Nathan Gamble főszereplésével készült filmet főként a Clearwater akváriumban és a közeli Tampa Bay területén forgatták. Három évvel később, 2014-ben megjelent a Delfines kaland 2., amelyben Winter mellett a Hope nevű, szintén mentett delfin is szerepet kapott.

A palackorrú delfinek akár hatvan évig is élhetnek, a világ egyik legintelligensebb állatfajaként tartják számon őket. Winter volt a Clearwater akvárium leghíresebb lakója. Az intézmény tengeri teknősöket és manátuszokat mentő programokat is működtet.

(Borítókép: Clearwater Marine Aquarium)