Meghalt Bokor Tibor

2021.12.03. 12:36

A család közleménye szerint Bokor Tibor, a Color zenekar énekes-basszusgitárosa december 2-án, tragikus hirtelenséggel hunyt el – írja a Dehir.hu debreceni hírportál. Bokor Tibor 1955-ben született. A hatvanas évek végén két testvérével, Bokor Gyulával és Bokor Attilával megalapította a BOKOR nevű együttest, amely később a Debreceni Orvostudományi Egyetem zenekaraként DOTE, végül Lámer Emil gitárossal és Pólya László csellistával kiegészülve Color néven működött tovább.

A debreceni formáció 1976-ban megnyert egy országos, amatőr zenekaroknak rendezett versenyt, a következő évben pedig a Ki mit tud?-on az első, a Táncdalfesztiválon pedig a második helyen végezett. Két nagylemezt készítettek, legismertebb szerzeményük a Féltelek című dal, amelyet azóta sokan feldolgoztak. A hetvenes évek végén a zenekar külföldön turnézott, jártak Svédországban, a Szovjetunióban, Csehszlovákiában, az NDK-ban és Lengyelországban is. 

Harmadik lemezük jó ideig kiadatlan maradt, miután a testvérek elhagyták az országot. Elsőként 1982-ben Bokor Attila disszidált, aki akkori feleségével, Bánfalvy Ágnes színésznővel Svédországba, majd Franciaországba, végül az Egyesült Államokba költözött. 1984-ben Bokor Tibor és Bokor Gyula is Amerikába távozott, ahol orvosi pályára léptek. A zenekar harmadik albuma végül, Color 3 címmel 1999-ben jelent meg.

Először nem tudtam pontosan, hogyan tovább. A zene a véremben volt, sokkal inkább, mint az orvoslás, hiszen a kiutazásom előtt évekig azzal foglalkoztam. Ne felejtsük el, hogy addigra már elmúltam huszonnyolc éves, és még nem beszéltem jól angolul. Soha nem producernek, hanem előadó-zeneszerzőnek tekintettem magam. Mindenféle kapcsolat nélkül abban az életkorban zenei pályafutást indítani a nulláról ott szinte lehetetlen. Belekerült egy kis időbe, hogy ezt felfogjam. Meg tudtam volna élni kint a zenéből egy másik szinten, például producerként, de ők mások zenéivel foglalkoznak. Az nem az én világom. Számomra az jelenti a boldogságot, ha saját zenét komponálok, és azt adom elő

– nyilatkozta Bokor Tibor egy korábbi interjúban

A portál szerint a fivérek távozása óta eltelt években többször is felmerült, hogy visszatérnek Debrecenbe és újra színpadra állnak, mert a zene továbbra is a mindennapjaik része volt. Ez azonban sajnos sosem valósult meg. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport