Kóbor János felesége az utolsó pillanatig fogta a legenda kezét

DSZZS20171228006
2021.12.08. 08:55
Az Omega frontembere 78 éves korában, közel egy hónapos küzdelem után veszítette el a koronavírus elleni küzdelmet. A zenész világéletében remek egészségnek örvendett, a védőoltást nem vette fel. Az apát, férjet, barátot és rockikont most egy ország gyászolja.

Az elmúlt napokban véget ért egy korszak. A világ egy újabb csillagot veszített Kóbor János, barátainak csak Mecky személyében. Az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója közel egy hónapig küzdött a koronavírussal, ám végül elveszítette a harcot a betegséggel szemben. A zenész haláláról az Omega együttes adott hírt hétfő délelőtt, és egy ország borult feketébe.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója rövid betegség után elhunyt. Rajongók milliói imádták itthon és külföldön a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad

– szólt a zenekar posztja.

Kóbor Jánost számtalan rajongója és barátja gyászolja. A közösségi oldalakon is sokan búcsúztak tőle, a Tankcsapdától kezdődően Karácsony Gergelyen át Demjén Ferencig rengetegen írták meg utolsó üzenetüket a legendának, akiért jövő pénteken a rajongók is együtt imádkoznak majd a Szent István-bazilikában.

Az énekes november közepén kezdett betegeskedni, felesége, Zsóka vitte őt kórházba. Egy darabig néma csend honolt Kóbor János körül, ami nem is csoda, hiszen ő maga kérte, hogy ha kórházba kerülne, rendeljenek el hírzárlatot az állapota körül. A zenész hamar rosszabbul lett, lélegeztetőre került, miközben mélyaltatásban tartották.

Me­cky haláláról egyelőre annyit tudok elmondani, hogy a koronavírus és annak következményei miatt ment el. Egy korszak zárult le az elvesztésével, még most sem fogom fel, hogy nincs többé, nem akarom elhinni. […] Mecky nagyon makacs volt, nem hitt a vírusban, ezért nem is oltatta be magát. Szomorú vagyok amiatt, hogy így döntött, hiszen most ott van a kislánya, és miatta kellett volna kötelességének érezni, hogy mindent megtegyen. A szívem szakad meg érte

mondta a zenekar menedzsere, Trunkos András a Blikknek.

Kóbor János nem volt egyedül küzdelmében. Amellett, hogy a fél ország érte fohászkodott, felesége is mindennap mellette volt. Zsóka az utolsó pillanatig fogta kedvese kezét, még ha szóban már nem is tudott elbúcsúzni tőle.

Szegény Mecky nem ébredt már fel, így a szerettei nem tudtak vele beszélni, nem köszönhettünk el tőle. A felesége, Zsóka rendszeresen járt be hozzá, hétfő reggel pedig szólhattak neki, hogy eljött az idő. Zsóka ott volt vele, fogta a kezét, amikor meghalt

– mesélte el a Blikknek Trunkos. 

Az Omega menedzsere egyébként arra kéri a rajongókat, hogy ne menjenek az elhunyt énekes otthonához, a gyászoló családot ugyanis nagyon felzaklatják a kapu előtt égő mécsesek. Mint mondja, mindenkinek lesz lehetősége leróni a tiszteletét egy megemlékezésen, illetve a temetésen, addig viszont szeretné, ha tiszteletben tartanák azt, hogy a család csendben szeretne gyászolni.

(Borítókép: Kóbor János énekes a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplő Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. december 28-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)