Steven Spielberg új filmje több közel-keleti országban is fennakadt a rostán

2021.12.08. 14:03

Steven Spielberg új köntösbe öltöztette az 1961-es West Side Storyt, az új verziót világszerte rengetegen várják, azonban a jelek szerint nem mindenhol. A musical premierjét ugyan december 9-re tervezték, ez bizonyos országokban csúszik, de lehet, hogy soha nem is jön el.

A Hollywood Reporter értesülései szerint az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Bahreinben és Ománban csúszik az említett dátum, Szaúd-Arábiában és Kuvaitban pedig egyszerűen tiltólistára került az adaptáció LMBTQ-s vonatkozásai miatt.

A fentebb említett országok (Kuvait és Szaúd-Arábián kívül) meghagyták a Disneynek, hogy vágják ki a filmből azokat a jeleneteket, amelyben látható a transzneműként ábrázolt Akárki. A karaktert egyébként egy nonbináris színész, Iris Menas játssza, aki sem női, sem férfi kategóriába nem sorolja magát.

A Disney nem hajlandó eleget tenni a közel-keleti országok követeléseinek – így a felújított történetnek kevés esélye van a térségben debütálni, az Arab-öbölben ugyanis még mindig nem nézik jó szemmel az LMBTQ-társadalom tagjait, és a hozzájuk köthető utalásokat tartalmazó filmeket sem engedik át a rostán.

Hasonló volt a helyzet idén az Örökkévalók című Marvel-mozi esetében is. A szuperhősfilm végül átment az Egyesült Arab Emírségek cenzorain, ám azt a jelenetet, amelyikben a nyíltan meleg Phastos szájon csókolja a partnerét, kivágatták – még ha a Disney eleinte tiltakozott is.